Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLVO 2021

Volvo Recharge: Ηγετική δύναμη στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

Ελλάδα 16:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo Recharge: Ηγετική δύναμη στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

VOLVO 2021

Volvo Recharge: Ηγετική δύναμη στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

VOLVO 2021

H Volvo Cars θα έχει μετασχηματιστεί έως τα τέλη της δεκαετίας σε μία εταιρία παραγωγής μόνο αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όμως το φιλόδοξο κλιματικό πλάνο της περιλαμβάνει και μια σειρά πρωτοποριακών δράσεων ώστε να γίνει μία κλιματικά ουδέτερη εταιρία έως το 2040.

Advertisement
Advertisement

Για την Volvo Cars η πλήρης μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση αποτυπώνει την αφοσίωσή της να αναλάβει ηγετικό ρόλο όχι μόνο στην αγορά των αυτοκινήτων αλλά και στις γενικότερες εξελίξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία προς μία πιο οικολογική παραγωγική διαδικασία. Η σουηδική εταιρία έχει ήδη ανακοινώσει ότι μέχρι το 2030 όλα τα αυτοκίνητα στην γκάμα της θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Έως τότε η Volvo Cars σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά τα μοντέλα της με κινητήρες εσωτερικής καύσης, συμπεριλαμβανομένων και των υβριδικών, και να στραφεί πλήρως στην ηλεκτροκίνηση.

Η πορεία αυτή είναι μόνο ένα μέρος του γενικότερου φιλόδοξου κλιματικού σχεδίου της Volvo Cars, μέσα από το οποίο σκοπεύει να προχωρά διαρκώς στην συνεχή μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον κύκλο ζωής των αυτοκινήτων της, μέσα από πολύ συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν όχι μόνο το ίδιο το όχημα αλλά και την διαδικασία παραγωγής του.

Advertisement
Advertisement

Το σχέδιο, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην αντιμετώπιση των εκπομπών «στην εξάτμιση», μέσω της πλήρους εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης. Επεκτείνεται στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στις ευρύτερες λειτουργίες της εταιρείας, την αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά και διαμέσου της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα Recharge της Volvo θα βρείτε εδώ

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, τα πιο πάνω αλλά και άλλα βήματα στοχεύουν στη μείωση κατά 40% του αποτυπώματος άνθρακα στον κύκλο ζωής κάθε αυτοκινήτου ανάμεσα στο 2018 και το 2025. Έως το 2040, η Volvo Cars σκοπεύει να είναι μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία.

Advertisement

Ένα σημαντικό βήμα προς την νέα εποχή για την Volvo Cars είναι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα εργοστάσια παραγωγής των αυτοκινήτων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εργοστάσιο της Volvo Cars στo Ντακίνγκ της Κίνας τροφοδοτείται τώρα κατά 100% με κλιματικά ουδέτερη ηλεκτρική ενέργεια, ακολουθώντας τα βήματα της άλλης μεγάλης μονάδας παραγωγής της εταιρείας, στην Τσενγκντού της Κίνας, η οποία έφθασε στο ίδιο επίτευγμα το προηγούμενο έτος.

Advertisement

Με την προσθήκη και του εργοστασίου στο Ντακίνγκ, η Volvo Cars έχει ανεβάσει το ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα εργοστάσιά της παγκοσμίως στο 90%. Κάτι που την φέρνει ακόμα πιο κοντά στην δέσμευσή της να πετύχει κλιματικά ουδέτερη λειτουργία στην παραγωγή των αυτοκινήτων της σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2025.

Προκειμένου η Volvo Cars να πετύχει το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας για τις κατασκευαστικές δραστηριότητές της έως το 2025, χρειάζεται πρόσβαση σε κλιματικά ουδέτερη ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτούνται κατά τόπους συνεργασίες της Volvo Cars με κυβερνήσεις και επιχειρήσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη μέσω εναλλακτικών βιώσιμων λύσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα Recharge της Volvo θα βρείτε εδώ

Advertisement

Ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα μιας τέτοιας συνεργασίας είναι η πρωτοβουλία “Green City Zone” για την πόλη Γκέτεμπορκ της Σουηδίας. Το project αυτό έχει ως στόχο να δημιουργήσει στο μεγαλύτερο λιμάνι της Σκανδιναβίας μία περιοχή που θα είναι απόλυτα καθαρή από καυσαέρια, με μία μεγάλη γκάμα μεταφορικών μέσων και υποδομών που θα είναι κλιματικά ουδέτερες.

