Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Το κουμπί που έστειλε τον Hamilton εκτός πίστας στο Μπακού (video)

Ελλάδα 17:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το κουμπί που έστειλε τον Hamilton εκτός πίστας στο Μπακού (video)

FORMULA 1

Το κουμπί που έστειλε τον Hamilton εκτός πίστας στο Μπακού (video)

FORMULA 1

Το Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν ήταν άκρως επεισοδιακό και ανατρεπτικό, με την κορυφή να αλλάζει χέρια πολλές φορές. Η τελευταία αλλαγή ήταν αυτή που έριξε τον Lewis Hamilton από πρώτο, τελευταίο!

Advertisement
Advertisement

Μετά τη διακοπή αγώνα που έφερε το ατύχημα του Max Verstappen στον γύρο 48 του έκτου αγώνα του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, ο οδηγός της Mercedes-AMG Petronas έκανε εξαιρετική εκκίνηση και προσπέρασε τον Sergio Perez της Red Bull Racing.

Ωστόσο, το εντυπωσιακό σερί του Βρετανού που μετρούσε 54 συνεχείς παρουσίες στους βαθμούς, έμελλε να διακοπεί. Ο 36χρονος έχασε τα φρένα για την πρώτη στροφή, συνέχισε ευθεία κι αυτό τον έριξε στην τελευταία θέση, χαρίζοντας τη νίκη στον Perez.

Advertisement

Ποιο ήταν όμως το λάθος του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή; Σίγουρα δεν ξέχασε που πρέπει να φρενάρει, ούτε… παρασύρθηκε όπως ειπώθηκε σε άλλα ΜΜΕ. Ο Hamilton έκανε λάθος αλλά ήταν ένα πιο αθώο λάθος – το πάτημα ενός κουμπιού.

Ο λόγος για το «μαγικό κουμπί» της Mercedes, το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος του τιμονιού και πάνω αριστερά, πάνω από τα «αυτάκια» αλλαγής σχέσεων. Τι κάνει αυτός; Με ένα πάτημα αλλάζει η κατανομή πέδησης ανάμεσα στους δύο άξονες, πράγμα που επιτρέπει στους οδηγούς της γερμανικής εταιρείας να φέρουν ταχύτερα σε σωστή θερμοκρασία λειτουργίας τα φρένα και τα ελαστικά τους. Και είναι μία λύση που χρησιμοποιείται στο γύρο σχηματισμού πριν από την εκκίνηση ή ακολουθώντας το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Έχοντας λοιπόν αλλάξει άθελά του την κατανομή πέδησης, μεταφέροντάς τη σχεδόν εξ ολοκλήρου στον εμπρός άξονα, ο Hamilton δεν μπορούσε να φρενάρει εγκαίρως για να πετύχει το apex της πρώτης στροφής. Ως αποτέλεσμαμ βγήκε στη στρωμένη με άσφαλτο έξοδο διαφυγής, αποφεύγοντας έτσι τη σύγκρουση.

Έτσι ο Lewis πέταξε στα σκουπίδια την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το «δώρο» της εγκατάλειψης του Max Verstappen και να επιστρέψει στην κορυφή της βαθμολογίας. Περισσότερα σχετικά εξηγεί ο Διευθυντής Τεχνολογίας της Mercedes, Mike Elliott

Ο επόμενος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 διεξάγεται στις 20 Ιουνίου, στην πίστα Paul Ricard στη Γαλλία. Πέρυσι δεν έγινε αγώνας στο Le Castellet λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19 αλλά στην τελευταία επίσκεψη της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού εκεί, το 2019, ο Hamilton είχε πανηγυρίσει τόσο την pole, όσο και τη νίκη. Καθοδόν για τον έβδομο παγκόσμιο τίτλο του.

Διαβάστε επίσης:
Ματαιώνεται το Grand Prix της Σιγκαπούρης
O Lewis Hamilton κάνει sky diving (video)
Θέλει να γίνει ηθοποιός ο Hamilton