Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 6:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Η Formula 1 ταξιδεύει στο Αζερμπαϊτζάν για τον 8ο γύρο του πρωταθλήματος. Στο ταχύτατο σιρκουί πόλης του Baku αναμένουμε την συνέχεια της μάχης ανάμεσα σε Red Bull και Ferrari. Το Baku, όμως, κρύβει παραδοσιακά πολλές εκπλήξεις.

Advertisement
Advertisement

Αρχικά είναι η ίδια η χάραξη της πίστας που κάνει τον αγώνα απρόβλεπτο. Όπως και η Jeddah, το Baku City Circuit είναι γεμάτο από ταχύτατα περάσματα χωρίς εξόδους διαφυγής. Κατά συνέπεια ένα μικρό λάθος κάποιου από τους 20 οδηγούς μπορεί να ανατρέψει πλήρως την ροή του αγώνα.

Μετά τον αγώνα του Μονακό, ο Perez έχει μπει θεωρητικά στην μάχη του πρωταθλήματος. Γράφουμε θεωρητικά επειδή η απόδοσή του μέχρι στιγμής αν και κατά πολύ βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι δεν δείχνει ικανή να απειλήσει ουσιαστικά τον Verstappen. Ωστόσο, το Baku είναι μία πίστα στην οποίαν ο Μεξικανός πάντα τα πήγαινε περίφημα. Αποτέλεσε δε και το θέατρο της μοναδικής του νίκης το 2021.

Advertisement
Advertisement

Ο Horner έχει δηλώσει πρόσφατα ότι η Red Bull δεν είναι η “Max Verstappen Racing” εννοώντας ότι και ο Perez μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Μένει να φανεί εάν τα λόγια αυτά θα υποστηριχτούν και από πράξεις. Ιδίως σε περίπτωση που ο Checo εκμεταλλευτεί στο Baku το momentum των τελευταίων αγώνων.

Από την άλλη, η Ferrari δια στόματος Binotto έχει εκφράσει ανησυχίες για την αξιοπιστία της PU της. Ιδίως σε έναν αγώνα στον οποίον η μονάδα ισχύος παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, αυτού του είδους οι τοποθετήσεις είναι τουλάχιστον ανησυχητικές. Η Scuderia χρειάζεται οπωσδήποτε ένα μεγάλο αποτέλεσμα μετά την αστοχία της Βαρκελώνης και τα λάθη του Μονακό.

Advertisement

Θεωρητικά η πίστα ευνοεί την RB18. Συνεπώς, η Ferrari θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση εάν θέλει να κερδίσει για τρίτη φορά φέτος. Ενδιαφέρον θα έχει το κατά πόσον ο Sainz θα μπορέσει να βρεθεί κοντά στον Leclerc σε μία πίστα η οποία τον δυσκολεύει παραδοσιακά.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Η δεύτερη γρηγορότερη διαδρομή πόλης στον κόσμο μετά την Jeddah διατρέχει τους δρόμους της Αζέρικης πρωτεύουσας συνδυάζοντας μία από τις μεγαλύτερες ευθείες  με ένα από πιο κλειστά σημεία του καλεντάρι. Η τελική ταχύτητα στο τέλος της ευθείας των pits ξεπερνά τα 340 χλμ/ω ενώ το στενό σύμπλεγμα των στροφών 8-9-10-11 προσφέρει μεγάλο χρονικό κέρδος στους πιο ακριβείς και τολμηρούς πιλότους.

Advertisement

Το υπόλοιπο εσωτερικό τμήμα παρουσιάζει μάλλον τουριστικό παρά οδηγικό ενδιαφέρον περνώντας μπροστά από όλα τα εμβληματικά σημεία της πόλης και αποτελούμενο από ευθείες που διακόπτονται από στροφές 90 μοιρών. Οι διέξοδοι διαφυγής κατά μήκος της διαδρομής των 6,003 χιλιομέτρων είναι ελάχιστες και μια επαφή με τον τοίχο- ή και η στάθμευση σε δύσκολο σημείο καθιστά σχεδόν βέβαιη την έξοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας.

Οι ζώνες DRS είναι δύο με την πρώτη να βρίσκεται στην… ατελείωτη κεντρική ευθεία και την δεύτερη στην αμέσως επόμενη πίσω ευθεία του εσωτερικού τμήματος. Ο αγώνας ολοκληρώνεται σε 51 γύρους.

Ελαστικά

Advertisement

Στο Αζερμπαϊτζάν θα χρησιμοποιηθούν οι τρεις μαλακότερες γόμες του φάσματος της Pirelli. Η λεία επιφάνεια του οδοστρώματος δεν προκαλεί μεγάλη φθορά και ο αγώνας μπορεί να βγει με ένα pit-stop. Ωστόσο, όπως έδειξαν πέρσι τα κλαταρίσματα των Stroll και Verstappen μία τέτοια επιλογή ενέχει ένα ποσοστό ρίσκου.

Βέβαια, φέτος οι οδηγοί δεν υποχρεούνται να ξεκινήσουν τον αγώνα με την γόμα που είχαν στο Q2. Κατά συνέπεια είναι πιθανό ο αγώνας να βγει με συνδυασμό των C4 και C3 γομών. Καθώς η πίστα στο Baku αποτελείται από δημόσιους δρόμους η εξέλιξη της πρόσφυσης κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα είναι μεγάλη. Τέλος, θα πρέπει να περιμένουμε και συνεργασίες ανάμεσα σε teammates στα δοκιμαστικά για slip-streaming στην μεγάλη κυρίως ευθεία.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την EΡΤ αλλά και την Cosmote TV. Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

Παρασκευή 10/06 14:00 FP1, 17:00 FP2.

Σάββατο 11/06 14:00 FP3, 17:00 Κατατακτήριες δοκιμές.

Κυριακή 12/06 14:00 Αγώνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 Budget Cap: Είναι… λίγα τα λεφτά
Binotto: Ο Leclerc μεγαλώνει το μύθο της Ferrari όπως ο Gilles Villeneuve
Mario Andretti: Αξίζουμε περισσότερο σεβασμό!