Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Lexus RX 500h F Sport Performance

Ελλάδα 15:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Lexus RX 500h F Sport Performance

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Lexus RX 500h F Sport Performance

ΔΟΚΙΜΕΣ

Αν πρόκειται να δώσεις 120 χιλιάρικα για ένα αυτοκίνητο που ξεφεύγει από την πεπατημένη θα πρέπει να είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Και το Lexus RX 500h είναι πολλά παραπάνω.

Advertisement
Advertisement

Ζώντας στο μικρόκοσμο της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου, το να μιλάς και να γράφεις για ένα αυτοκίνητο των 120.000 ευρώ μοιάζει ως περιττή πολυτέλεια ή έστω με έναν επαγγελματικό ελιτισμό.

Πολύ δε περισσότερο όταν έχεις μπροστά σου ένα πολυτελές SUV που ξεφεύγει από την πεπατημένη και το γερμανοκρατούμενο star-system και ζητά το δικό του μερίδιο ενδιαφέροντος που δικαιωματικά του ανήκει.

Και λέμε δικαιωματικά, μιας και το εμπνευσμένο “πείραμα” της Lexus που ξεκίνησε δειλά πριν τρεισήμισι δεκαετίες στην Αμερική όχι μόνο υπήρξε άκρως επιτυχημένο, αλλά έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δικό του status στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το RX, που κλείνει φέτος 25 χρόνια στην παραγωγή, έχοντας καθιερώσει από την πρώτη κιόλας γενιά του τον όρο του πολυτελούς SUV με τον τρόπο και την τεχνολογία που μόνο οι Σαμουράι της Toyota μπορούσαν να επιβάλουν.

Advertisement
Advertisement

Τώρα, στην 5η γενιά του, με εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον κόσμο -και πάνω από 300.000 στην Ευρώπη- έρχεται αισθητικά ανανεωμένο και τεχνολογικά ενημερωμένο να ενισχύσει την παρουσία της Lexus στο πάνω κομμάτι των premium SUV. Και να προτείνει μέσα από την ιδιαιτερότητά του, έναν εναλλακτικό δρόμο σε αυτή την άκρως ανταγωνιστική κατηγορία-βιτρίνα για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.

Με ποια “όπλα” στέκεται απέναντί τους το RX; Και δη αυτό το μπλε ελεκτρίκ RX 500h της δοκιμής μας το οποίο αποτελεί την κορύφωση της γκάμας, με 371 ίππους, το κορυφαίο υβριδικό σύστημα της εταιρίας και σε έκδοση F Sport Performance που αφήνει και επιπλέον υποσχέσεις για σπορτίφ αναζητήσεις;

Advertisement

Η αρχή προφανώς γίνεται από την αισθητική του αμαξώματος. Η Lexus έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βρει τη δική της σχεδιαστική ταυτότητα. Και έχει κατασταλάξει σε ένα πολύ μοντέρνο στιλ το οποίο είναι άμεσα αναγνωρίσιμο και αρκετά διαφορετικό από κάθε ευρωπαϊκή αντίστοιχη προσπάθεια.

Advertisement

Στην περίπτωση του RX 500h υπάρχει και πάλι αυτή η εντυπωσιακή μάσκα με την χαρακτηριστική τεράστια τραπεζοειδή εισαγωγή, η οποία είναι πια στην πιο σύγχρονη εκδοχή της. Ακμές και γωνίες συνδυάζονται ιδανικά με στοιχεία όπως η “αιωρούμενη οροφή” και τα εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω, δημιουργώντας ένα αυτοκίνητο που τραβά το βλέμμα χωρίς να είναι ακραίο ή εκκεντρικό. Καταφέρνει επίσης να κρύβει και τα σχεδόν 5,9 μέτρα του μήκους του, ενώ τα αυξημένα μετατρόχια αυτής της γενιάς το κάνουν ακόμα πιο δυναμικό και επιβλητικό στον δρόμο.

Στην έκδοση F Sport Performance της δοκιμής μας, τονίζεται ο σπορ χαρακτήρας του, χάρη στην διχρωμία της οροφής, τις μαύρες πινελιές σε επιλεγμένα σημεία του αμαξώματος, τους λίγο διαφορετικούς προφυλακτήρες με τις μεγαλύτερες εισαγωγές και -κυρίως- τις πολύ όμορφες μαύρες ζάντες των 21 ιντσών με τα εξαιρετικά Michelin Pilot Sport σε διάσταση 235/50 R 21.

