Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLVO 2021

Volvo Recharge: Το όραμα της Volvo για την ηλεκτροκίνηση γίνεται πραγματικότητα

Ελλάδα 6:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo Recharge: Το όραμα της Volvo για την ηλεκτροκίνηση γίνεται πραγματικότητα

VOLVO 2021

Volvo Recharge: Το όραμα της Volvo για την ηλεκτροκίνηση γίνεται πραγματικότητα

VOLVO 2021

Για την Volvo Cars δεν αρκούν μόνο τα ηλεκτρικά της μοντέλα για να γίνει η πιο οικολογική ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Προχωρά και σε δεκάδες άλλες δράσεις έτσι ώστε η ηλεκτροκίνηση και οι μπαταρίες να έχουν μία κυκλική μορφή ανάπτυξης με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Advertisement
Advertisement

Η Volvo από την δεκαετία του 1970 ήδη είχε δει τις τεράστιες προοπτικές που άνοιγε η ηλεκτροκίνηση και είχε κάνει από τόσο νωρίς τα πρώτα της βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ως πρωτοπόρα εταιρία λοιπόν δεν θα μπορούσε παρά να είναι και πρωταγωνιστής και σε αυτή τη νέα φάση της εξάπλωσης της ηλεκτροκίνησης, έχοντας ήδη μία μεγάλη γκάμα plug-in υβριδικών. Και ετοιμάζοντας με σταθερά βήματα και τη μετάβασή της στην καθαρή ηλεκτροκίνηση, η οποία θα γίνει πραγματικότητα για όλα της τα αυτοκίνητα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Οι άνθρωποι της Volvo όμως γνωρίζουν ότι δεν αρκούν μόνο τα καθαρά αυτοκίνητά της για να ολοκληρώσει την φιλοσοφία και το όραμά της προς την κατεύθυνση ενός απόλυτα ουδέτερου και φιλικού προς το περιβάλλον κατασκευαστή. Απαιτούνται και δεκάδες άλλες δράσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης των αυτοκινήτων και των εξαρτημάτων τους, έτσι το σύνολο του “κύκλου” της κατασκευής ενός οχήματος και της λειτουργίας της ίδιας της εταιρίας να αφήνει μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Κάτι που σκοπεύει να το έχει επιτύχει με γρήγορα βήματα και ξεκάθαρες ιδέες το αργότερο μέχρι το 2040.

Advertisement
Advertisement

Προκειμένου να γίνει μία επιχείρηση με κυκλική λειτουργία έως το 2040, η Volvo Cars γνωρίζει ότι κάθε εξάρτημα στα αυτοκίνητά της χρειάζεται να σχεδιάζεται, να εξελίσσεται και να κατασκευάζεται με στόχο να χρησιμοποιείται και να επαναχρησιμοποιείται είτε από την εταιρεία είτε από τους προμηθευτές της. Εστιάζοντας στη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων και στη διατήρηση της αξίας των υλικών και των εξαρτημάτων για όσο το δυνατόν περισσότερο στη διάρκεια του κύκλου ζωής, η εταιρία επιδιώκει να βελτιστοποιήσει τη χρήση των υλικών, των εξαρτημάτων και των αυτοκινήτων και να ελαχιστοποιήσει τα απόβλητα που παράγονται κατά την διαδικασία παραγωγής. Αυτό θα αποφέρει εξοικονόμηση χρημάτων και νέες ροές εσόδων, ενώ θα ελαττώσει την επίπτωση της δραστηριότητάς της στο περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα Recharge της Volvo θα βρείτε εδώ

Το σχέδιο αυτό έχει ήδη προχωρήσει αρκετά, με την εταιρία να ανακατασκευάζει κιβώτια και κινητήρες, με αποτέλεσμα το 2020 να έχουν εξοικονομηθεί πάνω από 3.000 τόνοι εκπομπών CO2, καθώς ανακατασκευάστηκαν περίπου 40.000 εξαρτήματα. Επόμενος στόχος είναι η ποσότητα αυτή να υπερδιπλασιαστεί έως το 2025, χρονιά ορόσημο για την πορεία της εταιρίας προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της. Για να εξασφαλίσει ότι τα πολύτιμα υλικά θα διατηρούνται σε κυκλοφορία, τον περασμένο χρόνο η εταιρεία ανακύκλωσε το 95% των αποβλήτων από την παραγωγή της. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται 176.000 τόνοι χάλυβα, κάτι που απέφερε εξοικονόμηση σχεδόν 640.000 τόνων CO2.

Advertisement

Το 2020, η Volvo Cars έγινε μέλος του ιδρύματος Ellen McArthur, το οποίο είναι το κορυφαίο δίκτυο κυκλικής οικονομίας στον κόσμο. Νέα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως το να παρέχεται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων μία «δεύτερη ζωή», είναι σημαντικά για την προοπτική της κυκλικής επιχειρηματικής δράσης. Η χρήση των μπαταριών σε εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας έξω από τα αυτοκίνητα, αποφέρει νέες ροές εσόδων και εξοικονόμηση κόστους, ενώ επεκτείνει τον κύκλο ζωής των μπαταριών.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα Recharge της Volvo θα βρείτε εδώ

Μία πρόσφατη δραστηριότητα της εταιρίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συνεργασία με την σουηδική εταιρία Battery Loop, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών των αυτοκινήτων για αποθήκευση ενέργειας από τον ήλιο. Μία άλλη συνεργασία αφορά την “δεύτερη ζωή” των μπαταριών σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Σουηδίας, όπου μπαταρίες από plug-in υβριδικά αυτοκίνητα της Volvo θα χρησιμεύσουν ως στατικές μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, βοηθώντας στην παροχή υπηρεσιών «γρήγορης εξισορρόπησης» για το σύστημα τροφοδοσίας.

Advertisement

Με αυτά και άλλα πρότζεκτ που έρχονται στο μέλλον, η Volvo δείχνει την ξεκάθαρη δέσμευσή της για ένα καλύτερο περιβάλλον, εστιάζοντας όχι μόνο στην παραγωγή προηγμένων ηλεκτρικών μοντέλων της γκάμας Recharge αλλά και στη ζωή των μπαταριών και μετά την χρήση τους στο αυτοκίνητο.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η αυτοκινητοβιομηχανία στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και η Volvo έχει και σ’ αυτόν τον τομέα πρωτοποριακές ιδέες, έτσι ώστε να μπορεί να αντλεί γνώση και εμπειρίες για την εμπορική αξία των μπαταριών και να κάνει λιγότερο επιθετική και επικίνδυνη για το περιβάλλον την ύπαρξή τους σε έναν δεύτερο κύκλο της ζωής τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα και έξτρα πηγές εσόδων. Μία ιδανική συνθήκη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ίδια την αυτοκινητοβιομηχανία, για την οποία η Volvo έχει ήδη βάλει γερά θεμέλια ώστε να είναι μία από τις κυρίαρχες φωνές στην επόμενη μέρα της αυτοκίνησης.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα Recharge της Volvo θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μία ακόμη διάκριση για τη Volvo
Volvo Recharge: Στροφή στην καθαρή ηλεκτροκίνηση και στις online πωλήσεις
Volvo S60 Recharge Plug-in: Η σπορ πλευρά της οικολογικής ευαισθησίας