Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Opel Grandland PHEV

Ελλάδα 12:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Opel Grandland PHEV

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Opel Grandland PHEV

ΔΟΚΙΜΕΣ

Πόσο διαφορετική είναι η plug-in hybrid εκδοχή τού Opel Grandland; Τι μπορεί να σημαίνει για τη γερμανική εταιρεία και κυρίως τι προσφέρει στον ιδιοκτήτη του;

Advertisement
Advertisement

Πόσο πίσω πηγαίνει η ιστορία της Opel; Αν θα θέλαμε να απαντήσουμε μονολεκτικά, θα λέγαμε πολύ. Κι αυτό επειδή εφέτος συμπληρώθηκαν 160 χρόνια από τότε που ο Adam Opel ίδρυσε την εταιρεία του.

Αρχικά, κατασκεύαζε ραπτομηχανές. Το 1886 ξεκίνησε την παραγωγή ποδηλάτων και 12 χρόνια αργότερα, το 1898, η γυναίκα του και οι δύο γιοι τους ξεκίνησαν την επιχειρηματική πορεία τής εταιρείας ως αυτοκινητοβιομηχανία (ο Adam Opel δε θα προλάβει να δει αυτή την εξέλιξη καθώς απεβίωσε στις 8 Σεπτεμβρίου 1895).

Advertisement
Advertisement

Στο πέρασμα των χρόνων -και μέχρι τον Μεσοπόλεμο- το έμβλημα της Opel θα αλλάξει πολλές φορές. Το 1937 θα παρουσιαστεί ένα το οποίο παραπέμπει στην αεροδυναμική, η οποία είχε αρχίσει να εφαρμόζεται και στην αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ το 1964 θα εμφανιστεί στα μοντέλα της αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ο κύκλος με τον περιεχόμενο κεραυνό.

Κατά κάποιον τρόπο, η Opel χρησιμοποίησε ένα σύμβολο που παραπέμπει στον ηλεκτρισμό. Και αυτό δείχνει να αντικατοπτρίζεται με χαρακτηριστικό τρόπο στην εποχή μας όπου ο εξηλεκτρισμός των καινούργιων αυτοκινήτων είναι μια δεδομένη συνθήκη, πλέον.

Advertisement

To Grandland Plug-in Hybrid
Υπό το καινούργιο πλαίσιο, επιχειρηματικά και τεχνολογικά, η Opel έχει προσαρμοστεί απόλυτα. Τόσο με τη δημιουργία υβριδικών και Plug-in Hybrid οχημάτων όσο και αμιγώς ηλεκτρικών. Το Grandland είναι ένα από αυτά και δείχνει την απόφαση των στελεχών της να είναι από τις επικεφαλής ευρωπαϊκές εταιρείες και στον συγκεκριμένο τομέα.

Advertisement

Στην Opel, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι είναι μέλος τού Ομίλου Stellantis και χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα «EMP2» («Efficient Modular Platform 2») που έχει στις τάξεις του αυτός για να δημιουργήσουν τη συγκεκριμένη εκδοχή του οικογενειακού crossover μοντέλου της.

Το υβριδικής διάταξης σύστημα αποτελείται από τον υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων ο οποίος αποδίδει μέγιστη ισχύ 181 ίππους και από έναν ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 110 ίππων. Η μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύς τού συστήματος είναι 225 ίπποι και η μέγιστη συνδυαζόμενη ροπή 360 Nm.

Advertisement

Οι μπαταρίες του είναι ιόντων λιθίου, βρίσκονται κάτω από το πίσω κάθισμα και στον χώρο αποσκευών, ο οποίος είναι μειωμένος στα 390 λίτρα έναντι των 514 λίτρων των απλών εκδόσεων). Έχουν ενεργειακή χωρητικότητα 13,2 kWh και -σύμφωνα με την εταιρεία- με φορτιστή 3,7 kW χρειάζονται περίπου τεσσερισήμισι ώρες για την πλήρη φόρτισή τους, ενώ με αντίστοιχο 7,4 kW (προαιρετικός εξοπλισμός) μία ώρα και 45 λεπτά αυτής.

Όταν αυτές είναι πλήρως φορτισμένες, το Grandland PHEV μπορεί να κινηθεί ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο σε μια μέγιστη θεωρητική απόσταση 57 χιλιομέτρων (κατά «WLTP»). Ο ηλεκτροκινητήρας κινεί τους εμπρός τροχούς, καθώς η εν λόγω (δικίνητη) έκδοση ακολούθησε χρονικά τη Hybrid4. Θυμίζουμε ότι αυτή ήταν η πρώτη που παρουσίασε η Opel (αλλά και ο Όμιλος Stellantis, γενικότερα) με τη συγκεκριμένη μηχανολογική διάταξη -βενζινοκινητήρας και δύο ηλεκτροκινητήρες.

