Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Δείτε έναν γύρο στην πίστα της Μαδρίτης (+video)

Ελλάδα 17:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1: Δείτε έναν γύρο στην πίστα της Μαδρίτης (+video)

FORMULA 1

F1: Δείτε έναν γύρο στην πίστα της Μαδρίτης (+video)

FORMULA 1

Η Μαδρίτη έκανε το μπαμ παίρνοντας το ισπανικό Grand Prix από το 2026 και για τα επόμενα 10 χρόνια. Πώς θα είναι η νέα πίστα πόλης της F1;

Advertisement
Advertisement

Υψηλή μέση ταχύτητα, κεκλιμένες στροφές, περάσματα κάτω από γέφυρες, ένα τούνελ και οι τοίχοι να παραμονεύουν λίγα εκατοστά από την αγωνιστική γραμμή.

Η νέα πίστα της Μαδρίτης θα έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που αναζητεί τα τελευταία χρόνια η F1 από τα σιρκουί του πρωταθλήματος. Η διαδρομή θα έχει μήκος 5,474 χιλιόμετρα και θα περιέχει 20 στροφές. Αρκετές εξ αυτών θα είναι γρήγορες καμπές. Ωστόσο δεν θα λείψουν και οι τεχνικές στροφές όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω video του RacingNews365.

Advertisement
Advertisement

Η πρώτη αίσθηση που αφήνει η νέα πίστα είναι μία μίξη Μόντρεαλ και Ζαντβούρ. Φυσικά, θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της κατασκευής της για να δούμε εάν όντως αυτά που βλέπουμε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η μεγαλύτερη προσφορά

Πολλοί εξεπλάγησαν από την ευκολία με την οποίαν η F1 άφησε… στα κρύα του λουτρού την Βαρκελώνη η οποία φιλοξενεί αγώνες από το 1991. Ωστόσο με μία πιο προσεκτική ματιά στις λεπτομέρειες του συμβολαίου που υπέγραψε η Μαδρίτη, η εικόνα ξεκαθαρίζει.

Advertisement

Η διοργανώτρια του αγώνα, IFEMA, θα πληρώνει 52,1 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στην F1 για τα δικαιώματα του ισπανικού Grand Prix! Από την άλλη το τρέχον συμβόλαιο της Βαρκελώνης προέβλεπε πληρωμή μόλις 26 εκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος στην F1. Με λίγα λόγια η Μαδρίτη έκανε διπλάσια προσφορά από ότι η Βαρκελώνη και η F1, φυσικά, δεν θα μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια.

Advertisement

Το ποσό που θα πληρώνει η Μαδρίτη μπορεί να φαντάζει υπέρογκο. Εντούτοις όλες οι νέες πίστες πληρώνουν ένα ετήσιο τίμημα το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 50 και 55 εκατομμυρίων δολαρίων. Με λίγα λόγια αυτή είναι η «ταρίφα» που χρεώνει η F1 τα τελευταία χρόνια.

Για τον λόγο αυτόν οι πολλές νέες πίστες προέρχονται από χώρες στις οποίες… ανθεί το πετροδόλαρο. Τα ιστορικά σιρκουί του πρωταθλήματος δεν είναι όλα διατεθειμένα να πληρώσουν ένα τόσο μεγάλο ποσό. Ωστόσο κανείς, τελικά, δεν μπορεί να τα βάλει με την αγορά.

Advertisement

Όλα δείχνουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές. Ίσως, μάλιστα, να ανεβούν κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Έτσι όσες πίστες θέλουν να εξασφαλίσουν την θέση τους στα καλεντάρι των επόμενων ετών θα πρέπει μάλλον να αποδεχτούν αυτήν τη νέα πραγματικότητα.

credit: RacingNews365.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Στην Μαδρίτη το ισπανικό GP από το 2026!
Επίσημο: Για πάντα στο Μαρανέλο ο Λεκλέρ!
Τζόρνταν: Δεν μπορούν πια Χάμιλτον και Αλόνσο!