Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Ένα Civic για να ζεστάνω τα ελαστικά σας; (+video)

Ελλάδα 6:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1: Ένα Civic για να ζεστάνω τα ελαστικά σας; (+video)

FORMULA 1

F1: Ένα Civic για να ζεστάνω τα ελαστικά σας; (+video)

FORMULA 1

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες ελαστικών είναι εδώ και πολλά χρόνια ένα σημαντικό εξάρτημα στα pits των ομάδων. Πόσο, όμως, κοστίζουν σε κάθε Grand Prix;

Advertisement
Advertisement

Η Formula 1 είναι αναμφίβολα το σπορ των οικονομικών… υπερβολών. Ακόμη και στην εποχή του ορίου μπάτζετ, οι προϋπολογισμοί των ομάδων παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί.

Πράγμα το οποίο δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει. Και μόνο η κατασκευή ενός μονοθέσιου F1 είναι πανάκριβη. Εξίσου ακριβή, όμως, είναι και η συντήρησή του. Αρκεί να δούμε τον πολύ μικρό τομέα της θέρμανσης των ελαστικών. Υπενθυμίζουμε ότι τα ελαστικά της F1 έχουν αρκετά διαφορετικές απαιτήσεις από τα ελαστικά των καθημερινών μας αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Κατά συνέπεια και ο χειρισμός τους είναι εντελώς διαφορετικός. Όχι μόνο από τον οδηγό αλλά και από την ομάδα. Ένα ελαστικό Pirelli για την F1 έχει κατασκευαστεί για την μέγιστη δυνατή απόδοση. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν όλη η μάζα του έχει πιάσει την κατάλληλη θερμοκρασία.

Αναλόγως του τύπου -slick ή βρόχινο- και της γόμας, το ιδανικό παράθυρο λειτουργείας αλλάζει. Για λόγους ευκολίας, όμως, ας πούμε ότι κοντά στους 100°C ένα ελαστικό F1 μπορεί να αποδώσει καλύτερα. Υπεύθυνος για τον χειρισμό των ελαστικών είναι κατά βάση ο οδηγός. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η έμφαση που δίνουν οι ομάδες στο κατά πόσον οι οδηγοί τους μπορούν να «αισθάνονται» τα ελαστικά.

Advertisement

Ακόμη και οι καλύτεροι, όμως, χρειάζονται κάποιες φορές βοήθεια. Ιδίως όταν το ελαστικό έχει μόλις περαστεί στο μονοθέσιο μετά από ένα pit-stop. Εάν η θερμοκρασία του είναι ίδια με εκείνην του περιβάλλοντος, τότε στην καλύτερη περίπτωση θα απέχει 60°C από την επιθυμητή. Πράγμα που σημαίνει ότι ο οδηγός θα πρέπει να οδηγεί πολύ αργά και προσεκτικά για αρκετούς γύρους, ώσπου η γόμα να έρθει στην ιδανική θερμοκρασία.

Οι κουβέρτες που αγαπάμε να μισούμε

Σε αυτό το σημείο εισέρχονται οι ηλεκτρικές κουβέρτες των ελαστικών. Σίγουρα έχετε δει τους μηχανικούς να ξετυλίγουν από αυτές τα ελαστικά πριν τα pit-stops. Οι κουβέρτες αυτές είναι μέρος της καθημερινότητας των ομάδων από τα τέλη της δεκαετίας του 80.

Advertisement

Χάρη σε αυτές τα ελαστικά έχουν ήδη θερμοκρασία κοντά στους 80°C πριν περαστούν στο μονοθέσιο. Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο για τους οδηγούς να τα φέρουν στην ιδανική θερμοκρασία μέσα σε έναν ή δύο γύρους.

Ωστόσο η υπηρεσία που αυτές παρέχουν στα ελαστικά δεν είναι δωρεάν. Οι ομάδες πρέπει να πληρώνουν σε κάθε GP περί τα 27.500 δολάρια για να μπορούν να τις λειτουργούν. Όσο περίπου και ένα… Honda Civic! Ήτοι για τους 22 φετινούς αγώνες κάθε ομάδα θα πληρώσει πάνω από 600.000 δολάριο μόνο για αυτό!

Advertisement

Ασφαλώς το ποσό μοιάζει εξωφρενικό. Ακόμη πιο εξωφρενικό, όμως, θα ήταν εάν βλέπατε τα μονοθέσια να πηγαίνουν σαν… χελώνες για πέντε γύρους!

Φυσικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής ελαστικών τα οποία δεν χρειάζονται τις ηλεκτρικές κουβέρτες. Άλλες σειρές αγώνων τα χρησιμοποιούν ήδη. Η Pirelli έχει κατασκευάσει και για την F1 ένα τέτοιο ελαστικό. Συγκεκριμένα το βρόχινο (full wet) ελαστικό, το οποίο, όμως, σπάνια το βλέπουμε.

Αρχικά οι ομάδες είχαν συμφωνήσει για την κατάργηση των κουβερτών από το 2024. Τόσο για λόγους περιβαλλοντικής ευαισθησίας, όσο και για να θέσουν μεγαλύτερες προκλήσεις στους οδηγούς. Ωστόσο εντός του καλοκαιριού αποφάσισαν να τις κρατήσουν για λίγο καιρό ακόμη. Μπορεί οι ομάδες να δείχνουν ότι τις μισούνε. Σίγουρα, όμως, θεωρούν ότι ακόμη τους είναι απαραίτητες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σάινθ: Τα έβαλε με τους κλέφτες!
Ο απόλυτος αγώνας dragster! (+video)
F1: Μονοθέσια με χειροκίνητα κιβώτια