Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μπαχρέιν: Προεπισκόπηση (+video)

Ελλάδα 19:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μπαχρέιν: Προεπισκόπηση (+video)

FORMULA 1

F1 GP Μπαχρέιν: Προεπισκόπηση (+video)

FORMULA 1

Η 75η έκδοση του παγκοσμίου πρωταθλήματος της F1 ξεκινάει από το Μπαχρέιν όπου θα διεξαχθεί το πρώτο από τα 24 Grand Prix της χρονιάς.

Advertisement
Advertisement

Στο ίδιο σιρκουί όπου έλαβαν χώρα οι χειμερινές δοκιμές, τα 20 μονοθέσια και οι οδηγοί τους θα τα δώσουν όλα κάτω από το φως των προβολέων.

Η Red Bull πηγαίνει ως το φαβορί του Grand Prix αλλά και με τη σκιά της υπόθεσης Χόρνερ να πέφτει βαριά επάνω της. Βέβαια η RB20 τα πήγε περίφημα στις χειμερινές δοκιμές τόσο με τον Φερστάπεν όσο και με τον Πέρεζ. Ο Ολλανδός θα θέσει, λογικά, τον πήχη για τους υπόλοιπους.

Από την άλλη τόσο η Ferrari όσο και η Mercedes ελπίζουν σε ένα καλύτερο ξεκίνημα από ότι το 2023. Και οι δύο ομάδες έχουν λόγους να αισιοδοξούν. Στη Scuderia πιστεύουν ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των Pirelli έχει αντιμετωπιστεί επιτυχημένα με την SF-24. Παράλληλα η Mercedes παρουσιάστηκε αρκετά δυνατή στις προσομοιώσεις αγώνα της προηγούμενης εβδομάδας.

Advertisement
Advertisement

McLaren και Aston Martin ευελπιστούν να ανταγωνιστούν στα ίσια τις δύο παραπάνω ομάδες. Τέλος δεν θα έπρεπε να μας εκπλήξει η παρουσία ενός εκ των Ρικιάρντο-Τσουνόντα σε υψηλές θέσεις κατάταξης.

Χαρακτηριστικά πίστας

Ένα σιρκουί παγκόσμιων προδιαγραφών είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε να βρει κανείς στη μέση της ερήμου. Και όμως το «Bahrain International Circuit» είναι ακριβώς αυτό. Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούσαν πρόβλημα πριν το 2014 οπότε και διεξήχθη ο πρώτος νυχτερινός αγώνας εκεί. Έκτοτε όλοι οι αγώνες διεξάγονται υπό το φως των προβολέων.

Η χάραξη αποτελείται από αρκετές μεγάλες ευθείες που οδηγούν σε αργές στροφές, δίνοντας έμφαση στη δύναμη των μονάδων ισχύος αλλά και στην καλή μηχανική πρόσφυση. Το πέρασμα από την στροφή 9 στην 10 παρουσιάζει τη μεγαλύτερη τεχνική δυσκολία για τους οδηγούς.

Advertisement

Απαιτεί τέλειο συγχρονισμό στην επαναφορά του τιμονιού και την ταυτόχρονη αύξηση της πίεσης στο πεντάλ του φρένου. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα περάσματα των μονοθέσιων από τα συμπλέγματα των 6-7 και 11-12, των μόνων πραγματικά γρήγορων στροφών της πίστας.

Οι ζώνες DRS θα είναι και φέτος τρεις. Ωστόσο, η ενεργοποίησή του στην μεγάλη ζώνη της ευθείας των pits έχει μετακινηθεί για φέτος κατά 80 μέτρα. Κατά συνέπεια, η ζώνη αυτή έχει μικρύνει σε σχέση με το παρελθόν. Εξάλλου, το Sakhir ευνοεί αρκετά τα προσπεράσματα λόγω της χάραξής του.

Advertisement

Οι γόμες C1, C2 και C3 της Pirelli θα χρησιμοποιηθούν ως σκληρή, μέση και μαλακή αντίστοιχα. Η πίστα καταπονεί ιδιαίτερα τα ελαστικά και τα δύο pit-stops αποτελούν σχεδόν μονόδρομο.

Οι μάχες ξεκινούν συνήθως πριν την στροφή 1 και να συνεχίζονται μέχρι και την έξοδο της 4. Η επιφάνεια της διαδρομής των 5,412 χιλιομέτρων είναι από τις πιο τραχείς στο πρωτάθλημα, ενώ η καρό σημαία πέφτει μετά από 57 γύρους.

Ώρες μετάδοσης

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον ΑΝΤ1 (ο αγώνας) αλλά και τον ANT1+ (ολόκληρο). Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

 • Πέμπτη 29/01
  13:30: FP1
  17:00: FP2
 • Παρασκευή 01/03
  14:30: FP3
  18:00: Κατατακτήριες δοκιμές
 • Σάββατο 02/03
  17:00: Αγώνας
Advertisement