Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το νέο Dacia Spring Extreme Electric 65 στην Αυστρία

Ελλάδα 16:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οδηγούμε το νέο Dacia Spring Extreme Electric 65 στην Αυστρία

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το νέο Dacia Spring Extreme Electric 65 στην Αυστρία

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Dacia Spring στην έκδοση Extreme ELECTRIC 65 θα έρθει στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι και όπως όλα δείχνουν θα προσφέρεται σε τιμή – έκπληξη που θα ξεκινά λίγο πάνω από τις 20.000 ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μένουν με… σταυρωμένα τα χέρια και καλούνται να γεφυρώσουν το χάσμα των υψηλών τιμών στα ηλεκτρικά με ποικίλους τρόπους, όπως είναι η μείωση του κόστους εξέλιξης των μπαταριών.

Σύμμαχός τους βέβαια και οι κυβερνήσεις, οι οποίες παρέχουν χείρα βοηθείας στους καταναλωτές μέσω επιδοτήσεων και φοροελαφρύνσεων. Από την άλλη, υπάρχουν και οι εταιρείες οι οποίες από το… ντεμπούτο τους στο νέο καθεστώς της αυτοκίνησης έχουν επιχειρήσει να εκδημοκρατίσουν πλήρως την ηλεκτρική κινητικότητα. Και τα έχουν καταφέρει εξαιρετικά.

Να, όπως η Dacia. Η εταιρία παρουσιάζει τώρα τη νέα έκδοση Extreme του Spring, αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες κίνησης του μοντέλου και στον ανοιχτό δρόμο. Με τη νέα έκδοση Spring Extreme, η φίρμα παρουσιάζει και τον εντελώς καινούριο ηλεκτροκινητήρα Electric 65 (65 PS, 48 kW).

Advertisement
Advertisement

Με το λανσάρισμά του, την άνοιξη του 2021, το Spring έκανε προσιτή στο ευρύ κοινό την ηλεκτροκίνηση, όντας λιτό, ευχάριστο στην καθημερινή χρήση και οικονομικό. Έτσι κατάφερε να εξασφαλίσει πάνω από 100.000 παραγγελίες. Το πιο αξιοσημείωτο επίτευγμα, είναι το ότι τα τρία τέταρτα των συνολικών πωλήσεων προέρχονται από πελάτες λιανικής.

Το Spring δεν κάνει πρωταθλητισμό μόνο στην κατηγορία των 100% ηλεκτρικών, δεδομένου ότι έχει καταφέρει να εδραιωθεί ανάμεσα στα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα – ανεξαρτήτως κατηγορίας και συστήματος κίνησης.

Advertisement

Αξιοσημείωτο είναι πως σε λιγότερο από 2 χρόνια, οι πελάτες έχουν φέρει το Spring σε μία από τις κορυφαίες θέσεις της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Το 2022, το Spring σκαρφάλωσε στο πόντιουμ των πωλήσεων λιανικής των ηλεκτρικών στην Ευρώπη (3ο), ενώ είναι το Νο1 ηλεκτρικό μοντέλο σε πωλήσεις στη Γαλλία. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, ειδικά στον τομέα της κατανάλωσης, ενώ πέρυσι, του απονεμήθηκε η ανώτατη βαθμολογία 5 αστέρων από τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό Green NCAP.

Advertisement

Το λανσάρισμα των εκδόσεων Extreme, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Dacia για την αξιοποίηση αναβαθμισμένης εικόνας των μοντέλων της και τη διεύρυνση του πεδίου δράσης της, πάντα με σεβασμό στις αξίες της. Οι εκδόσεις Extreme πηγαίνουν την προσέγγιση του “στιβαρού & εκδρομικού”, ένα βήμα παραπέρα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον τομέα του design, αλλά και σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των μοντέλων, χωρίς όμως να χάνουν κανένα από τα στοιχεία που τα κάνουν cool, προσιτά και οικολογικά.

Σε ό,τι αφορά τα φρέσκα κουλούρια, διαθέσιμος αποκλειστικά με το Spring Extreme, είναι πλέον ο νέος ηλεκτροκινητήρας ο οποίος συνδυάζεται με ένα επίσης νέο κιβώτιο ταχυτήτων που εξασφαλίζει καλύτερες επιταχύνσεις και καλύτερη ανάκτηση ενεργείας όπως και μεγαλύτερη αυτονομία. Χάρη στο νέο κινητήρα ELECTRIC 65 και τη μπαταρία των 27,4 kWh το Spring Extreme εξασφαλίζει αυτονομία της τάξεως των 220 km (WLTP) σε μικτό κύκλο και 305 km σε αστικό κύκλο (WLTP).

