Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLVO 2021

Νέο Volvo XC60 Recharge Plug-In: Aέρας ανανέωσης και τεχνολογικής υπεροχής για το best-seller

Ελλάδα 18:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέο Volvo XC60 Recharge Plug-In: Aέρας ανανέωσης και τεχνολογικής υπεροχής για το best-seller

VOLVO 2021

Νέο Volvo XC60 Recharge Plug-In: Aέρας ανανέωσης και τεχνολογικής υπεροχής για το best-seller

VOLVO 2021

Το plug-in υβριδικό XC60 Recharge εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φιλοσοφία της Volvο, συνδυάζοντας ένα κορυφαίας αισθητικής αμάξωμα, με ένα δυναμικό οδηγικό ταμπεραμέντο και ένα μηχανολογικό υπόβαθρο που υπόσχεται την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Advertisement
Advertisement

Το XC60 αποτελεί εδώ και καιρό τη ραχοκοκαλιά της επιτυχημένης πορείας της εταιρίας στις πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Το XC60 έχει όλες τις αρετές ενός Volvo, αποτελώντας την ιδανική πλατφόρμα για να προωθήσει η εταιρία και τα σχέδιά της για την μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή.

Η έκδοση Recharge Plug-in ήρθε στην κατάλληλη στιγμή για να δώσει ένα επιπλέον τεχνολογικό κίνητρο στην γκάμα του μοντέλου, χωρίς παράλληλα να αλλάξει όλα όσα το έχουν κάνει αγαπητό στο αγοραστικό κοινό όλου του πλανήτη. Το ότι δηλαδή είναι ένας ιδανικός συνδυασμός ποιότητας, ασφάλειας, τεχνολογικής υπεροχής και μαζί με όλα αυτά και ένα premium ευρωπαϊκό SUV που χαίρεσαι να οδηγείς και απολαμβάνεις να ζεις μαζί του την κάθε στιγμή.

Όλα τα παραπάνω το οδηγούν εδώ και χρόνια από τη μία επιτυχία στην άλλη. Μόνο μέσα στο 2020 οι πωλήσεις του έφθασαν στις 200.000 μονάδες, κάτι που αντιπροσωπεύει το 29% των συνολικών πωλήσεων της εταιρίας. Ως μερίδιο αγοράς αντιπροσωπεύει το πιο δημοφιλές μοντέλο στην κατηγορία των ευρωπαϊκών premium μεσαίων SUV, έχοντας θέση και στην πρώτη 5άδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα τα βραβεία που έχει συγκεντρώσει την τελευταία δεκαετία σε τομείς όπως η σχεδίαση ή η ασφάλεια είναι δεκάδες, με πιο σημαντικό το “World Car of the Year 2018”.

Advertisement
Advertisement

Για το 2020 η Volvo προχώρησε σε μία σειρά αναβαθμίσεων και αισθητικών επεμβάσεων έτσι ώστε το XC60 να διατηρήσει το εμπορικό του momentum και να μείνει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην κατηγορία του. Οι αλλαγές εντοπίζονται τόσο στο αμάξωμα όσο κυρίως στο ψηφιακό του υπόβαθρο και στις δυνατότητες διασύνδεσης, καθώς έχει προστεθεί ένα νέο σύστημα infotainment το οποίο υιοθετεί το Android και ενσωματώνει υπηρεσίες και εφαρμογές της Google, καθιστώντας το το πιο “έξυπνο” Volvo.

Οι αναβαθμίσεις στο αμάξωμα είναι διακριτικές και σε επιλεγμένα σημεία, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί το ήδη εκλεπτυσμένο σχήμα του XC60, αλλά να γίνει ακόμα πιο όμορφο και σικ. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν μία νέα μάσκα, καινούργιο προφυλακτήρα εμπρός, νέες ζάντες καθώς και μία νέα γκάμα χρωμάτων για το αμάξωμα. Στο εσωτερικό είναι εμφανής η πρόθεση της εταιρίας να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τον πολυτελή του χαρακτήρα, με πολύ ποιοτικές επιλογές σε υλικά, χωρίς την χρήση δέρματος. Υπάρχει επίσης η πολύ ιδιαίτερη υφασμάτινη επένδυση CityWeave, ενώ η Volvo προφέρει και πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης του σαλονιού, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement

Η πιο σημαντική αναβάθμιση όμως αφορά, όπως προαναφέραμε, το σύστημα intotainmentτης επόμενης γενιάς που με έναν διαισθητικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ οδηγού και οχήματος προσφέρει πρωτόγνωρες δυνατότητες εξατομίκευσης. Και μαζί μία νέα εμπειρία συνδεσιμότητας, η οποία ενισχύεται ακόμα περισσότερο με το λανσάρισμα του εντελώς νέου Πακέτου Ψηφιακών Υπηρεσιών. Το Volvo Car Group είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που συνεργάζεται με την Google για τον εξοπλισμό των αυτοκινήτων της με infotainment το οποίο βασίζεται στο λειτουργικό Android. Έπειτα από χρόνια στενής συνεργασίας των δύο εταιρειών για την εξέλιξη του συστήματος, το αμιγώς ηλεκτρικό XC40 Recharge έγινε το πρώτο Volvo που το ενσωματώνει, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει να διατίθεται και στα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρίας.

