Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Αυστραλίας: Ο Leclerc την pole!

Ελλάδα 15:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Αυστραλίας: Ο Leclerc την pole!

FORMULA 1

F1 GP Αυστραλίας: Ο Leclerc την pole!

FORMULA 1

Ο Charles Leclerc κατάφερε να κατακτήσει την δεύτερη φετινή του pole position στην Αυστραλία. Ο οδηγός της Ferrari με έναν καταπληκτικό γύρο επικράτησε του Max Verstappen ενώ ο Sainz περιορίστηκε μόλις στην 9η θέση! Υπό διερεύνηση ο Perez.

Advertisement
Advertisement

Η κατάργηση της 4ης ζώνης DRS την τελευταία στιγμή ανάγκασε πολλές ομάδες να αναπροσαρμόσουν τα set-up των μονοθεσίων τους. Για τον λόγο αυτό τόσο η Red Bull όσο και η Ferrari βγήκαν αμέσως με την έναρξη του Q1.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος ήταν η λειτουργία των soft ελαστικών. Η C5 γόμα μπορεί να αποδείχτηκε αρκετά ανθεκτική και μπορούσε να δώσει συνεχόμενους γρήγορους γύρους. Όμως πολλοί συνδυασμοί αντιμετώπιζαν δυσκολία στο να την φέρουν αμέσως στη σωστή θερμοκρασία. Το μεγάλο στοίχημα για τις ομάδες ήταν να καταφέρουν να φέρουν τα soft της Pirelli στο optimum με έναν γύρο προετοιμασίας.

Q1: Καναδική σύγκρουση

Οι πρώτοι γύροι των κορυφαίων συνδυασμών κατέδειξαν πώς τόσο ο Sainz όσο και ο Perez μπορούσαν να προετοιμάσουν καλύτερα τα soft με έναν γύρο μόνο. Αντιθέτως, οι Leclerc και Verstappen ήταν ταχύτεροι στην δεύτερη προσπάθειά τους με το ίδιο σετ. Το θετικό για την Red Bull ήταν πώς η RB18 φάνηκε να βελτιώνεται στον τεχνικό 3ο τομέα της πίστας.

Advertisement
Advertisement

Στο Q1 επιβεβαιώθηκαν τα όσα παρακολουθήσαμε την Παρασκευή. Ferrari και Red Bull μπροστά με Alonso και Norris να κυριαρχούν στο midfield. Οι δύο Mercedes βρίσκονταν στα όρια της δεκάδας και ο Bottas άνετα εντός της.

Λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας είχαμε την περίεργη επαφή του Stroll με τον Latifi. Οι δύο Καναδοί συγκρούστηκαν μετά την στροφή 5 με την ευθύνη να βαραίνει τον Stroll ο οποίος δεν κοιτούσε στους καθρέφτες του. Τα δύο μονοθέσια υπέστησαν ζημιές και δεν θα συνέχιζαν, ενώ όπως ήταν φυσιολογικό προκλήθηκε κόκκινη σημαία.

Advertisement

Το Q1 συνεχίστηκε με 2 λεπτά να απομένουν. Πλην των πρώτων εφτά όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί βγήκαν στην πίστα για μια τελευταία προσπάθεια. Μέσα σε αυτούς ήταν και ο Vettel με τους μηχανικούς της Aston Martin να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να έχουν το μονοθέσιό του έτοιμο.

Advertisement

Ο Vettel, όμως, δεν θα κατάφερνε να περάσει στο Q2. μαζί του αποκλείστηκαν οι Albon, Magnussen και όπως ήταν φυσικό οι Stroll και Latifi. Ο Albon -έχει ποινή 3 θέσεων στην αυριανή εκκίνηση από τον αγώνα στην Jeddah- σταμάτησε κατά τον γύρο επιστροφής του στα pits με πρόβλημα στην Williams.

Q2: Alfa Romeo και Haas εκτός!

