Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Binotto: Κάθε ημέρα είναι δύσκολη αλλά η Ferrari είναι ενωμένη

Ελλάδα 7:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Binotto: Κάθε ημέρα είναι δύσκολη αλλά η Ferrari είναι ενωμένη

FORMULA 1

Binotto: Κάθε ημέρα είναι δύσκολη αλλά η Ferrari είναι ενωμένη

FORMULA 1

Η θέση του αγωνιστικού διευθυντή της Ferrari είναι ίσως η δυσκολότερη στο grid. Ο Mattia Binotto το γνωρίζει καλά αυτό έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια ως επικεφαλής της Scuderia. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα motorsport.com, ο Ιταλός μίλησε ανοιχτά για όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ομάδα.

Advertisement
Advertisement

Ο Mattia Binotto είναι αυτό που λέμε “γέννημα-θρέμμα” Ferraristi. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Mattia εντάχθηκε το 1995 στην Scuderia και συγκεκριμένα στο τμήμα κινητήρων. Ανέβαινε συνεχώς στην ιεραρχία κατά τη διάρκεια της περιόδου στην οποία η Ferrari κυριαρχούσε στην F1. Το 2013 έγινε επικεφαλής του τμήματος κινητήρων, ενώ το 2016 -μετά την αποχώρηση του Allison- τεχνικός διευθυντής.

Η πολύτιμη εμπειρία που είχε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια ήταν το μεγαλύτερο προσόν του, όταν ήρθε η ώρα το 2019 για αλλαγή ηγεσίας στην Scuderia. Λίγοι εξεπλάγησαν με την τοποθέτηση Binotto στην θέση του επικεφαλής. Τα πρώτα του χρόνια στην θέση του αγωνιστικού διευθυντή ήταν δύσκολα για την Ferrari. Όμως, φέτος, υπήρχαν από νωρίς ενδείξεις ότι η ιταλική ομάδα θα επέστρεφε στην κορυφή.

Advertisement
Advertisement

Χάρη στον εξαιρετικό σχεδιασμό της F1-75, η Ferrari ξεκίνησε εξαιρετικά την φετινή σεζόν. Ο Leclerc κέρδισε τους δύο από τους πρώτους τρεις αγώνες. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη. Λάθη -κυρίως της ομάδας- και προβλήματα αξιοπιστίας του μονοθέσιου, έχουν φέρει τόσο τον Μονεγάσκο όσο και την Scuderia σε μειονεκτική θέση.

Κρατώντας την ομάδα ενωμένη

Ο Binotto ισχυρίζεται ότι η ομάδα είναι πιο ενωμένη από ποτέ. Αναγνωρίζει, βέβαια, την δυσκολία της κατάστασης. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι έτσι κι αλλιώς, για τον επικεφαλής της Ferrari “κάθε ημέρα είναι δύσκολη”. Σύμφωνα με τον Mattia, οι δυσκολότερες στιγμές μέχρι τώρα ήταν οι εγκαταλείψεις λόγω προβλημάτων αξιοπιστίας.

Advertisement

Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να βλέπεις να βγαίνει καπνός. Ιδίως σε περιπτώσεις όπως εκείνη του Charles στο Baku ή του Carlos στην Αυστρία. Μπορεί να δείχνω ήρεμος αλλά μέσα μου είμαι συντετριμμένος”, δήλωσε ο Binotto. Ο Ιταλός, όντας στο παρελθόν επικεφαλής του τμήματος κινητήρων της Scuderia, γνωρίζει καλά τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

“Σκέφτομαι συνεχώς τρόπους για να βοηθήσω. Το σημαντικό είναι όλοι να παραμένουν συγκεντρωμένοι και να μην εκτίθενται σε εξωτερικές επιθέσεις ή σχόλια“, σημειώνει ο Binotto. “Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι μπορώ να γίνω πολύ αυστηρός. Όμως, προτεραιότητά μου είναι να εμψυχώνω τα μέλη της ομάδας, να τους παρέχω όσα απαιτούνται για να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους”, συμπληρώνει.

Advertisement

Σχετικά με την φετινή σεζόν

Η σημερινή ομάδα είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας η οποία ξεκίνησε στο τέλος του 2016“, επισημαίνει ο Mattia. Η Scuderia είχε πολύ ανταγωνιστικά μονοθέσια από το 2017 έως το 2019, όμως ποτέ δεν μπόρεσε να διεκδικήσει μέχρι τέλους τα πρωταθλήματα από την Mercedes. Πάντα, στις κρίσιμες στιγμές, κάτι έμοιαζε να λείπει.

Advertisement

Σίγουρα η χειρότερη χρονιά ήταν το 2020. Είχαμε ένα προβληματικό project το οποίο μας πήγε πολύ πίσω. Τις επιπτώσεις εκείνου του λάθους τις αισθανθήκαμε και σε όλο το 2021″, θυμάται ο Ιταλός. Όμως, ο επικεφαλής της Ferrari πιστεύει ότι πλέον όλοι οι σωστοί άνθρωποι βρίσκονται στις κατάλληλες θέσεις.

“Από το 2020 έχουν αλλάξει πολλά. Πλέον, υπάρχουν πιο ξεκάθαροι ρόλοι και ακριβής επιμερισμός ευθυνών. Χάρη και στον νέο μας προσομοιωτή έχουμε λύσει πολλά ζητήματα που μας δυσκόλευαν για χρόνια. Και πιστεύω ότι ήδη φαίνονται οι καρποί των προσπαθειών μας”, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Scuderia.

Ο Binotto εξακολουθεί να πιστεύει στην ομάδα και πιστεύει ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται. “Δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε κάποια ριζική αλλαγή στην προσέγγισή μας. Απλώς πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Όμως αυτό γίνεται βήμα-βήμα. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε εξαιρετική δουλειά. Μπορούμε να κερδίσουμε και άλλους αγώνες φέτος. ‘Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα για το 2022, θα προσπαθήσουμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το 2023“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Alonso: Πώς έβαλε φωτιά στη silly season της F1
Piastri: Υπέγραψε με την McLaren για το 2023;
FIA: Επικυρώθηκαν οι αλλαγές για το 2023 και η νέα φόρμουλα των PU για το 2026