Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLVO 2021

Volvo S60 Recharge Plug-in: Η σπορ πλευρά της οικολογικής ευαισθησίας

Ελλάδα 20:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo S60 Recharge Plug-in: Η σπορ πλευρά της οικολογικής ευαισθησίας

VOLVO 2021

Volvo S60 Recharge Plug-in: Η σπορ πλευρά της οικολογικής ευαισθησίας

VOLVO 2021

Η απόλυτη σπορ έκφραση του πνεύματος της Volvo συνδυάζεται στην περίπτωση του S60 Recharge Plug-in με μοναδικά χαρακτηριστικά πολιτισμένης λειτουργίας και εξαιρετικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Advertisement
Advertisement

Για τον περισσότερο κόσμο η ηλεκτροκίνηση και όσα αυτή φέρνει στη νέα εποχή της αυτοκίνησης συνδυάζεται με την έλλειψη οδηγικής ευχαρίστησης και μία πιο χαμηλών τόνων και λιγότερο ελκυστική επαφή με το αυτοκίνητο. Αυτό όμως δεν είναι μέσα στις προθέσεις της Volvo, η οποία θέλει να κερδίσει το στοίχημα και στα δύο πεδία. Από τη μια να παραμείνει μία εταιρία που προσφέρει συγκινήσεις και επιδόσεις. Και από την άλλη να κάνει ότι περνάει από το χέρι της ώστε το οικολογικό της αποτύπωμα να βαίνει μειούμενο, έως ότου να μηδενιστεί από το 2030 και μετά.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας των Σουηδών εκφράζεται μέσα από το S60. To μεσαίο premium sedan της Volvo, το οποίο ήδη βρίσκεται στην τρίτη γενιά του και συνεχίζει να αποτελεί έναν πρωταγωνιστή στην κατηγορία του, ιδίως σε ότι φορά τον συνδυασμό της σπορτίφ οδικής του συμπεριφοράς με μία πολυτελή αύρα στο σαλόνι και του upper class τρόπου που κινείται. Στην έκδοση S60 Recharge Plug-in έρχεται να προστεθεί μία ακόμα παράμετρος: αυτή της οικολογικής ευαισθησίας και της ανάγκης για μείωση των ρύπων και της κατανάλωσης καυσίμου, έτσι ώστε με σταθερά βήματα η Volvo να οδηγηθεί προς την καθαρή ηλεκτροκίνηση έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Advertisement
Advertisement

Μέχρι τότε, τα plug-in υβριδικά της μοντέλα θα είναι μία κυρίαρχη τάση, με την σουηδική εταιρία να στοχεύει στο 50% του συνόλου των πωλήσεών της μέχρι το 2025 να αποτελείται από αυτού του τύπου τα αυτοκίνητα. Γι’ αυτό άλλωστε ήδη από το 2018 έχει αποφασίσει να επεκτείνει την plug-in υβριδική τεχνολογία σε όλα τα μοντέλα της, έχοντας αυτή την στιγμή την πιο πλήρη γκάμα PHEV μεταξύ των premium κατασκευαστών της Ευρώπης.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Στην χώρα μας, το S60 Recharge Plug-in διατίθεται στην κορυφαία τετρακίνητη έκδοση T8. Ο εξελιγμένος βενζινοκινητήρας των δύο λίτρων με μηχανικό υπερσυμπιεστή και turbo είναι και εδώ η “καρδιά” του συστήματος, με την απόδοσή του να φθάνει τους 303 ίππους και τα 400 Nm ροπής. Στον πίσω άξονα είναι τοποθετημένος ο ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος συνεισφέρει επιπλέον 88 ίππους και 240 Nm ροπής. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται και στους τέσσερις τροχούς, μέσω ενός ιδιαίτερα εξελιγμένου και προσαρμοσμένου στην υβριδική διάταξη αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων.