To RX χρησιμοποιεί και αυτό την πλατφόρμα GA-K της Toyota, όμως για την δική του περίπτωση έχουν γίνει σημαντικές επεμβάσεις, ώστε να αυξηθεί η ακαμψία του. Ενώ έχει δοθεί και τεράστια έμφαση στην επίτευξη κορυφαίας ηχομόνωσης, με χρήση πληθώρας νέων υλικών σε επιλεγμένα σημεία και με ειδική μελέτη σε “ευαίσθητες” περιοχές όπως είναι οι πόρτες (καιρό είχαμε να νιώσουμε τόσο βαριά πόρτα-χρηματοκιβωτίου σε αυτοκίνητο ανεξαρτήτως κατηγορίας!).

Advertisement

Περνώντας στο σαλόνι, η Lexus ακολουθεί την στρατηγική της πολυτέλειας μέσω της απλότητας. Αυτό που αντιλαμβάνεσαι αμέσως είναι η απόλυτη εμμονή με την επιλογή των υλικών και τη χειρουργική εφαρμογή τους. Νιώθεις να βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον ουσιαστικής πολυτέλειας, με βαθιά πίστη στην ικανοποίηση του πελάτη και όχι σε κάτι που προσπαθεί να σε ξεγελάσει με δήθεν ακριβά υλικά ή ψεύτικες μοντερνιές και virtual reality “χάντρες”.

Το ψηφιακό πακέτο είναι ίσως το πιο αδύναμο κομμάτι του αυτοκινήτου, λόγω κυρίως του πιο φτωχού ψηφιακού πίνακα οργάνων των μόλις 7,0 ιντσών. Όμως η μεγάλη οθόνη πολυμέσων των 14,0 ιντσών είναι χορταστική σε διαστάσεις, εξαιρετική σε ανάλυση, και κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τον οδηγό και τους χρήστες να ξεπεράσουν το μπέρδεμα με τα πολλά μενού και την γενικευμένη απουσία φυσικών διακοπτών.

Κάτι που επιτείνεται και από το γεγονός ότι το σύστημα infotainment είναι τελευταίας γενιάς, με εξαιρετικά γρήγορο επεξεργαστή και εφοδιασμένο με ό,τι πιο σύγχρονο και ενημερωμένο υπάρχει σε τεχνολογίες ψυχαγωγίας και ψηφιακής διασύνδεσης.

Από τα θετικά του σαλονιού του RX 500h θα ξεχωρίσουμε την εξαιρετική (για SUV αυτής της κατηγορίας) θέση οδήγησης, με τα πολύ όμορφα και αποτελεσματικά μπάκετ καθίσματα. Θα σημειώσουμε επίσης τους μεγάλους χώρους για τους επιβάτες, τον απλά επαρκή (λόγω υβριδικού συστήματος) χώρο των αποσκευών με τα 461 λίτρα χωρητικότητας, καθώς και κάποια επιμέρους στοιχεία πολυτέλειας όπως το high-end ηχοσύστημα της Mark Levinson με 21(!) ηχεία ή το πολύ εξελιγμένο head-up-display το οποίο απεικονίζει εκτός από τις κλασικές ενδείξεις και τα χειριστήρια αφής που βρίσκονται στο τιμόνι.

Η σουίτα συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης “Lexus Safety System” δίνει και εδώ το παρόν στην πιο πλήρη και εξελιγμένη μορφή της. Πέρα από τα κλασικά συστήματα που είναι πλέον κοινά σε όλο τον ανταγωνισμό, το πολυτελές SUV της Lexus διαθέτει κάμερα για την παρακολούθηση της κατάστασης του οδηγού, ειδικό σύστημα ασφάλειας που δεν επιτρέπει το άνοιγμα της πόρτας αν ακολουθεί ποδήλατο στη νεκρή γωνία, μία εξελιγμένη 3D απεικόνιση του αυτοκινήτου στην οθόνη πολυμέσων για την διαδικασία του παρκαρίσματος και πολλά ακόμα.