Advertisement

Η νέα έκδοση του ηλεκτροκίνητου compact crossover θα διατίθεται στο χρώμα «Slate Blue, περιλαμβάνοντας πλήθος σχεδιαστικών νέων σχεδιαστικών λεπτομερειών. Στο εσωτερικό, ξεχωρίζουν η νέα επένδυση στα μαρσπιέ των θυρών, η ειδική εκτύπωση στα εμπρός ελαστικά πατάκια, η επένδυση σε χάλκινη απόχρωση σε τμήματα των πάνελ των εμπρός θυρών, στο περίγραμμα των αεραγωγών και της οθόνης πλοήγησης, οι ραφές των καθισμάτων και το κεντημένο λογότυπο «Dacia Link» στα εμπρός καθίσματα.

Tο Spring «πατά» στην πλατφόρμα CMF-A, έχει μήκος 3,73 m, πλάτος 1.58 m., ενώ το ύψος του φτάνει τα 1,51 m. Μπορεί να μεταφέρει με ευκολία έως και τέσσερις επιβάτες, ενώ η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών προσεγγίζει τα 300 lt. Τι άλλο να ζητήσεις σε επίπεδο καθημερινής αστικής χρήσης;

Σε οικιακή πρίζα η μπαταρία των 27,4 kWh φορτίζει πλήρως σε 14 ώρες, ενώ σε παροχή συνεχούς ρεύματος (DC) έντασης 30 kW, η φόρτιση από το 0 στο 80% δεν απαιτεί περισσότερο από μία ώρα. Σε wallbox ισχύος 7,4 kW ο χρόνος πλήρης φόρτισης αντιστοιχεί σε περίπου 5 ώρες. Κατά μέσο όρο, η μέση ημερήσια διαδρομή των οδηγών του Spring είναι 31 km με μέση ταχύτητα 26 km/h, και το 75% των πελατών φορτίζει το αυτοκίνητο στο σπίτι, με μέση διάρκεια φόρτισης τις 3,5 h.

Αρχικά οι αγοραστές επέλεγαν στην υπόλοιπη Ευρώπη συχνά το Spring ως δεύτερο αυτοκίνητο, γεγονός που αφορά στο 90% των νοικοκυριών με πάνω από ένα αυτοκίνητο, τελικά κατέληξε να γίνει το κύριο μέσο μεταφοράς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω των δικτυωμένων υπηρεσιών, δείχνουν ότι ο μέσος χρήστης του Spring διανύει καθημερινά 31 km με ταχύτητα 26 km/h. Από αυτούς, ένα 75% φορτίζουν το αυτοκίνητό τους στο σπίτι και ένα 66% από μία οικιακή παροχή.

Τώρα, στη σύντομη οδηγική επαφή στα περίχωρα της Βιέννης, το Spring απέδειξε πως η ηλεκτροκίνηση μπορεί να μετατραπεί σε success story με θεμέλια το momentum της Dacia και την πρόθεσή της να προσφέρει ένα κανονικό όχημα για αστικές και περιαστικές μετακινήσεις, με τους λιγότερους δυνατούς συμβιβασμούς. Εκτός από το ότι ακολουθείς εύκολα τη ροή της κυκλοφορίας, πλέον με τη νέα έκδοση 65, και στον αυτοκινητόδρομο νιώθεις καλύτερα, απαλλαγμένος από το άγχος πως δεν θα καταφέρεις να προσπεράσεις με σχετική ασφάλεια.

Με την τοποθέτηση νέων αμορτισέρ, το Spring δείχνει σταθερό και δεν θα σε προβληματίσει αναλογικά και με τον ρυθμό στον οποίο εξ’ ορισμού θα κληθεί να κινηθεί. Επίσης, η ανάρτησή του μικρού ηλεκτρικού Dacia δεν κοπανά και δεν θα δυσαρεστήσει τους επιβάτες. Η αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης σαφώς και θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, κυρίως στη θέση γύρω από την ευθεία όπως και στην επαναφορά, δεν μπορείς όμως να τα έχεις όλα σε ένα αμιγώς low cost αστικό μέσο που κινείται με ρεύμα.

H πολιτική της Dacia είναι ξεκάθαρη. Προσφορά value for money μοντέλων που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των οδηγών χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Το ευρωπαϊκό αυτοκινητικό κοινό έχει «αγκαλιάσει» τη μάρκα, κάτι που αποδεικνύει έμπρακτα η σταθερά μεγάλη εμπορική επιτυχία των Sandero και Duster, τα οποία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων.

Πλέον η Dacia, όπως και όλος ο όμιλος Renault, επικεντρώνεται στη μετάβασή της στο καθεστώς της ηλεκτρικής κινητικότητας. Θα επηρεάσει ο εξηλεκτρισμός της εταιρείας, την τιμολογιακή της πολιτική; Προφανώς και όχι. Ο κύβος ερρίφθη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Dacia Spring: Με ισχυρότερη έκδοση Extreme
Dacia Spring: Στην Ελλάδα το πιο προσιτό ηλεκτρικό μοντέλο
Αγοράζεις Dacia Jogger και… κοιμάσαι ήσυχος