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε την άνοιξη του 2021 έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς αφορά μία πραγματική πόλη ως πεδίο δοκιμών. Εκεί η Volvo Cars θα μελετήσει τις υπάρχουσες τεχνολογίες και υπηρεσίες και θα μπορέσει να επιταχύνει τις διαδικασίες εξέλιξής τους. Ανάμεσα στις τεχνολογίες που θα δοκιμαστούν περιλαμβάνονται λύσεις γεωγραφικού εντοπισμού και υπηρεσίες που διασφαλίζουν ότι τα αυτοκίνητα που βρίσκονται μέσα στη ζώνη λειτουργούν μόνο με ηλεκτρισμό και κινούνται εντός των ορίων ταχύτητας.

Στο όλο σχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη πολύ εξελιγμένες μορφές διασύνδεσης μεταξύ των αυτοκινήτων και μία νέας μορφής πρωτοποριακή κυκλοφοριακή υποδομή η οποία θα επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα αυτοκίνητα και την μεγιστοποίηση της ασφάλειας που θα παρέχουν στους επιβάτες τους. Αλλά πιθανά παραδείγματα περιλαμβάνουν κόμβους πλήρως ηλεκτρικής κινητικότητας, αυτόνομα ταξί και ένα ολοκληρωμένο εύχρηστο δίκτυο φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η ανακύκλωση των υλικών και η ανακατασκευή εξαρτημάτων είναι μία ακόμα από τις προτεραιότητες της Volvo Cars για την μετάβασή της στην ουδέτερη κλιματική παραγωγή των αυτοκινήτων της. Είναι ενδεικτικό ότι τα ανακατασκευασμένα τμήματα απαιτούν περίπου 85% λιγότερες πρώτες ύλες και 80% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με την κατασκευή νέων εξαρτημάτων. H Volvo Cars ανακατασκευάζει πάνω από 50 διαφορετικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων κινητήρων, κιβωτίων, υπερσυμπιεστών και συμπλεκτών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, μόνο το 2020 εξοικονομήθηκαν από αυτή την προσπάθεια σχεδόν 3.000 τόνοι CO2 μέσα από την ανακατασκευή πάνω από 40.000 εξαρτημάτων.

Στην Volvo Cars τα απόβλητα είναι ένας ακόμα τομέας που εμπίπτει στην πορεία προς την βιώσιμη ανάπτυξη. Η εταιρία μέσα στο 2020 ανακύκλωσε το 95% των αποβλήτων της παγκόσμιας παραγωγής της, κάτι που σημαίνει ότι δεν δημιούργησε επιπλέον εκπομπές CO2, αλλά και ότι δεν χρειάστηκαν τεράστιες ποσότητες πρωτογενών υλικών. Είναι ενδεικτικό ότι το 2020 ανακυκλώθηκαν πάνω από 176.00 τόνοι χάλυβα, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα κατά 640.000 τόνους.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα Recharge της Volvo θα βρείτε εδώ

Η Volvo Cars έχει αναλάβει επίσης εκστρατεία για την υπεύθυνη και βιώσιμη προμήθεια κοβαλτίου, του υλικού που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την παραγωγή των μπαταριών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε κάποιες περιπτώσεις και για κάποιες χώρες, η εξόρυξη αυτού του μετάλλου έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Volvo Cars χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για μεγαλύτερη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα στην προμήθεια του κοβαλτίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν παρατυπίες σχετικά με την προέλευση του υλικού. Μάλιστα, η εταιρία προχωρά ένα ακόμα βήμα παραπάνω, καθώς σε συνεργασία με τους προμηθευτές της εφαρμόζει ακόμα πιο αυστηρές μεθόδους, όπως επιτόπιους ελέγχους στα ορυχεία και παρακολούθηση μέσω GPS έτσι ώστε να είναι βέβαιη ότι η εξόρυξη κοβαλτίου γίνεται με τον σωστό τρόπο.

Μία από τις δράσεις που αναπτύσσει η Volvo Cars και θα αλλάξουν πολλά στην πορεία της αυτοκίνησης είναι και η στροφή προς τις online πωλήσεις. Όπως δήλωσε ο ο HåkanSamuelsson, CEO της Volvo Cars: «Για να παραμείνουμε επιτυχημένοι, χρειαζόμαστε κερδοφόρο ανάπτυξη. Επομένως, αντί να επενδύουμε σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που συρρικνώνονται, επιλέγουμε να επενδύσουμε στο μέλλον – ηλεκτρικά και online. Η εταιρία επίσης συνεργάζεται με τους διανομείς της έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι το 2040 ολόκληρο το δίκτυό της θα είναι κλιματικά ουδέτερο. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα από μέτρα όπως η εξοικονόμηση της ενέργειας στο δίκτυο αλλά και η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε κάθε τμήμα του δικτύου των διανομέων της».

Περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα Recharge της Volvo θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
XC40 Recharge: Το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Volvo (video)
Όλες οι εκδόσεις του Volvo XC40
Volvo XC40 Recharge: Ασφαλές όπως πάντα, εύκολο όπως το κινητό σας!