Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Rinspeed CitySnap: Αρθρωτό όχημα για τις παραδόσεις αγαθών σε πόλεις

Ελλάδα 23:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Rinspeed CitySnap: Αρθρωτό όχημα για τις παραδόσεις αγαθών σε πόλεις

Fleet Cars

Rinspeed CitySnap: Αρθρωτό όχημα για τις παραδόσεις αγαθών σε πόλεις

Fleet Cars

Καινοτόμος βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα στις παραδόσεις: Οι κινητοί σταθμοί θυρίδων, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή κυκλοφοριακού προβλήματος στις μεγάλες πόλεις.

Advertisement
Advertisement

 

Το «CitySnap» υπόσχεται να μειώσει το «μποτιλιάρισμα», τις εκπομπές ρύπων αλλά και το κόστος, εστιάζοντας στην άνεση και την αποδοτικότητα αυτών που το χρησιμοποιούν για τα logistics τους.

 

Advertisement
Advertisement

Το αρθρωτό όχημα «CitySnap» τέταρτης γενιάς του Rinspeed δείχνει τον δρόμο και είναι έτοιμο για πιλοτικές δοκιμές και φυσικά την έναρξη παραγωγής. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή/μηχανικό και υπεύθυνο του project Frank M. Rinderknecht: «Κάθε άλλο όχημα παράδοσης είναι περιττό».

Το «CitySnap» project δείχνει τη λύση για καινοτόμο, βιώσιμη και αποτελεσματική παράδοση που μπορεί να εφαρμοστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το «Customer Focus» (ο πελάτης στο κέντρο) είναι το σύνθημα της Rinspeed. Ο πελάτης (είτε είναι άτομο είτε εταιρία) είναι το επίκεντρο με όλες τις πτυχές των επιθυμιών του.

Advertisement

«Οι άνθρωποι θέλουν όλο και περισσότερη ευκολία και απλότητα, αλλά και βιωσιμότητα στη ζωή τους» δήλωσε ο προϊστάμενος της Rinspeed Frank M. Rinderknecht και πρόσθεσε: «Αυτή η λύση παράδοσης αγαθών προσφέρει και τα δύο».

Το παγκόσμιο διαδικτυακό εμπόριο – που προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 4% μετά την κρίση του Covid-19. Έχει κυριολεκτικά… εκραγεί τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες με ρυθμούς ανάπτυξης 30% και άνω. Ο όγκος των εμπορευμάτων και των δεμάτων από το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αυξηθεί δραματικά. Περίπου 3.250 δέματα αποστέλλονται παγκοσμίως κάθε δευτερόλεπτο.

Advertisement

Αυτή η κατάσταση απαιτεί σύγχρονες λύσεις παράδοσης – κατά προτίμηση ανέπαφες, υγιεινές και συνεπώς πολύ φιλικές προς τον πελάτη. Με οχήματα παράδοσης που διανέμουν, ή και συλλέγουν μέσω ανεξάρτητων σταθμών, η ελβετική εταιρία Rinspeed παρουσιάζει μια συναρπαστική έννοια των logistics.

Η μελέτη αφορά μία από τις κορυφαίες εταιρείες ελέγχου και παροχής συμβουλών στον κόσμο. Το project έχει το όνομα Rinspeed «CitySnap» και αποτελεί μία ιδέα στο πλαίσιο της αυξανόμενης ζήτησης για logistics σε αστικές περιοχές. Τα σενάρια δείχνουν τις πενήντα μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας. Η εφαρμογή της πρότασης της Rinspeed μειώνει τον αριθμό των οχημάτων παράδοσης που απαιτούνται έως και 50%. Επιπλέον, αυτό το σύστημα εξοικονομεί 6% στις εκπομπές CO2 – ανά πακέτο.