Στο επίκεντρο αυτού του νέου Πακέτου είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες και εφαρμογές της Google που περιλαμβάνον φωνητικές εντολές μέσω του Google Assistant, αναβαθμισμένη εμπειρία πλοήγησης μέσω του Google Maps και μία ευρεία γκάμα αποκλειστικά in-car εφαρμογών μέσω του Google Play. Με την εγγραφή σε ένα Πακέτο Digital Υπηρεσιών, οι πελάτες αποκτούν πρόσβαση στο σύνολο των υπηρεσιών και των χαρακτηριστικών που προσφέρονται στο πακέτο. Όλο το hardware που απαιτείται για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες υπάρχει ήδη στο αυτοκίνητο και όλα τα δεδομένα που απαιτούνται συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο.

Advertisement

Εκτός από το νέο εξελιγμένο σύστημα infotainment, υπάρχουν αναβαθμίσεις που αφορούν την πρόσφατη πλατφόρμα ασφαλείας Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), το οποίο είναι ένα σύγχρονο σπονδυλωτό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας αποτελούμενο από μία σειρά από ραντάρ, κάμερες και αισθητήρες υπερήχων. Η νέα πλατφόρμα διευκολύνει την εξέλιξη και εφαρμογή αναβαθμισμένων συστημάτων ασφαλείας στο XC60, όπως η δυνατότητα ανίχνευσης άλλων χρηστών του δρόμου, το αυτόματο φρενάρισμα και την αποφυγή σύγκρουσης, και την λειτουργία Pilot Assist, ένα σύνολο συστημάτων που λειτουργεί ως υποβοήθηση του οδηγού διατηρώντας το όχημα στην λωρίδα του και στην σωστή απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

Το XC60 Recharge Plug in προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, την Τ6 με συδυαστική ισχύ στους 340 ίππους και την Τ8 με συνδυαστική ισχύ στους 390 ίππους. Οι επιδόσεις είναι κορυφαίες για αυτοκίνητο της κατηγορίας του με το 0-100 χλμ/ώρα να επιτυγχάνεται σε 5,9” για το Τ6 και σε 5,5” για το Τ8. Αριθμοί εντυπωσιακοί που δείχνουν τις αστείρευτες ικανότητες του αυτοκινήτου και τονίζουν ανάγλυφα την ξεκάθαρα σπορ διάσταση της plug-in υβριδικής προσέγγισης από την Volvo.

Και οι δύο εκδοχές έχουν ως κεντρική κινητήρια μονάδα τον βενζινοκινητήρα των 1.969 κ.εκ. που χάρη στην χρήση turbo αλλά και μηχανικού υπερσυμπιεστή αποδίδει 253 και 303 ίππους αντίστοιχα. Συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα των 88 ίππων, ο οποίος παίρνει ρεύμα μέσα από μία μπαταρία των 11,6 kW. Η μπαταρία αυτή είναι έξυπνα τοποθετημένη κάτω από το τούνελ της μετάδοσης, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να μην στερεί πολύτιμο χώρο από τους επιβάτες ή το πορτ-μπαγκάζ.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Ο ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα, με αποτέλεσμα το XC60 Recharge Plug-in να είναι και τετρακίνητο. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω ενός πολύ εξελιγμένου αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων ενώ προσφέρεται και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση η οποία αναβαθμίζει συνολικά την οδηγική εμπειρία με το XC60 RechargePlug-in.

Η ηλεκτρική αυτονομία μόνο με την χρήση του ηλεκτροκινητήρα φτάνει τα 54 χιλιόμετρα, με την μέση κατανάλωση να κυμαίνεται μεταξύ 2,3 και 2,9 lt/100 km, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για τις εκπομπές CO2 βρίσκονται μεταξύ 53 και 66gr/km κατά WLTP. H μπαταρία χρειάζεται γύρω στις πέντε ώρες για φόρτιση σε απλή οικιακή παροχή και περίπου τρεις σε ένα wallbox ή και πολύ λιγότερο σε ταχυφορτιστή DC.

