Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 13:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Το πρωτάθλημα της F1 μεταβαίνει στην Ιταλία για τον πρώτο φετινό αγώνα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Στην θρυλική πίστα της Imola διεξάγεται ο 4ος γύρος της σεζόν. Θα αυξηθεί το προβάδισμα του Leclerc ή θα υπάρξει απάντηση από τους αντιπάλους του;

Advertisement
Advertisement

Η Ferrari πηγαίνει στον εντός έδρας αγώνα της ευρισκόμενη σε εξαιρετική θέση. O Charles Leclerc προηγείται στο πρωτάθλημα έχοντας πετύχει δύο νίκες και δύο pole positions στους τρεις πρώτους αγώνες. Επιπλέον, σήμερα ανακοινώθηκε και η ανανέωση του Carlos Sainz Jr με την Scuderia. Ο Ισπανός θα θέλει να συνδυάσει την εξέλιξη αυτή με μία μεγάλη εμφάνιση που θα τον κάνει να ξεχάσει τον εφιάλτη της Αυστραλίας.

Η ιταλική ομάδα δεν φέρνει μεγάλες αναβαθμίσεις στην Imola, κυρίως λόγω του ότι θα είναι το πρώτο από τα τρία GP φέτος που θα έχουν Sprint το Σάββατο. Μεγάλες αναβαθμίσεις δεν αναμένονται και από την Red Bull, με τον Helmut Marko να δηλώνει όμως πώς η ομάδα είναι διατεθειμένη να πάρει περισσότερα ρίσκα για να πλησιάσει την Ferrari.

Advertisement
Advertisement

Αναβαθμίσεις, όμως, θα φέρει η Alpine ευελπιστώντας να εδραιωθεί στην κορυφή του midfield. Αν κρίνουμε από την εικόνα της Αυστραλίας, η γαλλική ομάδα θα πρέπει να υπολογίζεται σοβαρά ως best of the rest στα δοκιμαστικά της Παρασκευής.

Οι αλλαγές σε σχέση με πέρσι για το Sprint είναι περισσότερο τυπικές παρά ουσιαστικές. Το αποτέλεσμα του Sprint θα καθορίσει την σειρά εκκίνησης του αγώνα. Όμως, η pole position θα απονεμηθεί στον οδηγό που είναι ταχύτερος το απόγευμα της Παρασκευής. Επίσης, οι πρώτοι οκτώ οδηγοί στο Sprint θα βαθμολογούνται, με τον νικητή να παίρνει οκτώ βαθμούς και τον 8ο να παίρνει έναν βαθμό.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Advertisement

Η πίστα στην Εμίλια-Ρομάνια άνοιξε της πύλες της για πρώτη φορά το 1953 με την ονομασία Autodromo di Castellaccis. Η σημερινή της ονομασία είναι Autodromo Enzo e Dino Ferrari και αποτελεί την πραγματική έδρα της Scuderia απέχοντας μόλις 88 χιλιόμετρα από το Μαρανέλλο.

Φιλοξένησε για πρώτη φορά αγώνα F1 το 1980 και συγκεκριμένα το ιταλικό Grand Prix αντικαθιστώντας την Monza. Από το 1981 έως και το 2006 βρισκόταν ανελλιπώς στο πρόγραμμα για το Grand Prix του Αγίου Μαρίνου. Επανήλθε στο καλεντάρι το 2020.

Advertisement

Η χάραξή της ήταν το αποτέλεσμα της ένωσης διάφορων δημόσιων δρόμων της περιοχής εξ ου και η πολύ όμορφη «ροή» που προσέφερε. Όμως, μετά τα τραγικά συμβάντα του 1994, υπήρξαν αλλαγές για λόγους ασφαλείας οι οποίας αλλοίωσαν αρκετά τον υπερταχύ χαρακτήρα της αρχικής διαδρομής.

Αυτός έχει κάπως αποκατασταθεί μετά τις τελευταίες αλλαγές του 2008, οπότε και αφαιρέθηκε το τελευταίο σικέιν πριν την ευθεία εκκίνησης-τερματισμού. Τα περάσματα από τις στροφές του δεύτερου τομέα Piratella και Acque Minerali θέτουν μεγάλες προκλήσεις στους οδηγούς.

Advertisement

Στην Imola υπάρχει μόνο μία ζώνη DRS από την μεγάλη ευθεία της μέχρι και το φρενάρισμα για την Tamburello. Το σημείο ανίχνευσης βρισκόταν μέχρι πρότινος πριν την πρώτη Rivazza, αλλά για φέτος μετακινήθηκε κατά 365 μέτρα πιο πίσω, πλησιάζοντας περισσότερο το σικέιν της Variante Alta. Ο αγώνας ολοκληρώνεται έπειτα από 63 γύρους των 4,909 χιλιομέτρων.

 Ελαστικά

Η Pirelli φέρνει στην Ιταλία τις C2, C3 και C4 γόμες ως hard, medium και soft αντίστοιχα. Η επιφάνεια της πίστας είναι αρκετά τραχιά καθώς η τελευταία ασφαλτόστρωση έλαβε χώρα το 2011. Γενικά, όμως, η φόρτιση των ελαστικών είναι ομοιόμορφη λόγω της ισορροπημένης χάραξης του σιρκουί.

Ο περσινός αγώνας διεξήχθη υπό βροχή στα αρχικά του στάδια. Δεν αποκλείεται να δούμε κάτι τέτοιο και φέτος αν ισχύσουν οι τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις. Σε περίπτωση στεγνού αγώνα, όμως, η C2 θα είναι λογικά η καλύτερη γόμα για τον αγώνα. Ο συνδυασμός C3-C2 μπορεί να βγάλει την απόσταση με μία μόνο στάση στα pits.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ αλλά και την Cosmote TV. Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

Παρασκευή 22/04 14:30 FP1, 18:00 Δοκιμαστικά.

Σάββατο 23/04 13:30 FP2, 17:30 Sprint.

Κυριακή 24/04 16:00 Αγώνας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Hamilton: Προσπαθώ να συσπειρώσω την ομάδα
Leclerc: Θύμα ληστείας στην Ιταλία!
Alpine: Ευπρόσδεκτες Audi και Porsche στην F1 αλλά…