Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Volvo XC40 Recharge: Το μέλλον της Volvo είναι εδώ

Ελλάδα 14:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo XC40 Recharge: Το μέλλον της Volvo είναι εδώ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Volvo XC40 Recharge: Το μέλλον της Volvo είναι εδώ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ως το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV στην ιστορία της εταιρίας, το XC40 Recharge ηγείται της ηλεκτρικής επίθεσης της Volvo στην κατηγορία φέροντας όλα τα δυνατά χαρτιά που χαρακτηρίζουν τα μοντέλα της.

Advertisement
Advertisement

 

Η ηλεκτρική αιχμή του δόρατος για τη Volvo ονομάζεται XC40 Recharge με την εταιρία να μπαίνει δυναμικά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Το XC40 με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι το “μικρό” βαρύ πυροβολικό της εταιρίας στα SUV καθώς αποτελεί και το δεύτερο best seller μοντέλο της Volvo σε όλο τον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

Volvo XC40 Recharge P8 AWD

Όλα τα δυνατά στοιχειά του “συμβατικού” XC40 δίνουν το “παρών” και στο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο που διαφοροποιείται κυρίως στο τεχνολογικό κομμάτι με την παρουσία των δύο ηλεκτροκινητήρων και τις συστοιχίας των μπαταριών του. Δείτε περισσότερα για το XC40 ακολουθώντας σε αυτόν εδώ τον σύνδεσμο.

Premium εκτός και εντός

Advertisement

Volvo XC40 Recharge P8 AWD
Ξεκινώντας από την εξωτερική σχεδίαση το πλήρως ηλεκτρικό XC40,το πρώτο από μια σειρά μοντέλων της Volvo που θα φέρει το συνθετικό “Recharge” στο όνομά του, διατηρεί στο ακέραιο τις δυναμικές και παράλληλα κομψές γραμμές του συμβατικού μοντέλου, έναν από τους πολλούς λόγους που το έχουν ανάγει σε best seller. Από αυτό ξεχωρίζει στο εμπρός μέρος με την κλειστή γρίλια να αποτελεί την μεγάλη αλλαγή, ενώ το διακριτικό ανάγλυφο σήμα “Recharge” στις πίσω κολώνες και το ανάλογο σήμα στην πίσω πόρτα τονίζουν ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με το ηλεκτρικό μέλλον της Volvo. Οκτώ διαφορετικά χρώματα αλλά και εντυπωσιακής σχεδίασης ζάντες 19 και 20 ιντσών δίνουν την ευκαιρία εξατομίκευσης ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις του ενδιαφερόμενου.

Volvo XC40 Recharge P8 AWD

Advertisement

Η premium εικόνα κάνει αισθητή την παρουσία της και στο εσωτερικό του πλήρως ηλεκτρικού SUV με τα μίνιμαλ στοιχεία να προσθέτουν στην αίσθηση πολυτέλειας του XC40, σύμφωνα πάντα με την ξεχωριστή σχεδιαστική γλώσσα της Volvo. Ξεχωρίζει η νέα ακι μεγάλη σε διαστάσεις TFT οθόνη πληροφοριών του οδηγού ειδικά σχεδιασμένη για το ηλεκτρικό XC40, ενώ το ολοκαίνουριο σύστημα πολυμέσων ενσωματώνει τεχνολογίες της Google και “τρέχει” με λογισμικό Android. Έτσι προσφέρει για πρώτη φορά σε Volvo ενημερώσεις “over the air” και εκμεταλλεύεται στο έπακρο υπηρεσίες όπως το γνωστό Google Maps και το Google Assistant.

Volvo XC40 Recharge P8 AWD

Παράλληλα, η πλατφόρμα Compact Modular Architecture (CMA) της Volvo εξασφαλίσει την διατήρηση των εσωτερικών χώρων στο ακέραιο με τον χώρο αποσκευών να μειώνεται ελάχιστα στα 413 λίτρα λόγω του ηλεκτροκινητήρα. Οι μπαταρίες έχουν τοποθετηθεί κάτω από το πάτωμα. Η χρηστικότητα με την ηλεκτροκίνηση πάνε χέρι-χέρι και οι άνθρωποι της εταιρίας το γνωρίζουν καλά αυτό, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τον έξτρα αποθηκευτικό χώρο των 30 λίτρων που βρίσκεται κάτω από το καπό του SUV, εκεί που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μόνο κινητήρα!

Advertisement

“Καυτές” επιδόσεις και μεγάλη αυτονομία


Με έναν ισχυρό ηλεκτρικό κινητήρα 150KW για κάθε άξονα το XC40 Recharge προσφέρει συνδυασμένη ισχύ 408 ίππων και ροπή 600Nm. Οι κάτι παραπάνω από δυναμικές επιταχύνσεις φαίνονται στα μόλις 4,7 δευτερόλεπτα που χρειάζονται για την διαδικασία των 0-100 χλμ./ώρα, χωρίς φυσικά να μπαίνουν εμπόδιο στην αυτονομία που ξεπερνά τα 400 χλμ., σύμφωνα με το νέο πρότυπο WLTP. Σε ταχυφορτιστή οι μπαταρίες του Volvo μπορούν να φορτίσουν έως το 80% της χωρητικότητας τους σε μόλις 40 λεπτά. Από οικιακή πρίζα οι μπαταρίες χρειάζονται 7,5 ώρες για την φόρτιση τους.

Volvo XC40 Recharge P8 AWD

Ασφάλεια στην αιχμή της τεχνολογίας

Το XC40 Recharge δεν είναι μόνο το πρώτο ηλεκτρικό SUV της εταιρίας αλλά και το πρώτο Volvo που φέρει τη νέα γενιά προηγμένων συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού ADAS (Advanced Driver Assistance System) που θα αποτελέσει και τη βάση για τα μελλοντικά συστήματα αυτόνομης οδήγησης της Volvo. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί και ιδιαίτερη έκπληξη αν σκεφτεί κανείς πως η Volvo βρίσκεται ανέκαθεν ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις στους τομείς της παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας και το πολυβραβευμένο και πεντάστερο XC40 στην αξιολόγηση του Euro NCAP, δεν αποτελεί εξαίρεση. Πόσο μάλλον το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που φέρνει το μέλλον της Volvo στο παρόν.