Advertisement

Στον πρώτο γύρο προσπαθειών ο Verstappen με καθαρή πίστα μπροστά του σημείωσε τον ταχύτερο γύρο με τον Alonso δεύτερο! Λίγο μετά ο Perez θα έπαιρνε την πρωτοπορία ενώ οι Ferrari δεν είχαν κάνει ακόμη ανταγωνιστικούς χρόνους. Ο Μεξικανός όμως βρίσκεται υπό διερεύνηση καθώς δεν επιβράδυνε στις κίτρινες σημαίες που είχε προκαλέσει η έξοδος του Russell. Οι Mercedes ήταν πολύ ανταγωνιστικές στους δύο πρώτους τομείς αλλά έχαναν πολύ χρόνο στον τρίτο.

Ο Charles Leclerc με την δεύτερη προσπάθειά του θα χώριζε τις δύο Red Bull, οι οποίες σε εκείνο το σημείο φαίνονταν ελαφρώς ταχύτερες. Λίγο αργότερα ο Sainz θα έπαιρνε εκείνος την 2η θέση. Ενώ το Q2 πλησίαζε προς το τέλος του το ενδιαφέρον θα μεταφερόταν στο τέλος της δεκάδας, Οι Mercedes θα κατάφερναν να περάσουν στο Q3  όπως και ο Ocon. Αντιθέτως ο Bottas για πρώτη φορά εκτός Q3 από το Abu Dhabi του 2016! Οι υπόλοιποι που αποκλείστηκαν ήταν οι δύο Alpha Tauri, ο Zhou και ο Mick Schumacher.

Q3: Αναξιοπιστία

Η πρώτη προσπάθεια του Verstappen ήταν ταχύτατη μέχρι ο Ολλανδός να κάνει λάθος στην στροφή 13. Αυτό έφερε τον Perez στην πρώτη θέση για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Οι Ferrari χρειάστηκαν και δεύτερο γύρο για να προετοιμάσουν τα soft. Ο Leclerc στην πρώτη γρήγορη προσπάθειά του θα έπαιρνε την πρώτη θέση.

Στην πίστα, όμως, βρισκόταν και ο Alonso. Ο Ισπανός πετούσε στους δύο πρώτους τομείς της πίστας. Όμως, καθώς πλησίαζε στην στροφή 11 η PU της Alpine έσβησε στέλνοντας τον Fernando στην αμμοπαγίδα. Ο Alonso είπε στην ενδοεπικοινωνία πώς υπήρξε πρόβλημα με τα υδραυλικά. Όπως και να έχει ήταν άλλο ένα πλήγμα από τον τομέα της αξιοπιστίας για την Alpine φέτος.

Η κόκκινη σημαία που προκλήθηκε ακύρωσε και τον πολύ γρήγορο γύρο που συμπλήρωνε ο Sainz την ίδια χρονική στιγμή. Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή και με επτά λεπτά να απομένουν στην διαδικασία το Q3 συνεχίστηκε.

Στον δεύτερο γύρο προσπαθειών ο Perez θα ήταν αργότερος του Leclerc για μόλις ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου! Ο Verstappen ήταν ο τελευταίος που βγήκε στην πίστα και θα έπαιρνε προσωρινά την pole. Στην πίστα όμως βρισκόταν και ο Leclerc. O Μονεγάσκος με έναν εκπληκτικό γύρο θα έπαιρνε την πρώτη θέση για σχεδόν τρία δέκατα του δευτερολέπτου.

Αντιθέτως, άσχημο τελευταίο γύρο είχε ο Sainz ο οποίος περιορίστηκε μόλις στην 9η θέση! Ο Hamilton κατάφερε την τελευταία στιγμή να κλέψει την 5η θέση από τον Russell ενώ ο φανταστικός Norris ήταν 4ος. Υπενθυμίζουμε πώς ο Perez βρίσκεται υπό διερεύνηση και πιθανώς θα τιμωρηθεί με ποινή τριών θέσεων στην αυριανή εκκίνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Αυστραλίας: Απάντηση από Leclerc στο FP2
F1 GP Αυστραλίας: Στην κόψη του ξυραφιού
F1 GP Αυστραλίας: Πρώτος ο Norris στο FP3!