Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Αυστραλίας: Verstappen μέσα στο απόλυτο χάος (+video)

Ελλάδα 3:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Αυστραλίας: Verstappen μέσα στο απόλυτο χάος (+video)

FORMULA 1

F1 GP Αυστραλίας: Verstappen μέσα στο απόλυτο χάος (+video)

FORMULA 1

Ο Max Verstappen πήρε την δεύτερη φετινή του νίκη σε έναν αγώνα ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του race control στους τελευταίους γύρους.

Advertisement
Advertisement

Ο αγώνας φαινόταν ότι θα εξελισσόταν σε μία εύκολη νίκη για τον Max Verstappen. Παρά την άσχημη εκκίνησή του, ο Ολλανδός είχε καταφέρει να ανακτήσει την πρώτη θέση μετά την πρώτη επανεκκίνηση.

Έκτοτε ο οδηγός της Red Bull είχε κυριαρχήσει πλήρως από πλευρά ρυθμού. Ωστόσο η επαφή που είχε ο Magnussen με τον τοίχο 4 γύρους πριν το τέλος έδωσε την ευκαιρία στο race control να διακόψει εκ νέου τον αγώνα με δύο γύρους να απομένουν. Έτσι, οι Hamilton Alonso και Sainz απέκτησαν μια χρυσή ευκαιρία για τη νίκη.

Advertisement
Advertisement

Η επανεκκίνηση, ωστόσο, ήταν επεισοδιακή προκαλώντας εκ νέου κόκκινη σημαία. Το αποτέλεσμα ήταν να συμπληρωθεί ένας γύρος υπό το Safety car για την καρό σημαία, με όσους οδηγούς δεν είχαν εγκαταλείψει να κρατούν τις θέσεις που είχαν πριν από την κόκκινη σημαία. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Sainz ο οποίος πήρε ποινή 5 δευτερολέπτων για την επαφή με τον Alonso.

Εκκίνηση

Advertisement

Η πλειοψηφία των οδηγών παρατάχθηκε στο grid με την medium γόμα. Εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι δύο Alpine που είχαν φορέσει τα soft. Οι δύο Mercedes ξεκίνησαν πάρα πολύ ωραία ασκώντας αμέσως πίεση στον Verstappen.

Advertisement

Ο Ολλανδός δεν ξεκίνησε άσχημα αρχικά. Όμως κατά το φρενάρισμα για την πρώτη στροφή έχασε momentum προσπαθώντας να αμυνθεί από τον Russell. Ο οδηγός της Mercedes, όμως, είχε πάρει έξυπνα την εσωτερική και μαζί την πρωτοπορία.

Καθώς τα μονοθέσια προσέγγιζαν την στροφή 3 ο Russell ήταν ξεκάθαρα πρώτος με τον Verstappen να έχει ένα μικρό προβάδισμα από τους Hamilton-Sainz και Alonso που ακολουθούσαν κατά πόδας. Το φρενάρισμα του Verstappen ήταν αρκετά συντηρητικό για την 3 ενώ είχε τοποθετήσει το μονοθέσιο του στην μέση της πίστας.

Advertisement

Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Hamilton να βουτήξει στην εσωτερική και να πάρει την δεύτερη θέση. Λίγα μέτρα πιο πίσω ο Stroll ακουμπούσε τον Leclerc στέλνοντάς τον στην αμμοπαγίδα. Η Ferrari κόλλησε στα χαλίκια και ο αγώνας μπήκε σε καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας.

Κόκκινη σημαία

Αρκετοί οδηγοί -μεταξύ αυτών και ο Perez- μπήκαν για αλλαγή ελαστικών όσο το SC ήταν στην πίστα. Με την επανεκκίνηση οι Mercedes κατάφεραν να κρατηθούν μπροστά από τον Verstappen. Πίσω τους βρίσκονταν οι Alonso, Stroll και Gasly.

Στον έβδομο γύρο, όμως, ο Albon έχασε τον έλεγχο της Williams στην έξοδο της στροφής 6. Η πρόσκρουση με την μπαριέρα Tecpro μπορεί να ήταν σφοδρή, ωστόσο δεν φάνηκε ικανή για να προκαλέσει διακοπή του αγώνα.

Η Mercedes πιστεύοντας ότι θα ξαναβγεί το αυτοκίνητο ασφαλείας φώναξε τον Russell για αλλαγή ελαστικών. Το ίδιο έπραξε και η Ferrari με τον Sainz. Όμως, λίγο μετά την ολοκλήρωση του pit-stop το race control αποφάσισε να βγάλει την κόκκινη σημαία, διακόπτοντας τον αγώνα ώσπου να καθαριστεί η πίστα στο σημείο της εξόδου του Albon.