Το νέο πρόσωπο
Ως μοντέλο, παρουσιάστηκε το 2017 με την ονομασία Grandland X. Ωστόσο, πέρυσι (2021) με την ευκαιρία της επανασχεδίασής του και την ενσωμάτωση της μάσκας «Vizor» στο αμάξωμά του, τα στελέχη της εταιρείας αποφάσισαν να αφαιρέσουν το γράμμα «Χ» από την ονομασία του, προσδιορίζοντάς το μόνο ως Grandland.

Οι αισθητικές αλλαγές το έκαναν να δείχνει πιο σπορτίφ σε σχέση με πριν. Τα φώτα εμπρός και πίσω, η επαναδιαμόρφωση των προφυλακτήρων και το λογότυπο της ονομασίας του είναι οι πιο εμφανείς διαφοροποιήσεις. Χάρη σε αυτές, το μοντέλο έχει πιο σύγχρονη εμφάνιση, συγκριτικά, ενώ πληροί και την απαραίτητη συνθήκη ενός crossover που θέλει να ξεχωρίζει εμφανισιακά από τους άμεσους εμπορικούς ανταγωνιστές του.

Εκτός από τα οπτικά δεδομένα, αλλαγές έχουν γίνει και σε αυτά που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Με αυτό εννοούμε την αναβάθμιση τόσο του εξοπλισμού του όσο και των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό του. Για παράδειγμά, στο ταμπλό υπάρχει αυτό το οποίο στην Opel ονομάζουν ως «Pure Panel», με τις δύο έγχρωμες οθόνες να περιβάλλονται από ενιαίο πλαίσιο.

Αυτή που βρίσκεται στη θέση τού πίνακα οργάνων είναι 12 ιντσών, ενώ η οθόνη αφής στο κέντρο της κονσόλας είναι 10 ιντσών. Επανασχεδιασμένο είναι και το τιμόνι, το οποίο στη συγκεκριμένη έκδοση έχει πιο παχιά στεφάνη σχέση με ό,τι ισχύει στις απλές εκδόσεις του μοντέλου.

Τα εμπρός καθίσματα είναι σχετικά σφιχτά σε αίσθηση και σχετικά ευρύχωρα. Στο πίσω κάθισμα μπορούν να μεταφερθούν και τρεις ενήλικες καθώς το ωφέλιμο πλάτος του είναι ικανοποιητικό. Το ίδιο ισχύει και για τον διαθέσιμο χώρο για τα πόδια και για το ύψος ως την οροφή. Τέλος, η πρακτικότητα που το Grandland προσφέρει στους επιβάτες του είναι καλή.

Πώς είναι η οδική συμπεριφορά του;
Ο οδηγός κάθεται σχετικά ψηλά και μπορεί να βρει εύκολα τη θέση που τον βολεύει. Στο επανασχεδιασμένο Grandland τα υλικά στο εσωτερικό του είναι καλύτερα, κάτι που γίνεται ευκολότερα προφανές στη συγκεκριμένη εκδοχή του, η οποία είναι ποιοτικότερη. Αυτό δεν αφορά μόνο σε ό,τι φαίνεται ή στις επιφάνειες που αγγίζει τόσο αυτός (οδηγός) όσο και οι επιβάτες, αλλά και στον εξοπλισμό του.

Μεταξύ άλλων, αυτός περιλαμβάνει το σύστημα «Night Vision» χάρη στο οποίο ο οδηγός ενημερώνεται για την ύπαρξη ανθρώπου ή ζώου σε μια απόσταση έως 100 μέτρα εμπρός από το αυτοκίνητο, σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επιπλέον, διατίθενται και άλλα συστήματα προειδοποίησης ή υποβοήθησης του οδηγού, όπως Advance Cruise Control με λειτουργία Stop and Go, κάμερα 360 μοιρών, φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, Advanced Park Assist, ακούσιας εγκατάλειψης επιλεγμένης λωρίδας κυκλοφορίας, κ.λπ.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν κάνει το Grandland να είναι πιο πολυτελές σε σχέση με πριν και αυτό το καταλαβαίνεις εξαρχής. Η αισθητική και τεχνολογική αναβάθμισή του έχουν συμβάλλει στο να είναι καλύτερο σε όλους τους τομείς, συγκριτικά. Ωστόσο, πώς είναι στον δρόμο;

Το γεγονός ότι είναι ένα Plug-in Hybrid σημαίνει ότι το Grandland δύναται να κινηθεί και ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο για κάποια απόσταση, Στην πράξη -και σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφοριακού φόρτου- καλύψαμε μια απόσταση 44 χιλιομέτρων με πλήρως φορτισμένες τις μπαταρίες του, κινούμενοι εντός πόλης (μόνο ο οδηγός, χωρίς αποσκευές). Ως αμιγώς ηλεκτρικό, είναι ευκολοδήγητο εντός πόλης, με την επιτάχυνση από στάση ή εν κινήσει να είναι καλή αλλά όχι εντυπωσιακή σε «ξέσπασμα».

Το σύστημα του αυτοκινήτου επιτρέπει στον οδηγό να διατηρήσει την (πλήρη ή μερικώς εναπομείνασα) ενέργεια της μπαταρίας και να τη χρησιμοποιήσει μόνο όταν το επιθυμεί. Αυτό γίνεται με την ενεργοποίηση της επιλογής «eSave».