Advertisement

Ο συνδυασμός και των δύο κινητήρων φτάνει στους 390 ίππους και τα 640 Nm ροπής. Χάρη σ’ αυτά τα εντυπωσιακά νούμερα το S60 Recharge Plug-in επιτυγχάνει εξαιρετικές επιδόσεις, με το 0-100 km/h να γίνεται σε μόλις 4,6 sec, τιμή που αντιστοιχεί σχεδόν στα δεδομένα ενός καθαρόαιμου supercar. Την ίδια στιγμή η μέση κατανάλωση βρίσκεται μεταξύ 1,7 και 2,0 lt/100 km, ενώ οι εκπομπές ρύπων κυμαίνονται από 37 έως 46 gr/km (με βάση το πρότυπο WLTP), τιμή που το κατατάσσει φυσικά στα αυτοκίνητα που δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Advertisement

Η μπαταρία που χρησιμοποιείται για το υβριδικό σύστημα είναι μία ιόντων-λιθίου των 11,6 kWh, η οποία παρέχει αυτονομία σε καθαρή ηλεκτρική κίνηση 59 χιλιομέτρων. Η τοποθέτησή της γίνεται με έξυπνο τρόπο στο τούνελ της μετάδοσης, χωρίς να μειώνει τον διαθέσιμο χώρο στο εσωτερικό, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στην καλύτερη κατανομή των μαζών και το χαμήλωμα του κέντρου βάρους του αμαξώματος για ακόμα πιο σπορ χαρακτηριστικά στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Η φόρτισή της μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, με τον χρόνο που απαιτείται για μία πλήρη φόρτιση να είναι κοντά στις 5 ώρες σε μία απλή οικιακή πρίζα ή περίπου 3 ώρες σε ένα wallbox.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement

Τα προγράμματα της Volvο για την λειτουργία του υβριδικού συστήματος δίνουν και εδώ το παρών, με το Pure να αφορά την καθαρή ηλεκτρική κίνηση, το Hybrid να είναι το τυπικό υβριδικό πρόγραμμα, το AWD να εμπλέκει μόνιμα τον ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, το Polestar Engineered να αφορά την σπορ οδήγηση με το μάξιμουμ της απόδοσης και των δύο κινητήρων και το Individual να επιτρέπει στον οδηγό να κάνει συνδυασμούς όλων των παραπάνω.

Μαζί με όλα αυτά υπάρχει και η δυνατότητα για διατήρηση της φόρτισης της μπαταρίας σε ένα ορισμένο στάδιο που θα επιλέξει ο οδηγός με το πρόγραμμα Hold ή και η παροχή ενέργειας από τον βενζινοκινητήρα προς την μπαταρία για φόρτισή της εν κινήσει στο πρόγραμμα Charge. Για ακόμα καλύτερη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της αυτονομίας παρέχεται και ένα πολύ εξελιγμένο και ιδιαίτερα αποδοτικό σύστημα ανάκτησης της ενέργειας μέσω της πέδησης.

Πέρα από το πολύ προσεγμένο μηχανικό υπόβαθρο, η Volvo έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο και γεμάτο δυναμισμό αυτοκίνητο, το οποίο εκφράζει στον μέγιστο βαθμό τις σπορ ανησυχίες της μάρκας και τις εξαιρετικές δυνατότητες που του προσφέρει η μεγάλη ισχύς αλλά και το εξαιρετικό “στήσιμό” του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο πλαίσιο έχει έξτρα ενισχύσεις σε αρκετά σημεία του με την χρήση πιο σύγχρονων μετάλλων, έτσι ώστε να εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια στους επιβάτες αλλά και μεγαλύτερη ακαμψία, στοιχείο που αντανακλάται στην κορυφαία οδική του συμπεριφορά. Στο τελευταίο συμβάλλουν και οι αναρτήσεις, οι οποίες αποτελούνται από μία πολύ εξελιγμένη σχεδίαση διπλών ψαλιδιών εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω, που στην περίπτωση του T8 συνδυάζονται και με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στην σπορ οδήγηση και υψηλότερα επίπεδα άνεσης.