Αμέσως αυτό έδωσε τεράστιο πλεονέκτημα στους διώκτες του Russell οι οποίοι μπορούσαν πια να αλλάξουν και εκείνοι ελαστικά χωρίς να χάσουν χρόνο ή θέση. Έτσι, πριν την επανεκκίνηση η σειρά ήταν Hamilton, Verstappen, Alonso, Stroll, Gasly, Hulkenberg, Russell, Tsunoda, Norris και Piastri όλοι πλέον με φρέσκια σκληρή γόμα.

Επανεκκίνηση

Ο Hamilton ξεκίνησε ιδανικά κρατώντας την πρωτοπορία από τους Verstappen και Alonso. Ακόμη καλύτερα, όμως, είχε ξεκινήσει ο Russell ο οποίος κέρδισε δύο θέσει από τους Hulkenberg και Stroll μέχρι την την στροφή 3.

Ο Verstappen άρχισε αμέσως να πιέζει τον Hamilton ο οποίος δεν μπορούσε να απαντήσει στον ρυθμό της Red Bull χωρίς την βοήθεια DRS από προπορευόμενο μονοθέσιο. Έτσι, ο Verstappen θα περνούσε εύκολα την Mercedes στην πίσω ευθεία κατά τον 12ο γύρο, παίρνοντας την πρωτοπορία του αγώνα.

Εξαιρετικός, όμως, ήταν και ο ρυθμός του Sainz. Η SF-23 έδειχνε να ανταποκρίνεται πολύ καλά στην hard γόμα. Έτσι, ο Ισπανός μέσα σε πέντε γύρους θα ανέβαινε από την 11η στην 6η θέση της κατάταξης.

Στον 18ο γύρο ο αγώνας του Russell θα λάμβανε οριστικά τέλος με την W14 να σταματάει βγάζοντας φλόγες από το πίσω μέρος. Προφανώς λόγω κάποιου προβλήματος στην PU. Ο Βρετανός πάρκαρε το μονοθέσιο στην έξοδο του pit lane και ο αγώνας μπήκε σε καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας.

Perez και Sainz ανεβαίνουν

Με το τέλος του VSC ο Perez επιδόθηκε σε ένα… μπαράζ προσπερασμάτων στην πίσω ευθεία. Μέχρι τον 24ο γύρο ο Μεξικανός είχε ανέβει στην 9η θέση και ασκούσε πίεση στον 8ο Norris. Εν τω μεταξύ ο Sainz πάλευε με τον Gasly και την υψηλή τελική της Alpine για την 4η θέση.

Ο Ισπανός της Ferrari θα κατάφερνε τελικά να κάνει το προσπέρασμα με μία πολύ όμορφη κίνηση στην στροφή 3. Ο Sainz πλησίαζε τον Alonso ενώ παράλληλα ο Hamilton είχε καταφέρει να φτιάξει μία διαφορά 2,5 δευτερολέπτων από την Aston Martin. Μετά τον 30ο γύρο, όμως, ο Alonso θα αύξανε τον ρυθμό του προσπαθώντας να ασκήσει πίεση στην Mercedes.

Με τον Verstappen να απομακρύνεται στην κορυφή το ενδιαφέρον είχε μεταφερθεί στην μάχη για την δεύτερη θέση. Ο Hamilton είχε τον πρώτο λόγο αλλά οι Alonso και Sainz έδειχναν ικανοί να τον προβληματίσουν εάν η σκληρή γόμα στα μονοθέσια τους άντεχε μέχρι το τέλος.

Κόκκινη σημαία

Τα πνεύματα ηρέμησαν για λίγους γύρους με τους οδηγούς να προσπαθούν να διαχειριστούν τα Pirelli πριν τα τελευταία στάδια του αγώνα. Ο πρώτος που θα ξεκινούσε και πάλι επίθεση ήταν ο  Perez. Ο Μεξικανός κέρδισε δύο θέσεις από τους Norris και Hulkenberg μέσα σε δύο γύρους ανεβαίνοντας έβδομος. Οι δύο οδηγοί θα είχαν και μεταξύ τους μία ωραία μονομαχία λίγο αργότερα με τον Norris να επικρατεί.

