Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLVO 2021

Volvo Recharge: Στροφή στην καθαρή ηλεκτροκίνηση και στις online πωλήσεις

Ελλάδα 11:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo Recharge: Στροφή στην καθαρή ηλεκτροκίνηση και στις online πωλήσεις

VOLVO 2021

Volvo Recharge: Στροφή στην καθαρή ηλεκτροκίνηση και στις online πωλήσεις

VOLVO 2021

Στην πορεία της προς την εξ ολοκλήρου υιοθέτησης της πλήρους ηλεκτροκίνησης, η Volvo έχει παρουσιάσει ήδη δύο αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, με κορυφαίες τεχνολογίες, μεγάλη αυτονομία και πανταχού παρούσα την αίσθηση της ποιοτικής υπεροχής που διακρίνει τα μοντέλα της σουηδικής εταιρίας.

Advertisement
Advertisement

Το μεγαλόπνοο σχέδιο της Volvo για τη δεκαετία που διανύουμε έχει μπει για τα καλά στην πορεία εκτέλεσής του. Ήδη η σουηδική εταιρία διαθέτει την πιο πλήρη γκάμα plug-in υβριδικών μοντέλων, με όλα τα αυτοκίνητά της να διαθέτουν μία ή και περισσότερες τέτοιες εκδόσεις. Ενώ έχει ξεκινήσει και το λανσάρισμα στην αγορά των αμιγώς ηλεκτρικών της, που βάζουν τις βάσεις για την πλήρη στροφή της εταιρίας και την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2030.

Έχοντας από τώρα στοχεύσει στην ηγετική θέση στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, η Volvo κάνει τα σωστά βήματα στην κατάλληλη ώρα, εστιάζοντας στην προωθημένη τεχνολογική της υπεροχή αλλά και στην διατήρηση των βασικών ποιοτικών και σχεδιαστικών χαρακτηριστικών της μάρκας, τα οποία την κάνουν τόσο διαφορετική και ξεχωριστή στο σύνολο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Για την Volvo το κυρίαρχο διακύβευμα μέσα στην τρέχουσα δεκαετία είναι να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στον κύκλο ζωής του κάθε αυτοκινήτου της σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής μέχρι και την πώληση τους. Ένα από αυτά τα νέα σχέδια που δείχνουν τις υψηλές προσδοκίες της Volvo για την καινούργια εποχή, είναι και η επίσημη απόφασή της να διαθέτει τα ηλεκτρικά της μοντέλα αποκλειστικά online, στο πλαίσιο μιας πελατοκεντρικής πολιτικής υπό την ονομασία “Care by Volvo”. Το Care by Volvo αφορούσε μέχρι σήμερα τη συνδρομητική υπηρεσία της Volvo Cars.

Advertisement
Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για τα Recharge μοντέλα της Volvo θα βρείτε εδώ

Η εταιρία θα κάνει σημαντικές επενδύσεις στις online υπηρεσίες πώλησης, μειώνοντας σημαντικά την πολυπλοκότητα στην προσφορά των προϊόντων της και υιοθετώντας ξεκάθαρα και σταθερά μοντέλα τιμολόγησης. Επιπροσθέτως, η online αγορά ενός ηλεκτρικού Volvo θα συνοδεύεται από ένα πακέτο παροχών, που περιλαμβάνει στοιχεία όπως η συντήρηση, η εγγύηση, η οδική βοήθεια, καθώς και επιλογές για την οικιακή φόρτιση, αλλά και ασφάλιση – όπου διατίθεται.

Advertisement

Το volvocars.com θα είναι η online ναυαρχίδα των εκθέσεων της εταιρείας, παρέχοντας στους επισκέπτες μια απλοποιημένη διαδικασία εγγραφής, με λιγότερα βήματα. Οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ προ-διαμορφωμένων ηλεκτρικών Volvo που είναι έτοιμα για απλή και εύκολη παραγγελία και γρήγορη παράδοση. Η διαδικασία απλοποιείται και διευκολύνεται περαιτέρω μέσω ξεκάθαρων και σταθερών μοντέλων τιμολόγησης. Αυτό αυξάνει τη διαφάνεια και εντείνει τους δεσμούς εμπιστοσύνης.

