Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το Mazda CX-60 e-Skyactiv D στην Ισπανία

Ελλάδα 20:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το Mazda CX-60 e-Skyactiv D στην Ισπανία

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το Mazda CX-60 e-Skyactiv D στην Ισπανία

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η Mazda, εν μέσω ορυμαγδού ηλεκτροκίνητων μοντέλων από τον ανταγωνισμό και όχι μόνο, λανσάρει μια έκδοση του ικανότατου SUV της CX-60 με κινητήρα diesel 3,3 λίτρων.

Advertisement
Advertisement

Το ότι για τη Mazda περιποιεί τιμή το να πηγαίνει «κόντρα» στο ρεύμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις, δεν είναι κάτι νέο.

Τα διακριτικά σήματα «Inline 6» στα μπροστινά φτερά, καθώς και ένα μικρό λογότυπο e-Skyactiv D στην ηλεκτρικά ανοιγόμενη πόρτα του πορτμπαγκάζ, είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη νέα έκδοση του μεγάλο SUV της Mazda σε ετούτη εδώ τη νέα diesel έκδοση με τον ανοικονόμητο σε χωρητικότητα κινητήρα. Στο εσωτερικό, η καμπίνα παραμένει μία από τις καλύτερες που έχουμε δει από τη Mazda.

Advertisement
Advertisement

Η μεγάλη κεντρική οθόνη ελέγχεται από έναν περιστροφικό επιλογέα ανάμεσα στα καθίσματα, πάνω στον οποίο πέφτει σχεδόν φυσικά το χέρι και έτσι διευκολύνεται η πλοήγηση στις εφαρμογές που προσφέρει το σύστημα. Συνολικά η εργονομία των χειριστηρίων, είναι εξαιρετική, κάτι που έχει υπογραμμιστεί και στη δοκιμή της PHEV έκδοσης του μοντέλου που έχουμε κάνει.

Αντίστοιχα και οι πλούσιοι χώροι, που κερδίζουν το «αχόρταγο» μάτι και υπόσχονται να βολέψουν χωρίς παραχωρήσεις πέντε ενήλικους, για τις αποσκευές των οποίων το μοντέλο προσφέρει χώρο 570 λίτρων. Αυτά δεν είναι τα εντυπωσιακά στην προκειμένη περίπτωση της νέας αυτής έκδοσης του μεγάλου SUV μοντέλου της Mazda.

Advertisement

Όπως φαίνεται, πάντα η συγκεκριμένη ιαπωνική εταιρεία θα έχει τον τρόπο της να μας εκπλήσσει με τις μηχανολογικές της επιλογές, που άλλωστε είναι και αυτές που διαχρονικά την έχουν κάνει αυτό που είναι σήμερα. Μια εταιρεία με πολύ ποιοτικά προϊόντα και χαρακτήρα που για τον mainstream ανταγωνισμό θα ήταν  πολύ σημαντικό να έχει στη «φαρέτρα» του.

Με γνώμονα αυτό, θα πρέπει να κάνουμε το «άλμα πίστης» στην ικανότητα της Mazda να παρουσιάζει «το κάτι διαφορετικό» που στο τέλος της ημέρας έχει αρκετά να πει, σε πάρα πολλά επίπεδα. Το CX-60, είναι μια γνωστή και υπολογίσιμη δύναμη για την κατηγορία, με την αισθητική και κυρίως με την ποιότητά του σε όλα τα επίπεδα, να είναι το καλύτερο διαβατήριο για να υλοποιήσει τις προσδοκίες της εταιρείας, είτε στις πωλήσεις, είτε στη διαμόρφωση του προφίλ της.

Advertisement

Από την άλλη, δεν είναι τυχαίο και το ότι η Mazda το μέλλον της το «βλέπει» στα SUV και μάλιστα όχι στα μικρά. Με τα υπάρχοντα CX-30 και CX-5 αλλά και το αμιγώς ηλεκτρικό MX-30, να καλύπτουν αυτό το κομμάτι της αγοράς που ενδιαφέρεται για μικρομεσαίο SUV, η στόχευση της Mazda φαίνεται να είναι πλέον στις μεγαλύτερες προτάσεις. Το CX-60 που έχουμε δει και στη χώρα μας, με plug-in υβριδικό κινητήρα κιόλας, έκανε την αρχή.

Τώρα, στη νέα του έκδοση με τον 6κύλινδρο σε σειρά diesel κινητήρα που «έρχεται» με δύο εκδόσεις απόδοσης, ολοκληρώνει την γκάμα του μοντέλου και ανοίγει το δρόμο για το ακόμα μεγαλύτερο (7θέσιο) CX-80 που θα δούμε σύντομα. Η θεωρία πίσω από τη χρήση ενός μεγάλου σε κυβισμό κινητήρα diesel, είναι για τη Mazda ξεκάθαρη.

Advertisement

Όπως υποστηρίζει -και δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε- ο νέος 6κύλινδρος σε σειρά, με χωρητικότητα 3,3 λίτρων σε ένα αυτοκίνητο αυτού του μεγέθους, είναι στην πραγματικότητα πιο καθαρός και πιο οικονομικός από έναν τετρακύλινδρο αντίστοιχο. Με τη βοήθεια και του mild hybrid υβριδικού συστήματος 48V που περιλαμβάνει και το εξηλεκτρισμένο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο και αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στην ακόμα καλύτερη αποδοτικότητα του συνδυασμού.