Πέντε γύρους αργότερα ο Verstappen είχε την στιγμή του στην στροφή 13, χάνοντας το φρενάρισμα. Ο Ολλανδός προσπαθώντας να πάρει τον ταχύτερο γύρο βγήκε στο γρασίδι αλλά κατάφερε να επαναφέρει το μονοθέσιο γρήγορα στον δρόμο. Το μόνο τίμημα που πλήρωσε ήταν η μείωση της διαφοράς του από τον Hamilton στα 8 δευτερόλεπτα.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο αγώνας όδευε προς μία εύκολη νίκη για τον Verstappen, ο Magnussen θα άλλαζε τα δεδομένα. Ο Δανός χτύπησε το πίσω δεξιά μέρος του μονοθέσιου στον τοίχο εξωτερικά της στροφής 2. Το αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσει η ανάρτηση και να αποκολληθεί ο τροχός από το μονοθέσιο. Το race control αποφάσισε να βγάλει την κόκκινη σημαία και να μας δώσει ένα αγώνα Sprint-θρίλερ δύο γύρων μέχρι την καρό σημαία.

Επεισοδιακή επανεκκίνηση και… τέλος!

Στην επανεκκίνηση ο Verstappen κρατήθηκε μπροστά από τους Hamilton και Alonso. Ο Sainz, όμως, καθυστέρησε πολύ το φρενάρισμα του για την πρώτη στροφή. Το αποτέλεσμα ήταν να ακουμπήσει τον Alonso και να τον στείλει εκτός.

Πιο πίσω οι Gasly, Perez και Tsunoda και Sargeant έβγαιναν επίσης έξω στην αμμοπαγίδα με τους δύο τελευταίους να παραμένουν εκεί έπειτα από μεταξύ τους επαφή. Καθώς ο Gasly επανερχόταν στην πίστα, ακούμπησε με τον Ocon με τις δύο Alpine να εγκαταλείπουν επί τόπου.

Ο Stroll προσπάθησε να αμυνθεί από τον Sainz, όμως έχασε το φρενάρισμα για την στροφή 3. Έτσι, ο Ισπανός πέρασε στην τρίτη θέση. Το race control έβγαλε και πάλι κόκκινη σημαία πριν ο Verstappen φτάσει στο τέλος του πρώτου τομέα της πίστας.

Αποφασίστηκε να δοθεί εκ νέου επανεκκίνηση για έναν γύρο. Αυτή τη φορά, όμως, όχι από στάση αλλά υπό το Safety Car. Και μάλιστα με την σειρά που είχαν οι οδηγοί πριν την προηγούμενη επανεκκίνηση. Κατά συνέπεια ο αγώνας ολοκληρώθηκε με μόνο την Alpine και τον Sainz (ποινή 5 δευτερολέπτων) να πληρώνουν το τίμημα της κόκκινης σημαίας στο τέλος.

Έτσι, ο Verstappen πήρε την πρώτη νίκη της καριέρας του στην Αυστραλία η οποία ήταν και η δεύτερη φετινή του. Οι Hamilton και Alonso συμπλήρωσαν το podium. Ο ταχύτερος γύρος, όπως και το άτυπο βραβείο του οδηγού της ημέρας πήγαν στον Perez. Ο Sainz έπειτα από την ποινή του τερμάτισε εκτός βαθμών.


Τα αποτελέσματα του GP Αυστραλίας

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA RBPT 69
2 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA RBPT 54
3 Fernando Alonso ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 45
4 Lewis Hamilton MERCEDES 38
5 Carlos Sainz FERRARI 20
6 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 20
7 George Russell MERCEDES 18
8 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 8
9 Nico Hulkenberg HAAS FERRARI 6
10 Charles Leclerc FERRARI 6
11 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 4
12 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 4
13 Oscar Piastri MCLAREN MERCEDES 4
14 Pierre Gasly ALPINE RENAULT 4
15 Zhou Guanyu ALFA ROMEO FERRARI 2
16 Yuki Tsunoda ALPHATAURI HONDA RBPT 1
17 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 1
18 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 1
19 Logan Sargeant WILLIAMS MERCEDES 0
20 Nyck De Vries ALPHATAURI HONDA RBPT 0

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING HONDA RBPT 123
2 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 65
3 MERCEDES 56
4 FERRARI 26
5 MCLAREN MERCEDES 12
6 ALPINE RENAULT 8
7 HAAS FERRARI 7
8 ALFA ROMEO FERRARI 6
9 ALPHATAURI HONDA RBPT 1
10 WILLIAMS MERCEDES 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Απαγορεύονται οι πανηγυρισμοί των μηχανικών στο pitwall!
Alonso: Ίσως ο Hamilton γέρασε!
F1 GP Αυστραλίας: Ένας δύσκολος γρίφος (+video)