Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Mercedes-Benz A 250 e Sedan

Ελλάδα 10:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Mercedes-Benz A 250 e Sedan

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Mercedes-Benz A 250 e Sedan

ΔΟΚΙΜΕΣ

Αν πριν από μερικά χρόνια σας έλεγαν για μία Mercedes στα 1.300 κ.εκ. με 218 ίππους και κατανάλωση 1,3 λίτρα/100 χλμ., σίγουρα θα νομίζατε πως πρόκειται για… αστείο. Όμως χάρη στην αποδοτική plug-in διάταξη της, η Mercedes-Benz A 250 e είναι μία ελκυστική πρόταση για όσους θέλουν να κινούνται… εξηλεκτρισμενα και ταχύτατα!

Advertisement
Advertisement

Η Mercedes-Benz δίνει περισσότερες επιλογές στη γκάμα της με plug-in εκδόσεις των μοντέλων της. Δοκιμάζουμε την έκδοση PHEV στο sedan αμάξωμα της A-Class.

Η τρίτη γενιά plug-in τεχνολογίας της Mercedes-Benz συνδυάζει τη λειτουργία του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα των 1.330 κ.εκ. (160 ίππων) με αυτή ενός ηλεκτροκινητήρα (102 ίππων). Η συνολική ισχύ αγγίζει τους 218 ίππους και η ροπή τα 450 Nm. Παρά το αυξημένο βάρος, (1.700 κιλά), οι επιδόσεις της είναι τουλάχιστον ικανοποιητικές με 6,7 δεύτερα για τα 0-100 χλμ./ώρα και 240 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας.

Τι αλλάζει στην sedan A-Class;
Η μπαταρία που τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα έχει χωρητικότητα 15,6 kWh, είναι υδρόψυκτη ιόντων λιθίου και βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από την πίσω σειρά καθισμάτων. Έτσι, κερδίζουμε κάτι στην οδική συμπεριφορά και δεν χάνουμε σε χώρους.

Advertisement
Advertisement

Για χάρη της ηλεκτροκίνησης έγινε μικρότερο το ρεζερβουάρ (35 λίτρα), αλλά και το πορτμπαγκάζ (345, αντί για 410 λίτρα). Διαφορετική είναι και η πίσω ανάρτηση (ημιάκαμπτος άξονας, αντί των πολλαπλών συνδέσμων).

Τα κέρδη
Υβριδική plug-in τεχνολογία σημαίνει χαμηλές εκπομπές ρύπων και φυσικά οικονομία. Για την A Class 250 e, η Mercedes-Benz, υπόσχεται κίνηση μόνο με ηλεκτρισμό για έως 70 αθόρυβα χιλιόμετρα με μία φόρτιση. 

Advertisement

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας, μόλις ξεπεράσαμε τα 60 χλμ. δίνοντας ιδιαίτερη σημασοία στο στιλ οδήγησήας μας  και στην ανάκτηση ενέργεια. Η μέση κατανάλωση που σημειώσαμε ήταν στα 6,1 λίτρα/100 χλμ., (η Mercedes δίνει τα θεωρητικά 1,3 λίτρα για τα πρώτα 100 χλμ. με γεμάτη την μπαταρία) αφού δύσκολα μπορείς να αντισταθείς στις επιδόσεις που προσφέρουν οι 218 ίπποι. Από την άλλη πλευρά με προσεκτική οδήγηση και προσπαθώντας να κάνουμε οικονομία σε καύσιμο, καταφέραμε να μειώσουμε την κατανάλωση στα εντυπωσιακά 4,1 λίτρα.

Advertisement

Για τη φόρτιση της μπαταρίας η Mercedes (σε οικιακή πρίζα) δίνει ένα χρόνο στις 5,5 ώρες, ενώ με wallbox η φόρτιση διαρκεί 3 ώρες και 25 λεπτά. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ταχυφορτιστή (μέγιστη φόρτιση DC στα 24 kW), μόλις 25 λεπτά είναι αρκετά για να γεμίσει το 80% της μπαταρίας.

Premium και σπορτίβ
Plug-in μοντέλο, αλλά η Α 250 e παραμένει μία Mercedes-Benz. Η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία, ενώ ακολουθεί τη σύγχρονη σχεδιαστική φιλοσοφία των μοντέλων της γερμανικής εταιρείας.

