Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

AlphaTauri: Αποχωρεί ο Φραντς Τοστ στο τέλος της σεζόν

Ελλάδα 15:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

AlphaTauri: Αποχωρεί ο Φραντς Τοστ στο τέλος της σεζόν

FORMULA 1

AlphaTauri: Αποχωρεί ο Φραντς Τοστ στο τέλος της σεζόν

FORMULA 1

Η ιταλική ομάδα ανακοίνωσε ότι ο επί 18 χρόνια επικεφαλής της θα αποχωρήσει στο τέλος του 2023, Μάλιστα, η AlphaTauri έχει ήδη βρει τον αντικαταστάτη του Αυστριακού.

Advertisement
Advertisement

Αυτός δεν είναι άλλος από τον πρώην αγωνιστικό διευθυντή της Ferrari, Λοράν Μεκίζ. Ο Γάλλος είχε εργαστεί κατά το παρελθόν στην συγκεκριμένη ομάδα, από τα χρόνια που εκείνη έφερε το όνομα της Minardi.

Ο Μεκίζ είχε παραμείνει στην Φαέντσα ακόμη και όταν η Red Bull είχε αγοράσει την ομάδα και την είχε μετονομάσει σε Toro Rosso. Κάποια χρόνια αργότερα είχε αναλάβει τον ρόλο του αναπληρωτή υπεύθυνου ασφαλείας της FIA. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούσαν ότι εκείνος θα ήταν ο αντικαταστάτης του Τσάρλι Γουίτινγκ, προτού αποφασίσει να μεταπηδήσει στην Ferrari.

Advertisement
Advertisement

Κατά συνέπεια θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Μεκίζ επιστρέφει σε έναν γνώριμο σε εκείνον οργανισμό. Ωστόσο η αντικατάσταση του team principal δεν είναι η μόνη αλλαγή στην διοίκηση της AlphaTauri. Η ομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς ο Πέτερ Μπάιερ θα αναλάβει τον ρόλο του CEO.

Ο Αυστριακός θα επιβλέπει τον συντονισμό των τμημάτων της AlphaTauri σε Ιταλία και Αγγλία. Το βιογραφικό του Μπάιερ είναι πλούσιο, ενώ μέχρι πέρσι ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής της FIA για την Formula 1.

Μία σπουδαία καριέρα

Σε ότι αφορά τον Τοστ, η αποχώρησή του σηματοδοτεί μάλλον και το τέλος της καριέρας του στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Εξάλλου ο Αυστριακός είναι 67 ετών και θα παραμείνει σε συμβουλευτικό ρόλο στην ομάδα με την οποίαν συνέδεσε το όνομά του.

Advertisement

Ο Τοστ ήταν επικεφαλής της Toro Rosso  από το ξεκίνημα. Παρά το ότι η Toro Rosso αλλά και μετέπειτα η AlphaTauri ήταν διαχρονικά ομάδες με χαμηλό προϋπολογισμό, ο Τοστ κατάφερε να τις οδηγήσει σε δύο νίκες, Και οι δύο ήρθαν στην Μόντσα. Η πρώτη το 2008 με τον Σεμπάστιαν Φέτελ ενώ η δεύτερη πριν τρία χρόνια με τον Πιέρ Γκασλύ.

Advertisement

Έτσι, ο Αυστριακός κλείνει την μεγάλη του πορεία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ο Τοστ είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως οδηγός αγώνων στις χαμηλότερες κατηγορίες μονοθέσιων. Ωστόσο -σύμφωνα με τον ίδιο- κατάλαβε από νωρίς ότι δεν είχε το απαραίτητο ταλέντο για να προχωρήσει στα υψηλότερα κλιμάκια.

Έτσι, αποφάσισε να στραφεί στην διοίκηση αγωνιστικών ομάδων. Υπήρξε συνεργάτης του Βίλι Βέμπερ (μάνατζερ των αδερφών Σουμάχερ) από το 1993. Είχε στενές σχέσεις τόσο με τον Ραλφ Σουμάχερ όσο και με την BMW, μέσω της οποίαν εισήλθε στην F1 το 2000.

Advertisement

Το 2006 ο Ντίτριχ Μάτσεσιτς του εμπιστεύθηκε την διοίκηση της Toro Rosso. Η πορεία του ως επικεφαλής ήταν εξαιρετική αν και δεν έλειψαν ορισμένες διενέξεις κατά καιρούς. Συγκεκριμένα ο Τοστ είχε έντονη κόντρα με τον Σκοτ Σπιντ το 2007, με τον τελευταίο να τον αποκαλεί δημοσίως ψεύτη. Πρόσφατα, ο Αυστριακός είχε έντονη δημόσια κόντρα και με το τεχνικό επιτελείο της ομάδας του. Ωστόσο η συνολική παρουσία του στην F1 θεωρούμε ότι έχει θετικό πρόσημο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αλεζί: Ακόμη και ο Νιούι δεν θα έσωζε την Ferrari σήμερα
F1: Επικυρώθηκε η δομή των τριημέρων με Sprint
Λεκλέρ: Που θα πάει αν αποχωρήσει από την Ferrari;