Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Οι αντιδράσεις για την ακύρωση (+video)

Ελλάδα 16:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Οι αντιδράσεις για την ακύρωση (+video)

FORMULA 1

F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Οι αντιδράσεις για την ακύρωση (+video)

FORMULA 1

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει εδώ και αρκετές ημέρες την Ιταλία ανάγκασε την F1 να συμφωνήσει στην ματαίωση του GP της Εμίλια-Ρομάνια. Μία απόφαση δύσκολη αλλά και σωστή.

Advertisement
Advertisement

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του σπορ που ένας αγώνας ακυρώνεται λόγω καιρικών συνθηκών. Ωστόσο η κατάσταση την οποίαν είχαν να αντιμετωπίσουν οι διοργανωτές έθετε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Εξάλλου ο μέχρι τώρα απολογισμός των εννέα νεκρών λόγω της κακοκαιρίας στην Εμίλια-Ρομάνια δεν προμήνυε τίποτε καλό και για το GP της F1. Ακόμη και εάν οι εγκαταστάσεις τις πίστας ήταν έτοιμες και λειτουργικές το πρωί της Παρασκευής υπήρχαν πολλά άλλα θέματα ανησυχίας. Τα σημαντικότερα ήταν η μετακίνηση και η ασφάλεια των θεατών στην πίστα.

Advertisement

Εκτός από την διοργανώτρια αρχή και την FIA, οι ομάδες και οι οδηγοί του grid σχολίασαν δημοσίως τις τελευταίες εξελίξεις. Υπάρχει πλήρης συμφωνία για την ορθότητα της απόφασης ματαίωσης του αγώνα ενώ όλοι έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης προς τους κατοίκους της περιοχής που δοκιμάζεται από την θεομηνία.

Advertisement

Ο επικεφαλής της Ferrari, Φρεντ Βασέρ δήλωσε: «Εκ μέρους όλων όσοι εργάζονται στην Scuderia Ferrari θα ήθελα να εκφράσω την συμπαράστασή μας προς εκείνους που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο. Η Εμίλια-Ρομάνια είναι η πατρίδα μας και αυτά που περνούν οι κάτοικοί της ραγίζουν τις καρδιές μας».

Advertisement

Η περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, όμως, είναι και ιδιαίτερη πατρίδα της AlphaTauri. Η ιταλική ομάδα έχει την έδρα της στην Φαέντσα, μία πόλη η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές. Για τον λόγο αυτό οι άνθρωποι της ομάδας συμμετέχουν στον έρανο για την συγκέντρωση αγαθών για όσους έχουν πληγεί από την κακοκαιρία. Την πρωτοβουλία της AlphaTauri στηρίζει και η Alfa Romeo.

Οι οδηγοί

Όλοι οι οδηγοί ανεξαιρέτως έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης προς τους κατοίκους της περιοχής. Ο Μαξ Φερστάπεν με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε: «Υποστηρίζουμε απόλυτα την απόφαση ματαίωσης του αγώνα στην Ίμολα. Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσοι δοκιμάζονται από τις ισχυρές βροχοπτώσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανάρτηση του Λιούις Χάμιλτον. «Ελπίζω όλοι στην Εμίλια-Ρομάνια να είναι ασφαλείς και να φροντίζουν ο ένας τον άλλον. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι προέχει η ασφάλεια». Ο teammate του Βρετανού και πρόεδρος του GPDA, Τζορτζ Ράσελ δήλωσε: «Λυπάμαι για τους φίλους του σπορ που ματαιώθηκε ο αγώνας. Ωστόσο η ασφάλεια έρχεται πρώτη και εύχομαι τα καλύτερα για όλους στην περιοχή».

Αντίστοιχα μηνύματα συμπαράστασης δημοσίευσαν και όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί του grid. Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι με τον αγώνα της Ίμολα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί σε άλλη ημερομηνία εντός του 2023. Το πρόγραμμα της F1 είναι ιδιαίτερα φορτωμένο και μετακίνηση του GP σε κενή εβδομάδα θα δημιουργούσε στην καλύτερη περίπτωση τέσσερις εβδομάδες συνεχών αγώνων.

Το συμβόλαιο της πίστας με το πρωτάθλημα είχε ανανεωθεί πρόσφατα και λήγει στο τέλος του 2025. Υπάρχει πρόταση ώστε αυτό να επεκταθεί κατά ένα ακόμη έτος ώστε το 2026 να διεξαχθεί ένα ακόμη GP στην Ίμολα λόγω της ματαίωσης του φετινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Στον αέρα η διεξαγωγή του GP στην Ίμολα (+video)
RB19: Το καλύτερο μονοθέσιο στην ιστορία της Red Bull!
F1 Alert! Ακυρώθηκε το GP της Ίμολα!