Advertisement

Στην έκδοση AMG-Line που είχαμε στη διάθεση μας, ξεχωρίζουν κάποιες λεπτομέρειες και έξτρα στοιχεία, όπως είναι: οι ζάντες, τα μεγάλης διαμέτρου δισκόφρενα που διακρίνονται πίσω από τις ακτίνες, το τιμόνι με τη χοντρή στεφάνη, τα σπορ καθίσματα. Τα οποία προδίδουν πως το γερμανικό sedan έχει δυναμικό χαρακτήρα και δυνατότητες. Στο εσωτερικό, το ψηφιακό περιβάλλον, με τις οθόνες (του πίνακα ελέγχου και του infotainment) κυριαρχεί, με την premium αίσθηση να ενισχύεται από το επίπεδο εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας, που είναι κορυφαίο.

Η έξυπνη τοποθέτηση της μπαταρίας και του υβριδικού συστήματος, δεν επηρεάζει την άνεση. Κάτι που σημαίνει πως τέσσερις ενήλικες και οι αποσκευές τους μπορούν να φιλοξενηθούν άνετα στο εσωτερικό της sedan Α 250 e.

Plug-in αρμονία
Ο ηλεκτροκινητήρας έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή (όπως είναι φυσικό και ειδικότερα με γεμάτη τη μπαταρία) όταν μετακινήστε μέσα στην πόλη. Η σχεδόν απόλυτη ησυχία, που επικρατεί στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση στο γκάζι, αλλάζουν το πως βλέπουμε τις καθημερινές μας διαδρομές με τα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Με την ηλεκτρική αυτονομία να ξεπερνά τα 60 χλμ., ουσιαστικά ξεχνάτε το θερμικό μοτέρ. Όταν το χρειαστείτε, τότε θα αναδειχθεί μία άλλη πλευρά του. Ο ηλεκτροκινητήρας θα βελτιώσει την απόκριση στις χαμηλές στροφές, με τον κινητήρας εσωτερικής καύσης να έχει την μεγαλύτερη συμμετοχικότητα από τις μεσαίες ως τις υψηλές. Το αυτόματο κιβώτιο των οκτώ σχέσεων ταιριάζει γάντι στο όλο σύνολο αναδεικνύοντας τον σπορτίβ χαρακτήρα της Α250e.

Προσέξτε, δεν είναι σπορ όπως οι εκδόσεις AMG, αλλά σπορτίβ. Αυτό σημαίνει πως επιδόσεις και άνεση ισορροπούν. Η οδική της συμπεριφορά εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά, με τα περιθώρια πρόσφυσης να είναι ψηλά για την κατηγορία.

Μην σας παρασύρει η εμφάνιση AMG Line σε συνδυασμό με τον ισχυρό κινητήρα. Ο χαρακτήρας της A-Class δεν έχει αλλοιωθεί δίνοντας την αίσθηση και τα πλεονεκτήματα ενός μοντέλου GT. Αυτά της επιτρέπουν να διανύει με άνεση εκατοντάδες χιλιόμετρα, προσφέροντας αρκετή δύναμη στον οδηγό της, ο οποίος (μαζί με τους επιβάτες) απολαμβάνουν παράλληλα εξαιρετική ποιότητα κύλισης.

Για αυτήν ευθύνεται η ρύθμιση της ανάρτησης, που παρά τον ημιάκαμπτο άξονα πίσω και τους 18άρηδες τροχούς, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ακόμα και από τις κακοτεχνίες των ελληνικών δρόμων.

Συμπέρασμα
Η plug-in εκδοχή της A-Class συνδυάζει τις αρετές δύο διαφορετικών κόσμων. Διατηρεί όλα τα στοιχεία που διακρίνουν τον premium χαρακτήρα μίας Mercedes-Benz, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήσης και εξαιρετικές επιδόσεις.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.332 cc
Συνδυασμένη απόδοση: 218 PS/ 450 Nm
Ισχύς βενζινοκινητήρα (+ηλεκτροκινητήρα): 160 PS (+102 PS)
Μετάδοση: Στους μπροστινούς τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων (με μετατροπέα ροπής)
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 6,7 sec
Τελική ταχύτητα: 240 km/h
Μέση κατανάλωση κατασκευαστή/ δοκιμής (lt./100 km): 0,9-1,3/4,1-6,1
Εκπομπές CO2: 21 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.549×1.796 x1.446mm
Μεταξόνιο: 2.729mm
Βάρος: 1.700 kg
Χώρος αποσκευών: 345 lt
Τιμή: Από 44.195 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Mercedes-Benz C 180
Η Mercedes A-Class ανανεώνεται