Ο νέος αυτός κινητήρας λανσάρει μια νέα και πρωτοποριακή τεχνολογία στα έμβολα και στον ψεκασμό του καυσίμου, η οποία υπόσχεται κάποια εξαιρετικά δεδομένα απόδοσης και αποδοτικότητας. Οι άνθρωποι της Mazda θεωρούν πως ο 6κύλινδρος diesel κινητήρας είναι αυτό που εμείς στην Ελλάδα λέμε «ότι πρέπει» για το CX-60, σε δύο εκδόσεις, με την κίνηση να μεταδίδεται είτε στους πίσω τροχούς, είτε και στους τέσσερις. Στην πρώτη περίπτωση η απόδοση είναι 200 ίπποι και 450 Nm ροπής, ενώ στη δεύτερη η απόδοση φτάνει τα 254 άλογα και τα 550 Nm.

Στην περίπτωση της μικρής μάλιστα, που είχαμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε στην Ισπανία, η τελική ταχύτητα είναι της τάξης των 212 χλμ./ώρα, ενώ τα 100 χλμ./ώρα από στάση, είναι υπόθεση που διαρκεί 8,2 δευτερόλεπτα. Η Mazda ισχυρίζεται πως η μικτή κατανάλωση του CX-60 με το νέο κινητήρα diesel είναι 5,0 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα.

Στην πρώτη μας επαφή, σε διαδρομή που περιελάμβανε τόσο εθνικό οδικό δίκτυο, όσο και επαρχιακό αλλά και πόλη, είδαμε πολύ εύκολα 5,5 λτ/100 χλμ. Αντίστοιχα, οι εκπομπές CO2 της έκδοσης με τους 200 ίππους είναι από 128 έως 130 γρ./χλμ. και της τετρακίνητης 137-139 γρ./χλμ. που είναι σε κάθε περίπτωση πραγματικά πολύ συγκρατημένες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόδοση στην πράξη, ο κινητήρας που συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, δεν αφήνει ποτέ τον οδηγό «ξεκρέμαστο» και πάντα έχει απόθεμα ροπής, ανταποκρινόμενος στο παραμικρό πάτημα του γκαζιού. Ιδιαίτερα θετική είναι η αίσθηση από τη μόνωση, ήχου και κραδασμών γενικότερα, που σε συνδυασμό με την πολιτισμένη λειτουργία του 6κύλινδρου, δίνει τον απαραίτητο για την κατηγορία premium «αέρα» στο σύνολο.

Η ευρυχωρία και η άνετη ανάρτηση, παίρνουν στη σκυτάλη και συμβάλλουν στο πολύ καλό συνολικό προφίλ, του αυτοκινήτου που δεν κρύβει εκπλήξεις σε ό,τι έχει να κάνει με την απτή ποιότητα που προσφέρει απλόχερα στην καμπίνα. Εκεί που τα υλικά είναι όντως premium και η συναρμογή τους, τυπική για Mazda, εξαιρετική. Όχι ότι δεν το περιμέναμε αλλά η συνολική εικόνα του αυτοκινήτου είναι εξαιρετική.

Όπως και το plug-in υβριδικό CX-60, έτσι και το diesel έχει εξαιρετική συμπεριφορά τηρουμένων των αναλογιών αφού μιλάμε για ένα μεγάλο SUV. Ο όγκος και το βάρος του δεν κρύβονται, όσο και αν με περίσσεια μαεστρία το κιβώτιο και ο κινητήρας το «κρύβουν» σε επίπεδο επιδόσεων.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως σε σχέση με την PHEV έκδοση του μοντέλου, το νέο diesel είναι κατά 110 κιλά ελαφρύτερο, που σημαίνει πως το απόβαρο είναι 1.950 κιλά και αυτό, όσο να ‘ναι, του δίνει ένα μικρό προβάδισμα σε επίπεδο αίσθησης. Σε στενούς επαρχιακούς δρόμους, το άγχος για τον οδηγό είναι δεδομένο.

Αυτό όμως είναι κοινός τόπος και για τον ανταγωνισμό, στον οποίο συγκαταλέγονται μοντέλα όπως τα Alfa Romeo Stelvio, Audi Q5, Mercedes GLE και Volvo XC60. Το θέμα του ανταγωνισμού από μόνο του, είναι ένα ακόμα «παράσημο» στο ταμπλό του μοντέλου της Mazda, που θα σταθεί με αξιώσεις απέναντι στις προαναφερθείσες αξιόλογες προτάσεις, όχι μόνο στην αγορά της χώρας μας αλλά γενικότερα.

Οι ντίζελ εκδόσεις του CX-60 θα είναι σύντομα διαθέσιμες στην ελληνική αγορά, δείτε αναλυτικά τις τιμές πώλησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως σας φαίνονται αυτά τα νέα φανάρια; (+video)
Καταδίκη της Ελλάδας για ρύπανση
Με φωνητικές εντολές το νέο Honda Forza 350 (+video)