Το επανασχεδιασμένο Opel Grandland διαθέτει το σύστημα «Drive Mode» το οποίο έχει τρία προγράμματα λειτουργίας: «Electric», «Hybrid» και «Sport». Προφανώς, στα δύο τελευταία λειτουργεί ο θερμικός κινητήρας. Αυτό σημαίνει ότι η ροπή του περνά στους εμπρός τροχούς μέσω του αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων το οποίο χρησιμοποιεί και ο Όμιλος PSA (σημ.: e-EAT8).

Όταν το Grandland κινείται ως υβριδικό, ο κινητήρας του έχει τη συνδρομή και του ηλεκτροκινητήρα και αυτό το καταλαβαίνεις (ως οδηγός) στις ρεπρίζ. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα λειτουργεί πιο αποδοτικά από ό,τι στην επιτάχυνση από στάση.

Το αυξημένο βάρος τού Grandland PHEV, συγκριτικά, αλλά και ο τρόπος που λειτουργεί το κιβώτιο ταχυτήτων «κρύβουν» την αυξημένη ισχύ και ροπή του υβριδικού συνόλου. Στη «Sport» επιλογή, η απόκριση του κιβωτίου ταχυτήτων είναι λίγο πιο γρήγορη, ωστόσο κάποιες φορές θα θέλαμε να είναι αμεσότερη.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο βάρος τής έκδοσης επηρεάζει και την άνεση της ανάρτησης, σε σχέση με ό,τι ισχύει στις απλές εκδόσεις του μοντέλου. Ωστόσο, εξακολουθεί να απορροφά ικανοποιητικά τις ταλαντώσεις και να είναι αποτελεσματική.

Αναφορικά με τις τυπικές κρίσεις μας για το αυτοκίνητο, η αίσθηση του τιμονιού είναι μέτρια ενώ η οδική συμπεριφορά τού αυτοκινήτου ασφαλής, καθώς τα συστήματα ελέγχου της πρόσφυσης και της ευστάθειας του οχήματος επεμβαίνουν όταν χρειάζεται περιορίζοντας την υποστροφή, Σε ό,τι αφορά στη μέση κατανάλωση καυσίμου, είναι καλή για τα δεδομένα του οχήματος.

Εκμεταλλευόμενοι την απόδοση του υβριδικού συστήματος, μετρήσαμε 5,9 λίτρα/100 χλμ. Αυξάνοντας τον ρυθμό και πιέζοντας περισσότερο το όχημα, η μέση κατανάλωση που μετρήσαμε ανέβηκε στα 7,8 λίτρα/100 χλμ. Πάντως και αυτή η τιμή είναι ικανοποιητική για όχημα αυτής της κατηγορίας και όγκου.

Το Grandland Plug-in Hybrid δείχνει την πρόοδο που έχει κάνει η Opel και στον τομέα εξηλεκτρισμού των μοντέλων της, πέραν των αμιγώς ηλεκτρικών. Είναι ευρύχωρο, ποιοτικότερο, με υψηλό επίπεδο εξοπλισμού και τιμή αγοράς η οποία ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε αυτά που προσφέρει.

Ως οδηγός θα το εκτιμήσεις εάν προσαρμοστείς στα δεδομένα λειτουργίας τού υβριδικού συστήματος και του κιβωτίου ταχυτήτων, όπως και στο γεγονός ότι το σύστημα infotainment δεν είναι από τα πιο γρήγορα που υπάρχουν. Ως επιβάτης, θα χαίρεσαι την άνεση που προσφέρει και την αίσθηση μεγαλύτερου και πολυτελέστερου οχήματος που σου δίνει.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Opel Grandland PHEV
Κινητήρας: 1.598.
Ισχύς βενζινοκινητήρα: 181 PS/5.500 rpm.
Ροπή βενζινοκινητήρα: 300 Nm/3.000 rpm.
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα: 110 PS.
Ροπή ηλεκτροκινητήρα (εμπρός/πίσω): 320 Nm/500-2.500 rpm.
Συνδυαζόμενη ισχύς: 224 PS.
Συνδυαζόμενη ροπή: 360 Nm.
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς.
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων (e-EAT8).
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8,9 sec.
Τελική ταχύτητα: 225 km/h.
Μέση κατανάλωση (εργοστασίου – δοκιμής): 1,3 lt/100 km – 5,8 lt/100 km.
Hλεκτρική αυτονομία: 57 km («WLTP»).
Εκπομπές CO2: 34 gr/km.
Διαστάσεις ΜxΠxΥ: 4.477 x 1.906 x 1.609 mm.
Βάρος: 1.732 kg.
Χώρος αποσκευών: 390 lt.
Τιμή: Από 47.900 ευρώ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Opel Grandland 1.5 Diesel AT8
Επίσημο: Αυτό είναι το Opel Grandland GSe (+Video)
Πόσα Opel έχουν βγει από το εργοστάσιο στο Eisenach;