Περνώντας στα μηχανικά μέρη, να σημειώσουμε αρχικά ότι η γκάμα της νέας γενιάς του RX αποτελείται από τρεις υβριδικές εκδοχές. Το RX 350h με τον 2,5λιτρο κινητήρα και απόδοση 250 ίππων, το plug-in υβριδικό με τον ίδιο κινητήρα βενζίνης και απόδοση 309 ίππων, και την κορυφαία έκδοση της δοκιμής μας. Πρόκειται για το RX 500h με έναν turbo τετρακύλινδρο των 2,4 λίτρων (κλασικό όχι σε κύκλο Άτκινσον που μας έχει συνηθίσει η ιαπωνικής εταιρεία), ο οποίος λειτουργεί παράλληλα με δύο ηλεκτροκινητήρες αποδίδοντας συνδυαστική ισχύ 371 ίππων και 551 Nm.

Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που η Toyota χρησιμοποιεί turbo στα υβριδικά της συστήματα. Κάτι που όπως θα δούμε πιο κάτω έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, και καλό θα ήταν οι Ιάπωνες να το σκεφτούν και για τις μικρότερες κατηγορίες.

Αναλυτικότερα, ο κινητήρας βενζίνης συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες. Έναν 87 ίππων εμπρός πάνω στο κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο σε αυτή την περίπτωση δεν είναι CVT αλλά ένα κλασικό αυτόματο έξι σχέσεων. Και έναν ακόμα ηλεκτροκινητήρα 103 ίππων στον πίσω άξονα, ο οποίος είναι σε παράλληλη σύνδεση με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και αναλαμβάνει την κίνηση του πίσω άξονα.

Χάρη σε αυτόν τον ηλεκτροκινητήρα το RX 500h είναι και τετρακίνητο, με το σύστημα διαχείρισης DIRECT4 όπως το ονομάζει η εταιρία να μπορεί να μεταβάλει την εμπλοκή του κάθε άξονα από 100:0 έως 20:80 εμπρός-πίσω, ανάλογα με τις συνθήκες (υπάρχει μάλιστα και ειδικό μενού στην κεντρική οθόνη που δείχνει σε real time το ποσοστό της ισχύος που πηγαίνει μπροστά- πίσω).

Πέρα από το πολύ εξελιγμένο υβριδικό σύστημα το RX 500h, και μάλιστα σε αυτή την F Sport έκδοση, είναι ιδιαίτερα μελετημένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια. Η ανάρτηση είναι καινούργια με νέα διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω, υπάρχει σύστημα ενεργητικής ανάρτησης AVS που ρυθμίζει την απόσβεση σε κάθε τροχό ανάλογα με το έδαφος, ενισχυμένο σύστημα πέδησης με εξαπίστονες δαγκάνες και δίσκους 400 χιλιοστών εμπρός και σύστημα ενεργητικής τετραδιεύθυνσης DRS που στρίβει τους πίσω τροχούς έως και 4 μοίρες προς το εσωτερικό ή το εξωτερικό του οχήματος ανάλογα με την ταχύτητα.

Πως μεταφράζονται όλα αυτά στον δρόμο; Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή νιώθεις εντελώς διαφορετικά μέσα στο Lexus από ότι σε οποιοδήποτε άλλο μοντέλο του γερμανικού -και όχι μόνο- ανταγωνισμού αυτής της κατηγορίας.

Αυτό που σε κερδίζει αμέσως είναι αυτή η διάχυτη αίσθηση υψηλής ποιότητας που σε περιβάλλει σε συνδυασμό με μία απίστευτη απουσία θορύβων και μία ανάρτηση που σου δίνει την εντύπωση ότι οι τροχοί δεν ακουμπούν αλλά κινούνται λίγα χιλιοστά πάνω από την άσφαλτο.

Μία εντελώς ζεν ατμόσφαιρα, η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να την διαταράξει τίποτα ακόμα και σε ταξίδια πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, όπου το μεγάλο Lexus πραγματικά διαπρέπει, παρέχοντας εκτός των άλλων και εξαιρετικούς χώρους και πολλές παροχές άνεσης για τους πίσω επιβάτες.

