Live Κίνηση
Περισσότερα
Mazda 2021

Η περιβαλλοντική ευαισθησία του νέου Mazda MX-30

Ελλάδα 3:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η περιβαλλοντική ευαισθησία του νέου Mazda MX-30

Mazda 2021

Η περιβαλλοντική ευαισθησία του νέου Mazda MX-30

Mazda 2021

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Mazda έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται η οδηγική απόλαυση, ενώ δεν κάνει… εκπτώσεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Advertisement
Advertisement

Το μικρομεσαίο SUV  ενσωματώνει την τεχνολογία ηλεκτροκίνησης e-Skyactiv, η οποία απαρτίζεται από έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 143 ίππων και 265 Nm ροπής και από μια μπαταρία ιόντων λιθίου 35,5 kWh.

Βασίζεται στην αρχιτεκτονική κατασκευής Skyactiv-Vehicle, η οποία ευθυγραμμίζεται πλήρως με την ηλεκτροκίνηση.

Η μπαταρία είναι απόλυτα ενσωματωμένη στο αμάξωμα αποτελώντας δομικό στοιχείο του, ενώ οι πλευρικές συναρμογές του αμαξώματος αυξάνουν σημαντικά την ακαμψία.

Advertisement
Advertisement

Φιλικά προς το περιβάλλον υλικά

Η προστασία του περιβάλλοντος μοιάζει με “υποχρέωση” για τη Mazda, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την προστασία κατασκευής της μπαταρίας (κάτι που θα δούμε παρακάτω), καθώς και από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για το άρτιο αποτέλεσμα του κομψού MX-30.

Advertisement

Το εξωτερικό του ηλεκτρικού MX-30 φέρει απλές και όμορφες γραμμές τονίζοντας την ομορφιά του σαν… ‘ένα κομμάτι μέταλλο’, ενώ οι αντικρυστά ανοιγόμενες (freestyle) πόρτες και οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες αντανακλούν την αίσθηση της άνετης, ευάερης και ευρύχωρης καμπίνας. Εκεί, οι σχεδιαστές της Mazda τοποθέτησαν τα καλύτερα υλικά, τα οποία συνδυάζουν και την όμορφη εμφάνιση.

Advertisement

Η επένδυση από παραδοσιακό φελλό που χρησιμοποιήθηκε στην κεντρική κονσόλα, τονίζει ακόμα περισσότερο την ζεστασιά του συγκεκριμένου υλικού. Αλλά και η επένδυση των θυρών από αφρώδες υλικό, διαθέτει υφή που μοιάζει σαν να έχει μέσα αέρα, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση της ευρυχωρίας μέσα στην καμπίνα σε μία απίστευτη λεπτομέρεια.

Και τα δύο αυτά υλικά έχουν σχεδιαστεί για να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον. Η επένδυση των θυρών χρησιμοποιεί υλικό που προέρχεται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και ο φελλός συλλέγεται από το φλοιό των δέντρων, χωρίς αυτά να χρειάζεται να κοπούν. Επιπλέον, η Mazda αντικαθιστά τις ταπετσαρίες από γνήσιο δέρμα, με μια πιο ‘vegan’ εναλλακτική.

Advertisement

Από την πηγή… στον δρόμο

Κλειδί για τη φιλοσοφία της Mazda σχετικά με τη σωστή πηγή ενέργειας στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, αποτελεί η προσέγγιση της εταιρείας «από την πηγή στο δρόμο» («well to wheel»), έτσι ώστε η μέτρηση εκπομπών να αφορά όχι μόνο το CO2 που εκπέμπεται από το ίδιο το αυτοκίνητο κατά την οδήγηση, αλλά και τις εκπομπές που προκαλούνται από την εξόρυξη και τη διύλιση των καυσίμων ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ότι αφορά τα EVs και τις χρησιμοποιούμενες μπαταρίες, η Mazda θεωρεί σημαντική την ανάγκη περιορισμού των εκπομπών του CO2 καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους.

Η αξιολόγηση σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής (Life-Cycle Assessment/LCA) είναι μία τεχνική σχεδιασμένη να μετρά – εκτός από τις εκπομπές «well-to-wheel» – και τη συνολική επίδραση καθόλη τη ζωή ενός προϊόντος στο περιβάλλον, από την εξόρυξη των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή του, μέχρι την απόσυρσή του στο τέλος της ζωής του.

Μετά από μια μελέτη της Mazda και του Πανεπιστημίου Kogakuin που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sustainable Science, η έρευνα LCA της εταιρείας έδειξε ότι, καθόλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, τα EV με μικρότερες μπαταρίες τείνουν να παράγουν χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με τα αυτοκίνητα με κινητήρα ντίζελ. Για το σκοπό αυτό, η Mazda πιστεύει ότι η χωρητικότητα των 35,5 kWh της μπαταρίας του MX-30 παρέχει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ της αυτονομίας που εξασφαλίζει τον πελάτη, και των εκπομπών του CO2, υπό το πρίσμα του LCA.

Επιπλέον, έτσι επιτυγχάνεται και σημαντική μείωση του συνολικού βάρους του αυτοκινήτου, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην καλή οδική συμπεριφορά και προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, κάτι το οποίο δεν αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό αρκετών σημερινών EVs.

Θέλετε να οδηγήσετε κάποιο από τα μοντέλα της MAZDA; Αν ναι, πατήστε εδώ : https://www.mazda.gr/Test-drive

Διαβάστε επίσης:
Δοκιμή: Mazda MX-30 (+video)
Τριάντα χρόνια ιστορίας των MX μοντέλων της Mazda
Mazda: Αποχρώσεις με ψυχή και ιστορία