Advertisement

Το πρώτο από τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που θα διατίθεται σύντομα και στην ελληνική αγορά είναι το Volvo XC40 Recharge. Πρόκειται για ένα πρώτο και σίγουρο βήμα, καθώς πρόκειται για ένα ήδη γνωστό αυτοκίνητο, το XC40 και μία υπάρχουσα πλατφόρμα, την CMA, πάνω στην οποία εφαρμόζει ένα πολύ σύγχρονο και άκρως λειτουργικό ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Σχεδιαστικά διαφοροποιείται ελάχιστα από το συμβατικό XC40, με πιο χαρακτηριστικό στοιχείο αναγνώρισής του την ενιαία κλειστή μάσκα, και την απουσία εισαγωγών αέρα, λόγω της απουσίας θερμικού κινητήρα.

Το XC40 Recharge διαθέτει δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα στον εμπρός και ένα στον πίσω άξονα, κάτι που το καθιστά και τετρακίνητο. Η συνδυαστική ισχύς φθάνει στους 408 ίππους, με τις επιδόσεις να βρίσκονται σε κορυφαία επίπεδα, καθώς το 0-100 km/h επιτυγχάνεται σε 4,9 δευτερόλεπτα. Η μπαταρία που χρησιμοποιείται είναι ιόντων λιθίου 78 kWh, με αρκετά compact διαστάσεις και χαμηλό βάρος. Η εμβέλεια με αυτήν την υψηλής χωρητικότητας μπαταρία φθάνει έως και τα 418 χιλιόμετρα με βάση το πρότυπο WLTP, με την φόρτισή της να διαρκεί έως και 40 λεπτά σε έναν ταχυφορτιστή των 150 kW σε ρεύμα DC ή να αποκτήσει έξτρα αυτονομία 100 χιλιομέτρων σε μόλις 10 λεπτά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Recharge μοντέλα της Volvo θα βρείτε εδώ

Advertisement

Από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα τυπικό Volvo το οποίο εστιάζει στην αίσθηση πολυτέλειας και άνεσης για τους επιβάτες, τον υπερπλήρη εξοπλισμό για την υποβοήθηση του οδηγού, καθώς και τα κορυφαία επίπεδα ασφάλειας. Ως προς το τελευταίο έχει γίνει ειδική μελέτη για την τοποθέτηση της μπαταρίας σε ειδικό κλωβό ασφαλείας, ενώ έχει γίνει ένας γενικότερος ανασχεδιασμός στην δομή του πλαισίου με ενισχύσεις και νέα υλικά, έτσι ώστε να μπορεί ανταπεξέλθει στα υψηλά στάνταρ παθητικής ασφάλειας που έχει η Volvo σε όλη τη γκάμα των μοντέλων της.

Το πρώτο ηλεκτρικό της Volvo έχει ξεκινήσει να διατίθεται ήδη σε αρκετές αγορές της Ευρώπης και στην Ελλάδα θα βρίσκεται από τα τέλη Μαΐου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εγγύηση της Volvo Cars για την μπαταρία είναι 8 χρόνια ή 160.000 km, όποιο έρθει πρώτο, με την προϋπόθεση ότι το αυτοκίνητο και η μπαταρία συντηρούνται και χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις συστάσεις της Volvo Cars.

Το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Volvo έχει ήδη κάνει την πρώτη του εμφάνιση και έχει εντυπωσιάσει με την σχεδιαστική του πρωτοτυπία αλλά και τις προηγμένες τεχνολογικές λύσεις που εφαρμόζει η σουηδική εταιρία σε ένα μοντέλο που σίγουρα θα αποτελέσει τον πρωταγωνιστή των πωλήσεών της μέσα στα επόμενα χρόνια. Το C40 Recharge βασίζεται και αυτό στην πλατφόρμα CMA, όμως είναι το πρώτο Volvo που σχεδιάστηκε εξ αρχής ως αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρικό. Η σχεδίασή του διατηρεί κάποιες αναφορές στο πολύ επιτυχημένο ΧC40, όμως το πολύ ξεχωριστό πίσω μέρος και η μεγάλη καμπύλη της οροφής, δημιουργούν ένα σπορ crossover, με έντονα δυναμικά στοιχεία και κάποια πολύ μοντέρνα σχεδιαστικά μοτίβα, όπως για παράδειγμα τα πολύ εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα.

