Live Κίνηση
Περισσότερα
VW ID

Συνδεσιμότητα VW ID.3: Ένα Smartphone με ρόδες

Ελλάδα 5:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Συνδεσιμότητα VW ID.3: Ένα Smartphone με ρόδες

VW ID

Συνδεσιμότητα VW ID.3: Ένα Smartphone με ρόδες

VW ID

Χωρίς κουμπιά, χωρίς μοχλό, αλλά όλα γίνονται ανέπαφα.

Advertisement
Advertisement

Το Volkswagen ID.3 έχει πραγματοποιήσει δυναμικό μπάσιμο στην Ελλάδα, διακρινόμενο -μεταξύ άλλων- για της προηγμένες τεχνολογίες του και τα υψηλά επίπεδα συνδεσιμότητας.

Αναφορικά με την τελευταία, η ενεργοποίηση των online υπηρεσιών του νέου ID.3 πραγματοποιείται με την εφαρμογή Discover Pro, η οποία συνδέει την OCU (Online Connectivity Unit)  του αυτοκινήτου, που περιέχει κάρτα SIM , με τον έξω κόσμο και έχει αρχική διάρκεια 3 ετών.

Η OCU του ID.3 υποστηρίζει το πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων LTE, δηλαδή τεχνολογία αιχμής στην ασύρματη δικτύωση και επικοινωνία συσκευών, εξασφαλίζοντας ταχύτατη και ασφαλή μεταφορά δεδομένων μεταξύ των διασυνδεδεμένων συσκευών και συστημάτων.

Advertisement
Advertisement

“Ζωντανές” πληροφορίες για την κίνηση

Οι σημαντικότερες υπηρεσίες συνδεσιμότητας, σχετίζονται με την πλοήγηση και το όχημα. Οι «ζωντανές» πληροφορίες για την κίνηση προσφέρουν στον οδηγό την εικόνα του τελευταίου λεπτού για τη συνολική κατάσταση της επιλεγμένης διαδρομής, καθώς και πιθανούς κινδύνους.

Advertisement

Νέα δεδομένα (χάρτες, σημεία φόρτισης , σημεία ενδιαφέροντος κ.α.) «κατεβαίνουν» αυτόματα στο αυτοκίνητο με την λειτουργία online map update.

Προβολή των διαθέσιμων σταθμών φόρτισης

Advertisement

Οι σταθμοί φόρτισης «γύρω» από το αυτοκίνητο εμφανίζονται μαζί με πληροφορίες για τη διαθεσιμότητα, τις χρεώσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε σταθμού. Επιλέγοντας κάποιο σταθμό φόρτισης, αυτός αποθηκεύεται σαν προορισμός στο σύστημα πλοήγησης.

Η εφαρμογή WeConnect μέσω κινητού τηλεφώνου, ελέγχει το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, την υπολειπόμενη αυτονομία, τη θερμοκρασία της καμπίνας του οχήματος και προτείνει ανάλογες ενέργειες.

Όλος ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της πλατφόρμας που εξασφαλίζει αυτή την εκτεταμένη συνδεσιμότητα είναι ριζικά νέος και καινοτόμος, και δεν χρησιμοποιεί σχεδον κανένα φυσικό διακόπτη.

Advertisement

Προστασία δεδομένων

Βασικό κριτήριο της VW ήταν η πλατφόρμα να είναι γρήγορη, ευέλικτη και σταθερή, θυμίζοντας αρκετά τα κεντρικά server επικοινωνιακών συστημάτων. Ξεφεύγει δηλαδή από τις αρχές των αποκομένων, μεμονομένων εφαρμογών και βάσεων δεδομένων και έχει τη λογική της ενιαίας και συνολικής πλατφόρμας υπηρεσιών. Αυτό διευκολύνει και βελτιώνει πολύ την διαδικασία ανταλλαγής δεδομένων και τελικά την απόκριση και απόδοση όλων των εμπλεκομένων συστημάτων.

Αυτή η ευελιξία κάνει εύκολη την ενσωμάτωση νέων πακέτων δεδομένων και υπηρεσιών στο σύστημα, ενώ η μέγιστη ασφάλεια παραμένει προτεραιότητα αφού όλα τα «εισερχόμενα»  δεδομένα περνούν από διδικασία υψηλής προστασίας και ταυτοποίησης πριν «μπουν» στο σύστημα. Όλες οι κρίσιμες λειτουργίες ελέγχου της οδήγησης (γκάζι, φρένο, κιβώτιο ) παραμένουν αυτόνομες, σε ανεξάρτητη μονάδα ελέγχου.

Ευκολία στη συνεχή αναβάθμιση των λειτουργιών

Ο πυρήνας της νέας πλατφόρμας αποτελείται από δύο υπολογιστές υψηλής απόδοσης, τους επονομαζόμενους ICAS, που τρέχουν την 3η γενιά λογισμικού συνδεσιμότητας MIB3.

 Ο πρώτος ICAS συνδέει και ελέγχει ένα μεγάλο αριθμό ανεξάρτητων υποσυστημάτων για την υποβοήθηση της οδήγησης και λειτουργιών άνεσης (ξεκλείδωμα θυρών, ρύθμιση καθισμάτων, λειτουργία φώτων κ.α.). Ο δεύτερος ελέγχει τα συστήματα ψυχαγωγίας και τις οθόνες.

Η νέα αυτή πλατφόρμα υποστηρίζει την συνεχή αναβάθμιση του εγκατεστημένου λογισμικού στα ICAS μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και έτσι είναι εύκολη η συνεχής αναβάθμιση και βελτιστοποίηση πολλών λειτουργιών. Το κατέβασμα των αναβαθμίσεων γίνεται ενώ το αυτοκίνητο κινείται, αλλά η οριστική εγκατάσταση πραγματοποιείται όταν το αυτοκίνητο σταματήσει. Όταν το αυτοκίνητο ξαναξεκινήσει τότε οι αναβαθμίσεις είναι ενεργές και διαθέσιμες.

Στο προσεχές μέλλον θα είναι εφικτό  το κατέβασμα και  η ταυτόχρονη εγκατάσταση των αναβαθμίσεων ενώ το αυτοκίνητο θα κινείται, όπως ακριβώς έχουν συνηθίσει οι χρήστες με τις αναβαθμίσεις εφαρμογών στα κινητά τους τηλέφωνα. Αυτό δείχνει ότι η VW ανοίγει εντελώς νέους ορίζοντες στον τρόπο χρήσης των αυτοκινήτων, πλησιάζοντας τις πρακτικές των πολύ διαδεδομένων κινητών συσκευών.

Διαβάστε επίσης:

VW ID.3: Το ηλεκτρικό που δείχνει το μέλλον

Το VW ID.3 “επικοινωνεί” με τον οδηγό του

Το Hightech εσωτερικό του VW ID.3