Live Κίνηση
Περισσότερα
VW ID

VW ID.3: Το ηλεκτρικό που δείχνει το μέλλον

Ελλάδα 1:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

VW ID.3: Το ηλεκτρικό που δείχνει το μέλλον

VW ID

VW ID.3: Το ηλεκτρικό που δείχνει το μέλλον

VW ID

Το ID.3 είναι το πρώτο Volkswagen που βασίζεται στο νέο μεταβλητό πλαίσιο MEB που έχει εξελιχθεί αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement


Όλα τα μελλοντικά ID μοντέλα θα είναι επίσης διαθέσιμα αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρική κίνηση. Αυτό το σύστημα κίνησης έχει βελτιστοποιηθεί γύρω από την μπαταρία ώστε να επιτευχθεί μέγιστη αυτονομία, με παράλληλη διατήρηση του κόστους στο ελάχιστο δυνατό. Χάρη στη σχεδιαστική προσέγγιση υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα η διάταξη και η θέση των εξαρτημάτων κίνησης και των βοηθητικών μονάδων καθώς και η διαρρύθμιση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ο ηλεκτροκινητήρας του ID.3 είναι ένας σύγχρονος μόνιμου μαγνήτη, που περιλαμβάνει τα ηλεκτρονικά ισχύος και το κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο είναι ενσωματωμένο στον πίσω άξονα.

Μια επίπεδης διάταξης μπαταρία υψηλής τάσης έχει τοποθετηθεί ιδανικά στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου για εξοικονόμηση χώρου. Προς όφελος του τελευταίου, οι βοηθητικές μονάδες (π.χ. ο συμπιεστής του συστήματος κλιματισμού ή η κρεμαγέρα του συστήματος διεύθυνσης) έχουν ενσωματωθεί στο εμπρός τμήμα του οχήματος. Τα ηλεκτρονικά ισχύος ελέγχουν τη ροή ενέργειας υψηλής τάσης μεταξύ του κινητήρα και της μπαταρίας. Κατά τη διαδικασία αυτή το σύστημα μετατρέπει το συνεχές ρεύμα (DC) που είναι αποθηκευμένο στην μπαταρία σε εναλλασσόμενο (AC) για τον ηλεκτροκινητήρα. Το ηλεκτρικό σύστημα 12V DC τροφοδοτείται ταυτόχρονα με χαμηλή τάση μέσω μετατροπέα DC/DC. Η ισχύς μεταφέρεται από τον ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα μέσω ενός κιβωτίου μετάδοσης 1-σχέσης.

Advertisement
Advertisement

Ο κινητήρας, τα ηλεκτρονικά ισχύος και το κιβώτιο ταχυτήτων αποτελούν μια συμπαγή, ενιαία μονάδα. Η θέση της μπαταρίας στο κάτω μέρος του οχήματος ωφελεί τα ουδέτερα δυναμικά χαρακτηριστικά, καθώς το κέντρο βάρους του ID.3 βρίσκεται πολύ χαμηλά, όπως στα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Επίσης, το ID.3 χαρακτηρίζεται από την ιδανική κατανομή βάρους ανάμεσα στο μπροστινό και στον πίσω άξονα.

Δείτε εδώ τα πάντα για το νέο VW ID.3

Advertisement

Σε συνδυασμό με την στάνταρ πίσω κίνηση τα εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά έρχονται ως φυσικό επακόλουθο. Το ID.3 είναι το πρώτο όχημα της Volkswagen που παράγεται με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Η βιωσιμότητα έχει ήδη επιτευχθεί με την παραγωγή των μπαταριών: οι εγκαταστάσεις παραγωγής των κυψελών για τις μπαταρίες του ID.3 χρησιμοποιούν αποκλειστικά φυσικά παραγόμενη ενέργεια, όπως και η κατασκευή των εξαρτημάτων, του πλαισίου, η βαφή και οι εγκαταστάσεις συναρμολόγησης του ID.3 στο εργοστάσιο του Σβίκαου (Zwickau).

Advertisement

Το εργοστάσιο της Volkswagen στη Σαξονία είναι το πιλοτικό εργοστάσιο για το ID.3. Από το 2017 προμηθεύεται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και συγκεκριμένα από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Ωστόσο, εάν κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού οι εκπομπές CO2 είναι αναπόφευκτες, αυτές θα αντισταθμιστούν με επενδύσεις σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο το ID.3 θα παραδίδεται στους πελάτες ως ένα προϊόν με ουδέτερο ισοζύγιο CO2. Χάρη στο εξελιγμένο, ολοκαίνουργιο DNA του, το ID.3 αναγνωρίζεται αμέσως ως ένα όχημα με μηδενικές εκπομπές – με την προοπτική να αναδειχθεί ως ένα νέο πρότυπο αυτοκινήτου. Η πρωτότυπη ολοκλήρωση του σχεδιασμού και της τεχνολογίας είναι ένας συνδυασμός που βάζει το ID.3 στο ίδιο επίπεδο με τα θρυλικά Beetle και Golf. Επιδεικνύει το σχεδιασμό μιας νέας εποχής και συνδέει την οπτική εντύπωση και τη διαισθητική χρηστικότητα με το χαρακτηριστικό «χαμόγελο» της Volkswagen.

Σχεδιασμένο για ένα εξηλεκτρισμένο μέλλον, φέρνει μια νέα ποιότητα σχεδιασμού στην κατηγορία των compact αυτοκινήτων χάρη στην τέλεια και ισορροπημένη αισθητική του. Για παράδειγμα, ακολουθώντας το concept “το φως είναι το χρώμιο του μέλλοντος”, το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί φωτισμό LED σε πολλαπλά σημεία προκειμένου να τονίσει το σχεδιασμό ID.3. Το πιο σημαντικό είναι πως το ID.3 στέλνει ένα σαφές μήνυμα: το ID.3 αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους. Κάτι που συμβαδίζει με το ξεκάθαρα απέριττο στιλ, με τη μέγιστη ακρίβεια σχεδιασμού όλων των εξαρτημάτων του, με το χαρισματικό εμπρός του μέρος, με τις ρέουσες επιφάνειες και τις εντυπωσιακές πίσω κολόνες (C) καθώς και με τους εκφραστικούς τροχούς 18, 19 ή 20 ιντσών. To ID.3 υπόσχεται μια εντελώς νέα εμπειρία οδήγησης!

Advertisement

Δείτε εδώ τα πάντα για το νέο VW ID.3