Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Volvo XC40 T3 Geartronic

Ελλάδα 21:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Volvo XC40 T3 Geartronic

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Volvo XC40 T3 Geartronic

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η έκδοση του Volvo XC40 T3, με τον κινητήρα των 1.500 κ.εκ. με απόδοση 163 ίππων και το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων Geartronic, ανανεώνει το εισαγωγικό SUV μοντέλο της εταιρείας και ενισχύει την εικόνα της στην κατηγορία.

Advertisement
Advertisement

 

Η Volvo (μάλλον τυχαία) ανακάλυψε ότι είναι μια εταιρεία με επιτυχία στα SUV. Ίσως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι είναι κατασκευαστής αυτοκινήτων που βασίζεται στις αρετές της αντοχής, της ασφάλειας και της ουδέτερης οδικής συμπεριφοράς. Βέβαια όταν θεμελιώθηκαν αυτές οι αρχές, τα αυτοκίνητά της, ήταν… τετράγωνα και απλά πρακτικά. Σήμερα το σχήμα έχει αλλάξει, η εμφάνιση είναι δυναμική (τόσο στα sedan και στα wagon, όσο και στα SUV) ενώ οι αξίες της προσαρμόστηκαν στην εποχή. Έτσι στις παραπάνω αρχές κατασκευής, η εμφάνιση άλλαξε ενώ τα πλεονεκτήματα της ευρυχωρίας και της εύκολης χρήσης σχηματίζουν την εικόνα των Sport Utility Vehicles της μάρκας. Επιπλέον, με ένα τρικύλινδρο turbo κινητήρα βενζίνης 1500 κ.εκ. (163 ίππων με χαμηλή κατανάλωση και ρύπους) με αυτόματο κιβώτιο αλλά χωρίς τετρακίνηση, η Σουηδική εταιρία δημιουργεί μία πρόταση για εισαγωγή νέων (με όλες τις σημασίες της λέξης)  αγοραστών στα SUV.

Advertisement
Advertisement

Σκανδιναβικό design

Δεν μπορείτε να το αρνηθείτε. Τα Volvo στοχεύουν και το νεανικό κοινό. Η Σουηδική εταιρία έχει βρει εδώ και κάποια χρόνια, μία σχεδιαστική ταυτότητα. Μάλιστα έγινε τόσο χαρακτηριστική (και επιτυχημένη), που την ενέταξε στο… Σκανδιναβικό design (ναι υπάρχει και ξεκίνησε στα 50’s από τον χώρο της διακόσμησης). Minimal σχήμα/μοτίβο, καθαρές γραμμές αποτελούν τα χαρακτηριστικά των μοντέλων της στα πιο μεγάλα SUV των σειρών 60 και 90 στα wagon V60 αλλά και στο sedan S60. Ευτυχώς κάθε μοντέλο έχει την δική του εμφάνιση (με κάποια κοινά σημεία). Δείτε για παράδειγμα το XC40, που δεν μοιάζει με τα μεγαλύτερα XC (60 και 90).

Advertisement

Ο επιβλητικός χαρακτήρας «σήμα κατατεθέν» της Volvo μένει και το σύνολο έχει διαφορετικές και έντονες λεπτομέρειες όπως: Το σύνολο εμπρός φώτων «μάσκας»-καπό, η διαμόρφωση με τον υψωμένο «ώμο» της πίσω πόρτας και τα πίσω φωτιστικά σώματα.

Ποιότητα και cool εμφάνιση στο εσωτερικό

Advertisement

Το ταμπλό, είναι λιτό και παραμένει όμορφο. Η μαλακή επένδυση πάνω του, προσθέτει στην πολυτέλεια και στον όμορφο διάκοσμο. Σύμφωνα με την Volvo προέρχεται από 100% φιλικό προς το περιβάλλον υλικό. Εκεί είναι η μεγάλη κατακόρυφη οθόνη, που κλέβει την «παράσταση». Από αυτήν ελέγχετε όλες τις λειτουργίες: Κλιματισμό, ηχοσύστημα, τηλέφωνα κ.λπ. Η οθόνη θέλει εξοικείωση για τις επιλογές από σελίδα σε σελίδα (ή καλύτερα από λειτουργία σε λειτουργία). Το πώς γίνονται οι επιλογές, αλλά και πού είναι οι ρυθμίσεις στο μενού θέλει να αφιερώσετε χρόνο μέχρι να το μάθετε καλά. Φυσικά «ΟΧΙ» όταν είστε σε κίνηση (θα σας αποσπάσει την προσοχή για αρκετά δευτερόλεπτα). Μόλις συνηθίσετε πως δουλεύει θα εκτιμήσετε την «δουλειά» που κάνει στον τομέα της εργονομίας, αφού έχει εξαφανίσει όλους τους διακόπτες από το εσωτερικό του Volvo. Ικανοποιητικοί είναι οι χώροι για μικροαντικείμενα στις εμπρός θέσεις, με χωρίσματα και «διαμερίσματα», ενώ καλή χωρητικότητα έχουν και οι «τσέπες» στις πόρτες.

Το σχήμα του XC40 προϊδεάζει για τους χώρους που θα συναντήσετε στο εσωτερικό. Το μεταξόνιο των 2.702 χιλιοστών, δίνει χώρο για τα πόδια, ο οποίος είναι παραπάνω από ικανοποιητικός για τους επιβάτες. Σε ο,τι αφορά το πλάτος, ενώ όλα δείχνουν ιδανικά, το κάτω μέρος του καθίσματος μοιάζει μικρό και περιορίζει λίγο την άνεση (όταν πίσω κάθονται τρεις επιβάτες). Τέλος τα 460 λίτρα του χώρου αποσκευών χωρούν τις αποσκευές όλων, ενώ αν τα καθίσματα πέσουν τα 1336 λίτρα το μεταμορφώνουν σε… van.