Το υβριδικό σύστημα του XC60 RechargePlug-in διαθέτει πέντε προγράμματα λειτουργίας έτσι ώστε να εξασφαλίζεται κάθε στιγμή η ιδανικότερη συνθήκη ανάμεσα στην οικονομία και την απόδοση αλλά και την ασφάλεια του οδηγού. Το βασικό πρόγραμμα είναι το Hybrid Mode όπου οι δύο κινητήρες, βενζίνης και ηλεκτροκινητήρας, συνεργάζονται με στόχο την βέλτιστη δυνατή απόδοση. Το Pure Mode αφορά την αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται στα 125 km/h. Το Power Mode εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή απόδοση, με ανάλογες ρυθμίσεις στο κιβώτιο, το σύστημα διεύθυνσης και την ανάρτηση. Το AWD Mode αφορά την μετακίνηση εκτός ασφάλτου και εξασφαλίζει την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο κινητήρων έτσι ώστε να υπάρχει διαρκής πρόσφυση σε κάθε είδους έδαφος.

Το Off Road Mode δίνει προτεραιότητα στην απόδοση σε πολύ δύσκολα τερέν, και μπαίνει σε λειτουργία μόνο στις μικρές ταχύτητες, όταν το αυτοκίνητο χρειάζεται να περάσει ένα πολύ δύσκολο εμπόδιο. Υπάρχει επίσης και το Individual Mode στο οποίο ο χρήστης μπορεί να κάνει συνδυασμούς που επιλέγει με βάση τις ανάγκες του και τις συνθήκες του δρόμου.

Σε όλα τα παραπάνω, προστίθενται και τα προγράμματα Hold και Charge. Στο πρώτο ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ένα επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας στο οποίο θέλει να παραμείνει σταθερή, ενώ στο δεύτερο ο βενζινοκινητήρας παρέχει μέρος της ισχύος του για να φορτίσει την μπαταρία. Το plug-in υβριδικό σύστημα της Volvo διαθέτει και ανάκτηση της ενέργειας μέσω των φρένων, παρέχοντας την δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει ο ίδιος την έντασή της.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Πέρα από το ιδιαίτερα εξελιγμένο μηχανολογικό υπόβαθρο, το VolvoXC60 Recharge Plug-in αποτελεί μία ακόμα επίδειξη υψηλής αισθητικής αλλά και κατασκευαστικής τελειοθηρίας από την Σουηδική εταιρία. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο εσωτερικό, όπου για άλλη μια φορά ένα Volvo ξεχωρίζει για την κομψή σχεδίασή του και την αίσθηση διαχρονικής ποιότητας που εξασφαλίζει στους επιβάτες του.

Ο εξοπλισμός για την υποβοήθηση του οδηγού και την ασφάλεια των επιβατών βρίσκεται σε ασυναγώνιστα επίπεδα, διαθέτοντας συστήματα όπως το εξελιγμένο Ιntellisafe City Safety, το Pilot Assist με ενεργό cruise control, το Cross Trafic Alert, το σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων (BLiS) για υποβοήθηση στις αλλαγές λωρίδας, καθώς και την εξελιγμένη τεχνολογία Connected Safety μέσω της οποίας υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των αυτοκινήτων και προειδοποίηση για επικίνδυνες καταστάσεις.

Παράλληλα το XC60 RechargePlug-In διαθέτει έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3” και την εξαιρετικής ανάλυσης οθόνητων 9,0@” του συστήματος Sensus. Από τα ιδιαίτερα στοιχεία του εξοπλισμού ξεχωρίζουν το εξαιρετικό ηχοσύστημα της Bowers&Wilkins με τον αψεγάδιαστο high-end ήχο, το αποκλειστικό σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα (πρώτο παγκοσμίως για έλεγχο της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου), την δυνατότητα για ενεργοποίηση του κλιματισμού από απόσταση μέσω της εφαρμογής Volvo On Call και πολλά ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση το νέο XC60 Recharge Plug-in είναι παραμένει ένα αυτοκίνητο με ρόλο πρωταγωνιστή στην κατηγορία των ευρωπαϊκών μεσαίων premium SUV. Οι αλλαγές στην εμφάνισή του το έκαναν ακόμα πιο κομψό και ελκυστικό, ενώ και στο εσωτερικό διατηρεί την φινέτσα και την πολυτέλεια που χαρακτηρίζει την Volvo προσθέτοντας ένα πρωτοποριακό Infontainment το οποίο με την συνεργασία της Google εξασφαλίζει μία μοναδική εμπειρία διασύνδεσης και διάδρασης του χειριστή με το αυτοκίνητο. Ένα αναμφισβήτητο best-seller το οποίο έγινε ακόμα πιο πλήρες και περισσότερο ελκυστικό από ποτέ.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Volvo S90 Recharge Plug-in: Οικολογική πολυτέλεια και σπορ χαρακτήρας
Volvo XC40 Recharge: Σε ρόλο πρωταγωνιστή με plug-in hybrid και αμιγώς ηλεκτρική έκδοση
Volvo Recharge: Το όραμα της Volvo για την ηλεκτροκίνηση γίνεται πραγματικότητα