Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP ΗΠΑ: Η Red Bull αουτσάιντερ; (+video)

Ελλάδα 22:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP ΗΠΑ: Η Red Bull αουτσάιντερ; (+video)

FORMULA 1

F1 GP ΗΠΑ: Η Red Bull αουτσάιντερ; (+video)

FORMULA 1

Μία ημέρα πριν τη συμπλήρωση 16 ετών από το τελευταίο πρωτάθλημα οδηγών της Ferrari, ο Σαρλ Λεκλέρ έκανε την έκπληξη με την pole του Ώστιν. Ή μήπως δεν ήταν έκπληξη;

Advertisement
Advertisement

Σίγουρα υπήρχαν αρκετά κοινά στοιχεία με τον περσινό αγώνα στο Τέξας. Και τότε ήταν μία Ferrari στην pole, μόνο που τότε ήταν ο Σάινθ πίσω από το τιμόνι της.

Επιπλέον η Mercedes τα είχε πάει και εκείνη εξαιρετικά στις κατατακτήριες αλλά και στον αγώνα. Κυρίως με τον Χάμιλτον ο οποίος οδηγεί πάντα υπέροχα στην COTA. Φυσικά η McLaren δεν ήταν πέρσι μέσα στο γκρουπ των πρωτοπόρων. Φέτος χάρη στην φαντάστική δουλειά της ομάδας αλλά και στον εξαιρετικό Νόρις η MCL60 κατέλαβε την δεύτερη θέση εκκίνησης για τον αγώνα της Κυριακής.

Και η Red Bull; Πώς γίνεται ένα μονοθέσιο το οποίο κυριάρχησε πλήρως φέτος να δείχνει τόσο ανήμπορο σε μία διαδρομή η οποία δεν θυμίζει ούτε για αστείο εκείνη της Σιγκαπούρης; Υπάρχει εξήγηση φυσικά και ίσως τα πράγματα να μην είναι όσο άσχημα δείχνουν για την πρωταθλήτρια του 2023.

Προβλήματα… επιφανή!

Βλέπετε το κύριο ζήτημα για την RB19 στην Marina Bay δεν ήταν η χάραξη της διαδρομής αλλά οι ανωμαλίες του οδοστρώματος. Αυτή η ιδιότητα της πίστας στην Σιγκαπούρη ανάγκασε τους ανθρώπους της Red Bull να υψώσουν το πίσω μέρος του μονοθέσιου.

Advertisement

Οι συνέπειες, όπως είχαμε εξηγήσει και τότε, ήταν σοβαρές σε ότι αφορούσε την αεροδυναμική ευστάθεια του μονοθέσιου. Χωρίς το πάτωμα να συνεργάζεται αρμονικά με την πίσω ανάρτηση οι οδηγοί της RB19 έρχονταν συνεχώς αντιμέτωποι με υποστροφή.

Ακόμη και ο λάτρης της υποστροφής Σέρχιο Πέρεζ παραπονιόταν για αυτήν στο team radio. Ένα ακόμη πρόβλημα για την Red Bull ήταν η ύπαρξη μόλις μίας περιόδου ελεύθερων δοκιμών. Έτσι ο Φερστάπεν ήταν αναγκασμένος να δώσει τη μάχη της pole με ένα μονοθέσιο αρκετά απρόβλεπτο.

Παραλίγο να τα καταφέρει, βέβαια, χάρη στα εκπληκτικά περάσματά του από τα Esses του πρώτου τομέα. Ωστόσο ο Μαξ θα πλήρωνε, τελικά, την αστάθεια της RB19 στην έξοδο της στροφής που φέρει τον ίδιο αριθμό. Λόγω της παραβίασης των ορίων της πίστας εκεί, ο καλύτερος χρόνος που σημείωσε στο Q3 ο Ολλανδός δεν μέτρησε. Την Κυριακή θα ξεκινήσει μόλις έκτος!

Υπάρχει φαβορί;

Όσο για την Ferrari, η pole στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα της καταπληκτικής ευστάθειας που έχει η SF-23 ακόμη και σε οδόστρωμα με αρκετές ανωμαλίες. Αυτό το χαρακτηριστικό του κόκκινου μονοθέσιου επέτρεψε στον Λεκλέρ να κάνει έναν από τους γνωστούς σε όλους μας εκπληκτικούς γύρους του σε κατατακτήριες.

Μπορεί να μην ήταν τέλεια η προσπάθεια του Σαρλ. Εντούτοις σε μία τέτοια επιφάνεια και με έντονο και εναλλασσόμενης διεύθυνσης αέρα, μάλλον, κανείς δεν θα μπορούσε να αγγίξει την τελειότητα. Ο Φερστάπεν έκανε το προαναφερθέν λάθος. Οι Νόρις και Χάμιλτον έκαναν κι εκείνοι λάθη την κρίσιμη στιγμή.

Ο Λεκλέρ έκανε την καλύτερη δυνατή δουλειά από όλους τους οδηγούς και δικαίως πήρε την pole. Το ερώτημα είναι το εάν ο Μονεγάσκος θα μπορέσει να μεταφράσει την πρώτη θέση εκκίνησής του και σε νίκη.

Σίγουρα το αποψινό Sprint θα μας δώσει μια καλύτερη ιδέα για το επίπεδο φθοράς των ελαστικών. Εάν, βέβαια, δούμε το ιστορικό της φετινής σεζόν δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι τόσο η Mercedes όσο και η McLaren επιτυγχάνουν πολύ καλύτερη διαχείριση των Pirelli στους αγώνες. Κατά συνέπεια δεν θα ήταν φρόνιμο να χρήζαμε από τώρα τον Σαρλ φαβορί για την αυριανή νίκη. Οι Χάμιλτον και Νόρις -με αυτήν τη σειρά- θα προβληματίσουν ιδιαίτερα την Ferrari αύριο.

Βέβαια η SF-23 μπορεί και επιτυγχάνει πολύ υψηλότερες τελικές ταχύτητες από ότι οι MCL60 και W14. Και αυτό ίσως δώσει στον Λεκλέρ ένα μικρό αλλά κρίσιμο πλεονέκτημα στην προσπάθειά του για την δεύτερη φετινή νίκη της Ferrari. Εκτός εάν ο Φερστάπεν και οι Red Bull έχουν διαφορετική άποψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πέρεζ: Τελειώνει από την Red Bull;
F1 GP ΗΠΑ: Ο Φερστάπεν ταxύτερος στο FP1
F1 GP ΗΠΑ: Μαγική pole για Λεκλέρ!