Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Απαγόρευση αεροδυναμικών δοκιμών για το 2026

Ελλάδα 16:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Απαγόρευση αεροδυναμικών δοκιμών για το 2026

FORMULA 1

F1: Απαγόρευση αεροδυναμικών δοκιμών για το 2026

FORMULA 1

Η FIA επισημοποίησε την απαγόρευση των αεροδυναμικών δοκιμών σε σήραγγα ή μέσω CFD για το 2026 μέχρι και την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Advertisement
Advertisement

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από συνάντηση της επιτροπής για την F1. Οι ομάδες θα υποχρεούνται μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία να διεξάγουν τις όποιες δοκιμές τους μόνο με μοντέλα τα οποία θα έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τους τρέχοντες κανονισμούς.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν το 2024 ή το 2025. Θα τους επιτρέπεται, βέβαια, να διεξάγουν προκαταρκτική έρευνα επάνω στα νέα μονοθέσια του 2026.

Advertisement
Advertisement

Οι αλλαγές στους κανονισμούς για το 2026 μπορεί να αφορούν περισσότερο στις PU. Ωστόσο θα υπάρξουν και αλλαγές στο κομμάτι τις αεροδυναμικής. Οι αλλαγές αυτές δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη.

Εντούτοις όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν μία γενική ιδέα για την κατεύθυνση προς την οποίαν θα κινηθεί η FIA. Η ομοσπονδία επιθυμεί μικρότερα, ελαφρύτερα και πιο ευέλικτα μονοθέσια για τη νέα εποχή της F1.

Advertisement

Η επιτροπή της FIA για την F1, όμως, έλαβε και άλλες αποφάσεις. Συγκεκριμένα καταργείται η εναλλακτική κατανομή ελαστικών στους αγώνες με Sprint ενώ η Pirelli θα έχει 40 ημέρες στη διάθεσή της για να διεξάγει δοκιμές κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Μέχρι σήμερα η ιταλική εταιρία είχε 35 ημέρες διαθέσιμες. Τέσσερις από τις πέντε αυτές ημέρες, μάλιστα, θα είναι αφιερωμένες σε δοκιμές για την μείωση του σπρέι νερού από τα βρόχινα ελαστικά.

Advertisement

Τέλος αποφασίστηκαν αλλαγές και για την διαδικασία εκκίνησης. Η ειδοποίηση για τον γύρο σχηματισμού θα δίνεται ένα λεπτό πριν από το σβήσιμο του τελευταίου κόκκινου φωτός αντί για δύο που ήταν μέχρι τώρα. Το pitlane θα ανοίγει για τα μονοθέσια -ώστε να πάνε στο grid- 40 λεπτά πριν και όχι 50 όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χάμιλτον: Δεν θα με ενδιέφερε να κερδίσω με την Red Bull
F1: Έτσι θα είναι τα μονοθέσια του 2026!
Υπόθεση Βολφ: Τι πραγματικά συμβαίνει;

Advertisement