Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Alfa Romeo: Ολοκληρώνει το ταξίδι της στην F1

Ελλάδα 2:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Alfa Romeo: Ολοκληρώνει το ταξίδι της στην F1

FORMULA 1

Alfa Romeo: Ολοκληρώνει το ταξίδι της στην F1

FORMULA 1

Το τελευταίο Grand Prix της σεζόν του 2023 θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και το τελευταίο -για το προσεχές μέλλον τουλάχιστον- της Alfa Romeo στην Formula 1.

Advertisement
Advertisement

Η συνεργασία της Alfa με την Sauber ολοκληρώνεται με την καρό σημαία του Άμπου Ντάμπι. Και η ιταλική εταιρία, με δελτίο τύπου της, έκανε σαφές το ότι δεν θα βρίσκεται στο grid του χρόνου.

Είχαν ακουστεί πολλές φήμες το καλοκαίρι για πιθανή συνεργασία της με την Haas. Ο CEO της εταιρίας Ζαν-Φιλίπ Ιμπαρατό είχε δηλώσει ότι η Alfa θα ήθελε να συνεχίσει στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την μετονομασία των PU της Ferrari που χρησιμοποιεί η Haas σε Alfa Romeo.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό πλέον. Η είσοδος της Alfa Romeo στην F1 ήταν ένα όραμα του Σέρτζιο Μαρκιόνε. Ο Ιταλός είχε προλάβει να το υλοποιήσει πριν τον θάνατό του το 2018. Έπειτα από 6 χρόνια συμμετοχής, όμως, το τελευταίο κεφάλαιο της Alfa στην F1 έφτασε στο τέλος του.

Το δελτίο τύπου

Η Alfa Romeo είναι παγκοσμίως ταυτισμένη με τους αγώνες και την κορυφαία τεχνολογία, σχεδόν από τότε που υπάρχουν τα αυτοκίνητα. Το 1925 το GP Tipo P2 κυριάρχησε στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Grand Prix, οπότε ήδη από τις προπολεμικές σεζόν του θεσμού η μάρκα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Formula 1 τόσο ως κατασκευαστής όσο και ως προμηθευτής κινητήρων.

alfa-romeo-c41-filming-day-kubica-a1000x600

Advertisement

Το 1950 και 1951 κέρδισε το Πρωτάθλημα οδηγών με τους Νίνο Φαρίνα και Χουάν Μανουέλ Φάντζιο αντίστοιχα, ενώ από το 1976 η Alfa Romeo συμμετείχε στο θεσμό κατασκευάζοντας και προμηθεύοντας κινητήρες. Ύστερα από την επιστροφή της και σε επίπεδο κατασκευαστών το 1979, η ομάδα τερμάτισε έκτη στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών του 1983 -το καλύτερο αποτέλεσμά της- και το 1985 αποσύρθηκε.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 30 χρόνια απουσίας, μέχρι το 2018 που η Alfa Romeo επέστρεψε δυναμικά στην Formula 1 μέσω μιας συμπόρευσης σε εμπορικό και τεχνολογικό επίπεδο με την Sauber Motorsport. Στα 6 χρόνια που ακολούθησαν υλοποιήθηκε μια γόνιμη και παθιασμένη συνεργασία, κατά τη διάρκεια της οποίας και οι δύο πλευρές κέρδισαν πολλά.

Advertisement

Στο Grand Prix του Abu Dhabi 2023, αυτή η συνεργασία ολοκληρώνεται και είναι η στιγμή για την Alfa Romeo να ευχαριστήσει όλους εκείνους που μοιράστηκαν μαζί της αυτά τα υπέροχα χρόνια στη Formula 1. Τα οποία ίσως να μην είχαν γίνει πραγματικότητα χωρίς τον Σέρτζιο Μαρκιόνε, που ήθελε πολύ αυτή τη συνεργασία και την υποστήριξε σθεναρά.

Ένα τεράστιο «ευχαριστώ» αξίζει προφανώς στους οδηγούς που όλα αυτά τα χρόνια έδωσαν σκληρές μάχες στην πίστα υποστηρίζοντας την ομάδα: Οι Σαρλ Λεκλέρ, Μάρκους Έρικσον, Αντόνιο Τζιοβινάτσι, Κίμι Ράικονεν, Ζου Γκουανγιού και Βαλτέρι Μπότας (παράθεση με χρονολογική σειρά) έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό σε κάθε Grand Prix.

Advertisement

Ειλικρινείς είναι οι ευχαριστίες και το δυνατό χειροκρότημα σε ολόκληρη την ομάδα της Sauber Motorsport, ξεκινώντας από τον Φιν Ράουζινγκ, τον Φρεντ Βασέρ – πρωτίστως, καθώς επίσης τους Αλούνι Μπράβι και Αντρέας Σάιντλ, για τη συνεπή όσο και παθιασμένη συνεργασία τους.

Υποχρεωμένοι είμαστε και προς όλους τους συνεργάτες της ομάδας για την εξαιρετική υποστήριξή τους. Πρώτα και κύρια στη Ferrari για την παροχή των μονάδων ισχύος, ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει προς Adler, Ferrari Trento, Marelli, Sabelt και Web Eyewear. Θερμά συγχαρητήρια όσο και ευχαριστήρια αξίζουν και στην Pirelli, τον προμηθευτή των ελαστικών, για την πολύτιμη προσφορά της.

Για το τέλος, ευχόμαστε στους ανταγωνιστές μας ένα μέλλον γεμάτο με αγωνιστικές επιτυχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Liberty: Καινοτομία ή «πατάτα» το GP στο Βέγκας;
F1: Racing Bulls, Sauber και Haas-Alfa Romeo το 2024;
F1 GP Άμπου Ντάμπι: Προεπισκόπηση