Αυτή είναι η μία διάσταση του RX 500h, στην οποία, ως ναυαρχίδα της Lexus, είναι αναμενόμενο να τα πηγαίνει περίφημα. Όμως υπάρχει και εκείνη η ένδειξη F Sport Performance. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα πράγματα να αποκτούν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον.

Το υβριδικό σύστημα που έχει εφαρμοστεί εδώ είναι μάλλον η καλύτερη εκδοχή του, καθώς το turbo στον κινητήρα και ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας, παρέχουν μία ακαριαία απόκριση στο γκάζι, που θυμίζει έντονα καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο. Και μάλιστα με συνοδεία ενός τσαμπουκαλεμένου ηχητικού background (έστω και τεχνητά ενισχυμένου), κάτι πολύτιμο τώρα που σιγά-σιγά με τα ηλεκτρικά ξεχνάμε ότι τα αυτοκίνητα φτιάχτηκαν και να ακούγονται.

Ο τετρακύλινδρος των 2,4 λίτρων έχει εξαιρετικά γραμμική απόδοση και γεμάτο τράβηγμα από χαμηλά, και σε συνδυασμό με τα ηλεκτρικά μοτέρ εμπρός και πίσω αλλά και το εξατάχυτο αυτόματο (ευτυχώς, όχι CVT) δίνουν μία ανεπάντεχη σπιρτάδα στο πάνω από δύο τόνους αμάξωμα του RX 500h.

Στο πρόγραμμα “Sport” μάλιστα, το software στο κιβώτιο γίνεται ακόμα πιο άμεσο και τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο, στοιχεία που ανεβάζουν τον ενθουσιασμό και φέρνουν μία ξεκάθαρα σπορ αύρα στην καμπίνα και στα χέρια του οδηγού. Εκεί δηλαδή που βρίσκεται ένα πολύ ακριβές σε αίσθηση τιμόνι, βαρύ όσο χρειάζεται και με περισσότερη πληροφόρηση από όσο θα περίμενε κανείς από ένα ψηλό και βαρύ SUV.

Σε αυτό το mode της πιο σβέλτης -έως και σπορτίφ- οδήγησης, το Lexus RX 500h δεν θα απογοητεύσει. Ούτε θα σε αφήσει -όπως συμβαίνει με πολλά άλλα αντίστοιχα μοντέλα- με τη μισή χαρά των 371 ίππων και της επίδειξής τους από φανάρι σε φανάρι.

Το πλαίσιο είναι ακλόνητο και κινεί το αυτοκίνητο σαν ένα κομμάτι, οι αναρτήσεις συγκρατούν τις κλίσεις σε λογικά επίπεδα, η τετραδιεύθυνση είναι παρούσα αλλά σε βαθμό που να μην προβληματίζει και τα φρένα κάνουν τα μαγικά τους -χωρίς τα γνωστά θέματα των ηλεκτρικών- με τις εξαπίστονες εμπρός να επιβάλλονται πάνω στους 2+ τόνους και την λάθος εκτίμηση του οδηγού.

Προφανώς και οι περιορισμοί των SUV ισχύουν και εδώ. Όμως το RX 500h έχει μία Toyot-ίστικη αναλογική συμπεριφορά στα μηχανικά του μέρη και μία ευχάριστη “ελαφρότητα” στις κινήσεις του, που δεν θυμίζει τίποτα από όλα τα γρήγορα (ή σούπερ γρήγορα) πολυτελή SUV της αγοράς.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όλα όσα σας περιγράφουμε πιο πάνω γίνονται χωρίς δράματα και εντάσεις, με το RX 500h να διατηρεί το luxury ταμπεραμέντο του και την σινιέ άνεσή του. Ενώ συν τοις άλλοις καταφέρνει κάτι ακόμα μοναδικό: να μπορείς να πας και να γυρίσεις στο Λαύριο, σε εκδρομικούς ρυθμούς έχοντας καταγράψει κατανάλωση λίγο πάνω από τα 8,5 λτ/100 χλμ.!

ΟΚ, αν το πιέσεις, θα βρεθείς στο 11+. Όμως δεν παύει να είναι εντυπωσιακό το γεγονός -και το επίτευγμα- της Toyota, το ότι μπορείς με ένα αυτοκίνητο των 2 τόνων και των 371 ίππων να βλέπεις τιμές κατανάλωσης από “λαϊκά” SUV των 1,6 λίτρων.