Η πολυτέλεια και η χαρακτηριστική σκανδιναβική μίνιμαλ αισθητική χαρακτηρίζουν και το σαλόνι, το οποίο διακρίνεται για την εξαιρετική επιλογή σε υλικά και την κορυφαία εργονομία. Οι δύο εκδόσεις Inscription και R-Design διαφοροποιούνται σε επιμέρους στοιχεία, αφήνοντας πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης στον πελάτη ώστε να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό χώρο μέσα σε ένα S60 Recharge Plug-in. Το high-tech υπόβαθρο τονίζεται από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,5 ιντσών αλλά και από το εξελιγμένο σύστημα πολυμέσων Sensus τελευταίας γενιάς, με επαυξημένες δυνατότητες διασύνδεσης και ένα πολύ εύκολο τρόπο επικοινωνίας με τον οδηγό.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Έτσι πέρα από τα υψηλότερα επίπεδα παθητικής ασφάλειας που εξασφαλίζει το κορυφαίας ακαμψίας πλαίσιο υπάρχουν στην διάθεση του οδηγού συστήματα όπως το City Safety με αυτόματο φρενάρισμα για την περίπτωση αποφυγής σύγκρουσης με πεζό, ποδηλάτες ή ζώα, το Pilot Assist με δυνατότητα ημιαυτόνομης οδήγησης (κρατά το αυτοκίνητο στην λωρίδα του υποστηρίζοντας τις κινήσεις του τιμονιού, επιταχύνει και φρενάρει ανάλογα με την κίνηση), το Cross Trafic Alert, το σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων (BLiS) για υποβοήθηση στις αλλαγές λωρίδας, καθώς και την εξελιγμένη τεχνολογία Connected Safety για “επικοινωνία” και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αυτοκινήτων για κινδύνους που εντοπίζονται στην διάρκεια της διαδρομής.

Στην διάθεση του οδηγού υπάρχει επίσης και το Volvo on Call για εξ αποστάσεων επικοινωνία του οδηγού με το αυτοκίνητο. Ενώ ανάμεσα στα στοιχεία του εξοπλισμού που δημιουργούν την ξεχωριστή αίσθηση πολυτέλειας που χαρακτηρίζει τα μοντέλα της εταιρίας είναι και το κορυφαίας ποιότητας ηχοσύστημα της Bowers & Wilkins, με συνολική ισχύ 1.000 W, 15 ηχεία και μία ασύγκριτη εμπειρία ακρόασης.

Για όσους αναζητούν το απόλυτο σε επιδόσεις και οικολογικό προφίλ, το S60 Recharge Plug-in αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη επιλογή στα ευρωπαϊκά premium sedan. Με καταιγιστικές επιδόσεις που αγγίζουν τα καθαρόαιμα supercars και με έναν σπορ οδηγικό χαρακτήρα, καταφέρνει την ίδια στιγμή να είναι και μία κορυφαία επίδειξη ευθύνης της Volvo απέναντι στο περιβάλλον και μαζί ένα πολύ οικονομικό αυτοκίνητο για τον χρήστη του. Μπορεί για άλλους η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση να σημαίνει την απώλεια της χαράς της αυτοκίνησης και της ανάγκης για απόλαυση μέσω της οδήγησης. Η Volvo με το S60 Recharge Plug-in αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι όχι μόνο συνδυάζονται, αλλά μπορούν να δημιουργούν ακόμα πιο υψηλής έντασης εμπειρίες.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Volvo Recharge: Ηγετική δύναμη στην εποχή της ηλεκτροκίνησης
Volvo On Call: Όλο το αυτοκίνητο στην… παλάμη σας!
Volvo XC40 Recharge: Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο είναι εδώ