Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Stellantis: Η Σερβία πήρε την επένδυση – Στο… καναβάτσο η Ελλάδα

Ελλάδα 10:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Stellantis: Η Σερβία πήρε την επένδυση – Στο… καναβάτσο η Ελλάδα

Mobility

Stellantis: Η Σερβία πήρε την επένδυση – Στο… καναβάτσο η Ελλάδα

Mobility

Μετά από τις διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκησαν πάνω από μία τετραετία η μεγάλη Stellantis ( Peugeot, Citroen, DS, FCA, Opel, Jeep κλπ) επέλεξε που θα κάνει την τεράστια επένδυσή της στα Βαλκάνια…

Advertisement
Advertisement

 

Ο Όμιλος Stellantis λοιπον, συμφώνησε σε όλα με την Κυβέρνησης της Σερβίας και θα κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2024 στο Kragujevac. Είναι μια μεγάλη επένδυση που – εκτός των 10.000 θέσεων εργασίας- και των εσόδων για το Σερβικό Κράτος, βάζει τη χώρα στον κλειστό κύκλο των Ευρωπαϊκών Κρατών, που θα παίξουν βασικό ρόλο στα νέα τεχνολογικά δεδομένα που έρχονται…

Advertisement
Advertisement

 

Η Ελλάδα;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πριν περίπου πέντε χρόνια που είχε εκδηλωθεί το σχετικό ενδιαφέρον για την περιοχή, ως PSA τότε (από τον Ιανουάριο έγινε Stellantis με την συγχώνευση της Fiat Chrysler Automobiles), οι περισσότερες βαλκανικές χώρες έσπευσαν να καταθέσουν προτάσεις. Στον… τελικό πέρασαν τρεις χώρες και ξεκίνησαν οι πιο λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το ποια τελικά θα επιλεγεί και θα πάρει στα εδάφη της αυτή την τεράστια επένδυση.

Όλες οι Βαλκανικές χώρες πλησίασαν τους Γάλλους, εκτός της Ελλάδας, η οποία εκείνη την περίοδο (Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), κινούνταν σε διαφορετικούς -και σαφώς – μη επενδυτικούς ρυθμούς, και ο νοών νοείτο…

Advertisement

Ετσι χάθηκε ακόμα μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας, στο βωμό του κομματισμού και των πολιτικών συμφερόντων…

Στην Σερβία

Η Stellantis στο Kragujevac θα ξεκινήσει να κατασκευάζει το ηλεκτρικό της αυτοκίνητο Fiat Panda το 2024 στην πόλη Kragujevac.

Advertisement

Πριν από την σχετική τελετή, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της διοίκησης της Stellantis με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Carlos Tavares. Ο Vucic ανέφερε πως η Σερβία υπέγραψε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της παραγωγής ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο Kragujevac, με τη μεταβατική περίοδο να είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει μέχρι το 2023.

Η παραγωγή του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι προγραμματισμένη να αρχίσει το 2024, ενώ όπως ο ίδιος αποκάλυψε, το αυτοκίνητο αυτό θα είναι το ηλεκτρικό Fiat Panda.

Advertisement

Με τη σύμβαση αυτή, ξεκινούν οι διαδικασίες για την απορρόφηση επένδυσης ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ από τον Όμιλο Stellantis, ενώ από τη Σερβία η οικονομική υποστήριξη θα είναι ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Stellantis, Carlos Tavares, δήλωσε ότι η σύμβαση με τη Σερβία είναι μια σαφής και συγκεκριμένη κίνηση προς έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό της εταιρείας και τη μετάβαση στη νέα τεχνολογική εποχή. «Θα είμαστε περήφανοι όταν τα ηλεκτρικά οχήματα αρχίσουν να βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο Tavares.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτά είναι τα μεγαλύτερα εργοστάσια αυτοκινήτων στον κόσμο
Στην Ελλάδα μονάδα παραγωγής τανκς

Δε θα πιστέψετε πόσα παίρνει ο αρχηγός της Γαλλικής Stellantis