Συνοψίζοντας, το Lexus RX 500h διαθέτει όλα όσα θα περίμενε κανείς από ένα αυτοκίνητο των 120.000 ευρώ. Πολυτέλεια, τεχνολογία, άνεση, κοινωνικό status, και όλα στο μέγιστο βαθμό. Αυτά βέβαια θα τα βρει κανείς και σε πιο “σίγουρες” λύσεις, ακολουθώντας κατά κύριο λόγο την γερμανική πεπατημένη, που -ας μην κρυβόμαστε- έχει σε αυτή την κατηγορία μερικά πραγματικά εξαιρετικά αυτοκίνητα και τεχνολογικά επιτεύγματα που δύσκολα μπορείς να αγνοήσεις.

Όμως το RX 500h F Sport Performance διεκδικεί δικαιωματικά την δική του θέση γιατί μπορεί να κάνει ότι και οι άλλοι αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Και με έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, όχι μόνο στο αισθητικό κομμάτι αλλά και στον τρόπο που οι άνθρωποι της Lexus δημιουργούν μία κάψουλα ποιότητας και τεχνολογικών εφαρμογών με μία έντονη “βαρυτική έλξη” που σε κρατά για πάντα δικό του.

Ανέκαθεν ήταν -και θα παραμείνει και σε αυτή τη γενιά του- μία εναλλακτική επιλογή για τους Ευρωπαίους και πολύ περισσότερο για την χώρα μας. Όμως αυτοί που θα κάνουν την υπέρβαση και θα το επιλέξουν, θα απολαύσουν ένα πραγματικά ξεχωριστό αυτοκίνητο, ώριμο και άκρως ανταγωνιστικό σε κάθε τομέα. Με την ιαπωνική εμμονή στην αξιοπιστία που φέρνει πάντα την Lexus στην πρώτη θέση των μετρήσεων για την ικανοποίηση του πελάτη. Και με έναν πολύ σοφά δουλεμένο οδηγικό χαρακτήρα που πολλοί θα ζήλευαν.

Δεν είναι εύκολο να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα και στην ασφάλεια της “σίγουρης λύσης”. Και το RX 500h δεν είναι και αυτό μία εύκολη απόφαση. Όσοι όμως κάνουν το έξτρα βήμα και κλείσουν τα αυτιά στις γερμανικές “Σειρήνες”, θα συμβιώσουν με ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο. Και δεν θα το μετανιώσουν ούτε λεπτό.

Ένα είναι σίγουρο πάντως: τα σχεδόν 120.000 χιλιάρικα είναι πολλά λεφτά για να μην τα ξοδέψεις σε κάτι που θα βγάζει χαρακτήρα και άποψη. Και το Lexus RX 500h F Sport Performance σου δίνει την καλύτερη επιλογή να διαφέρεις.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Lexus RX 500h F Sport Performance
Κινητήρας: 2.393 cc.
Ισχύς βενζινοκινητήρα: 272 PS/6.000 rpm
Ροπή βενζινοκινητήρα: 460 Nm/2.000-3.000 rpm.
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα #1: 87 PS
Ροπή ηλεκτροκινητήρα: 292 Nm
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα #2: 103 PS
Ροπή ηλεκτροκινητήρα: 169 Nm
Συνδυαζόμενη ισχύς: 371 PS
Συνδυαζόμενη ροπή: 551 Nm.
Μετάδοση: Στους 4 τροχούς.
Κιβώτιο: Αυτόματο, 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 6,2 sec.
Τελική ταχύτητα: 210 km/h.
Μέση κατανάλωση (εργοστασίου – δοκιμής): 8,1 lt/100 km – 10,2 lt/100 km.
Εκπομπές CO2: 184 gr/km.
Διαστάσεις ΜxΠxΥ: 4.890 x 1.920 x 1.695 mm.
Βάρος: 2.175 kg.
Χώρος αποσκευών: 461 lt.
Τιμή: Από 118.900 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έτσι μπορεί να είναι το νέο Lexus LBX
Η Lexus με το νέο LM τερματίζει την πολυτέλεια
Lexus RZ 450e: Ηλεκτροκίνηση από μετάξι…