Advertisement

Κινητήρας ο πρωταγωνιστής

Ο κινητήρας του ΧC40 είναι τρικύλινδρος και αποδίδει 163 ίππους. Αν στις προδιαγραφές σας ακούγεται… λίγος στην πράξη είναι παραπάνω από ικανοποιητικός και κινεί άνετα και με γρήγορο ρυθμό το XC40. Οι μηχανικοί από την Σουηδία  ισχυρίζονται πως είναι σχεδιασμένος και για υβριδική εφαρμογή δηλαδή συνεργασία με ηλεκτροκινητήρα. Οπότε (στο μέλλον) μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερες επιδόσεις και χαμηλότερους ρύπους.

Στην πράξη οι 163 ίπποι φαίνονται και το… γρύλισμα του τρικύλινδρου μοτέρ ακούγεται αρκετά όταν πιέζετε και ανεβαίνουν οι στροφές. Η συνεργασία με το αυτόματο κιβώτιο οχτώ σχέσεων είναι πολύ καλή και κρατά την δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στις καλές επιδόσεις και τη συγκρατημένη κατανάλωση. Η τελευταία πάντως θέλει κάποια προσαρμογή από τον οδηγό καθώς μπορεί να ανέβει κατακόρυφα. Η δική μας μέτρηση έφερε μέση τιμή γύρω στα 8.6 λτ./100 χλμ.. Η λειτουργία Eco (στα προγράμματα οδήγησης) θα βοηθήσει να κρατήσετε την οικονομία ιδιαίτερα σε κίνηση στην πόλη.

Στο δρόμο: Η άνεση ξεχωρίζει

Δεν περνάτε στο εσωτερικό, σχεδόν ανεβαίνετε σε αυτό και το κάθισμα είναι ψηλά, κάτι απόλυτα φυσικό αφού το αυτοκίνητο απέχει 211 χιλιοστά από το έδαφος. Το «κλειδί» έχει τις λειτουργίες του στα πλάγια, συμπεριλαμβάνοντας το κουμπί που κλειδώνει, αυτό που ξεκλειδώνει και αυτό που βάζει σε λειτουργία τον συναγερμό πανικού (χρήσιμη εφαρμογή) και πρέπει να το μάθετε για να μην ξυπνάτε τους γείτονες. Η θέση οδήγησης ρυθμίζεται εύκολα και ξεκινάτε. Η ορατότητα είναι καλή και παρότι η τελευταία κολόνα είναι αρκετά φαρδιά, δεν θα σας ενοχλήσει.

Αυτό που παρατηρείτε αμέσως είναι η ποιότητα κύλισης. Θυμίζει αυτή των μεγαλύτερων XC σε σημείο που δεν περνά ο θόρυβος από τον δρόμο. Οι τροχοί των 18 ιντσών δεν επηρεάζουν το επίπεδο της άνεσης. Αυτό οφείλεται κυρίως στις πολύ καλές ρυθμίσεις της ανάρτησης, που προτάσσουν την άνεση και αφήνουν λίγο πίσω την sportive οδήγηση. Μην γελιέστε με 211 χιλιοστά ύψος από το έδαφος και αρκετά μεγάλο βάρος (1625 κιλά) είναι σαφές ότι το XC40 δεν είναι GTI αλλά όχημα ταξιδιού, είτε κινείστε εντός είτε εκτός πόλης.

Όταν οι ρυθμοί ανέβουν, οι αντιδράσεις έρχονται κυρίως από τη μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης και το πολύ μαλακό και ελαφρύ τιμόνι. Μην περιμένετε μεταμορφώσεις στην ρύθμιση Dynamic (από τα προγράμματα οδήγησης) απλά σκληραίνει λίγο στην αίσθηση. Υπό πίεση το XC40 Τ3 γέρνει χωρίς να τρομάζει ή να σας κάνει να χάσετε την εμπιστοσύνη σας προς αυτό. Τέλος τα φρένα ενισχύουν την πολύ καλή αίσθηση ασφάλειας ακόμη και μετά από γρήγορη κατάβαση βουνού ή από πέρασμα πλημμυρισμένου δρόμου.

Τελικά;

Το Volvo XC40 Geartronic έχει όλα τα πλεονεκτήματα των Sport Utility Vehicles χωρίς το σύνολο των μειονεκτημάτων τους. Premium και μοντέρνα εμφάνιση, άνεση, χώροι για πέντε άτομα και αποσκευές. Ο κινητήρας είναι 1500 κ.εκ. με 163 ίππους και η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου. Για κάποιους η έλλειψη τετρακίνησης ίσως να είναι πρόβλημα, αλλά η ανάρτηση και το μεγάλο ύψος θα σας περάσουν από πολλά εμπόδια. Τελικά το XC40 είναι κάτι παραπάνω από απλά ένα εισαγωγικό μοντέλο.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA

Κινητήρας βενζίνης: 1477 cc
Ισχύς: 163 ps/ 5000 rpm
Ροπή: 26,5 kgm/1.850 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 9,6 sec
Τελική ταχύτητα: 200 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 7,2 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 162 gr/km (NEDC)
Τέλη κυκλοφορίας: 276 €
Βάρος: 1625 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.425/1.863/1.652 mm
Μεταξόνιο: 2.702 mm
Χώρος αποσκευών: 460lt
Τιμή: από 34.456 €

 

Διαβάστε επίσης 

Δοκιμή: Volvo XC40 D3 Geartronic

Volvo XC40 Recharge: Το μέλλον της Volvo είναι εδώ

Volvo XC40 Recharge: Ασφαλές όπως πάντα, εύκολο όπως το κινητό σας!