Ανάμεσα στα πολλά τεχνολογικά highlights του C40 Recharge ξεχωρίζει η εξελιγμένη νέα τεχνολογία Pixel-LED για τα εμπρός φωτιστικά σώματα. Η έξυπνη αυτή τεχνολογία, επιτρέπει την οδήγηση με τα φώτα συνεχώς στη μεγάλη σκάλα χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να επεμβαίνει. Όταν η κάμερα του αυτοκινήτου ανιχνεύει άλλα οχήματα, τα LED κάθε μονάδας προβολέων που αποτελούνται από 84 pixel μπορούν να μειώσουν τη φωτεινότητα για έως και πέντε διερχόμενα οχήματα ταυτόχρονα. Έτσι δεν υπάρχει η ενόχληση προς τους άλλους οδηγούς, ενώ ο δρόμος φωτίζεται επαρκώς εκεί ακριβώς που το χρειάζεται ο οδηγός. Οι προβολείς αυτοί έχουν επίσης και μία λειτουργία καλωσορίσματος κατά το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου.

Αρκετά compact σε διαστάσεις, έχει ιδιαίτερα μεγάλους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους, συνδυάζοντας ένα κορυφαίας αισθητικής και ποιότητας εσωτερικό με μοναδικές πινελιές πολυτέλειας και ένα αστείρευτο πακέτο τεχνολογιών και συστημάτων για την διασύνδεση και την υποβοήθηση του οδηγού. Για πρώτη φορά μάλιστα στο συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόζεται και το νέο σύστημα Infotainment το οποίο εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Google και βασίζεται στο Android, διαθέτοντας πολλές νέες λειτουργίες όπως Google Maps, Google Assistand και Google Play, και πάντα με την γνωστή κορυφαία διαδραστικότητα που εξασφαλίζει η Google και η Volvo για την διευκόλυνση του οδηγού και των επιβατών.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό του σύστημα κίνησης, βασίζεται σε δύο ηλεκτροκινητήρες, με συνδυαστική απόδοση στους 408 ίππους και μέγιστη συνδυαστική ροπή στα 660 Νm. H κορυφαία αυτή ισχύς παρέχει εξαιρετικές επιδόσεις στο νέο C40 Recharge, με το 0-100 χλμ./ώρα να γίνεται σε μόλις 4,9 δευτερόλεπτα. Η μπαταρία είναι των 78 kWh με αυτονομία στα 420 χιλιόμετρα και δυνατότητα φόρτισης έως και 40 λεπτά σε ταχυφορτιστή των 150 kW DC, ή 120 λεπτά σε ταχυφορτιστή DC των 50 kW.

Aπό όλα τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η Volvo κινείται πλέον σε μία νέα πορεία, μέσα από την οποία θα οδηγηθεί σε ηγέτη των εξελίξεων σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση. Σε συνδυασμό με μία σειρά άλλων δράσεων, όπως οι online πωλήσεις αλλά και η προσπάθεια για μηδενικό αποτύπωμα στο σύνολο της παραγωγής έως το 2040, η Volvo δημιουργεί ήδη από σήμερα το νέο τοπίο της αυτοκίνησης. Και μάλιστα από την θέση του πρωταγωνιστή και της εταιρίας που οδηγεί την κούρσα των εξελίξεων.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Recharge μοντέλα της Volvo θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Volvo Recharge: Ηγετική δύναμη στην εποχή της ηλεκτροκίνησης
Volvo On Call: Όλο το αυτοκίνητο στην… παλάμη σας!
Volvo XC40 Recharge: Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο είναι εδώ