Πως δουλεύει το «CitySnap»

Advertisement

Το «CitySnap» προσφέρει επίσης σημαντική δυνατότητα εξοικονόμησης δαπανών σε σύγκριση με τη συμβατική παράδοση δεμάτων (μείωση που συνεπάγεται περίπου το 17% τοις εκατό ανά δέμα) ένα πλεονέκτημα κόστους από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν οι καταναλωτές. Η έρευνα της Rinspeed έδειξε πως ακόμα και drones ή έξυπνα ρομπότ δεν θα μπορούν να κάνουν τις παραδόσεις πιο οικονομικές μεσοπρόθεσμα. Βλέπετε μια συνάντηση ακριβώς στο χρόνο παράδοσης του δέματος μεταξύ του παραλήπτη και του οχήματος παράδοσης δεν μπορεί να είναι ακριβής, αφού κυκλοφορία και η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν. Εάν, από την άλλη πλευρά, το όχημα περιμένει μέχρι να φτάσει ο παραλήπτης του δέματος, ο ρυθμός παράδοσης πέφτει και το κόστος παράδοσης αυξάνεται ανάλογα.

Χρειάζεται λοιπόν ένα νέο σύστημα που εξαλείφει τις αδυναμίες του σημερινού συστήματος παράδοσης αλλά είναι επίσης συμβατό με τις μελλοντικές εφαρμογές. Η καρδιά του «CitySnap» (του οχήματος αν θέλετε) είναι ένα σύστημα εμπνευσμένο από την αεροπορία, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες παγκοσμίως (εκκρεμεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας PCT).

Μεταξύ άλλων, η επιθυμητή υπηρεσία μπορεί να παραδοθεί στον πελάτη γρήγορα και εύκολα, ανεξάρτητα από το πού αυτός βρίσκεται (στο σπίτι ή στην εργασία). Το «CitySnap»  μπορεί να είναι μεταφερόμενοι σταθμοί ντουλαπιών, οι οποίοι μπορούν και να σταθμεύσουν σε μία περιοχή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να είναι προσβάσιμοι στον πελάτη. Είναι επίσης εφικτό να γίνουν και «Microhubs» με ταχυμεταφορές ποδηλάτων (από αυτό) κινητές συσκευές διανομής ή σημεία πώλησης, όπως καντίνες/αυτόματοι πωλητές τροφίμων και φαγητού για εργοτάξιο.

Οι περιορισμένες ώρες λειτουργίας, τα μεγάλα ταξίδια και οι δυσάρεστες καθυστερήσεις με το σχετικό περιβαλλοντικό και κυκλοφοριακό φορτίο είναι παρελθόν. Επιπλέον σταματούν οι αποστολές χωρίς παρακολούθηση και οι κλοπές. Οι σταθμοί ντουλαπιών με τροχούς, μπορούν να σταθμεύουν σε καλά φωτισμένες τοποθεσίες όπου οι ελάτες μπορούν να πάρουν τα δέματά τους ανά πάσα στιγμή σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Αυτός ο καινοτόμος τρόπος παράδοσης δεμάτων μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα με έναν οδηγό.

Για να διευκολύνει τον οδηγό να μετακινείται από και προς τις πλατφόρμες, παραλαβής των θυρίδων το «CitySnap» διαθέτει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης, που χρησιμοποιεί κάμερες και GPS. Οι σταθμοί ντουλαπιών είναι επίσης εξοπλισμένοι με μοναδικούς αισθητήρες νανοϊνών που μπορούν να ανιχνεύσουν ύποπτες ή ακόμη και επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Με τη βοήθεια φωτισμού UV-C που βασίζεται σε LED, το εσωτερικό μπορεί να καθαριστεί και να προετοιμαστεί για τον επόμενο οδηγό, όπως και οι χώροι μεταφοράς. Την κίνηση δίνει ένας ηλεκτροκινητήρας ο οποίος συνδέεται με μπαταρίες διαφορετικής χωρητικότητας ανάλογα με την απόσταση που πρέπει να καλύψει το όχημα.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του «CitySnap» θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, στο IAA Mobility στο Μόναχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι τεχνολογίες logistics του μέλλοντος
Συνεργασία Volta Trucks και Meritor
Daimler Trucks: Πενήντα ηλεκτρικά σχολικά για την Βιρτζίνια