Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Lexus RZ 450e: Ηλεκτροκίνηση από μετάξι…

Ελλάδα 9:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Lexus RZ 450e: Ηλεκτροκίνηση από μετάξι…

ΝΕΑ

Lexus RZ 450e: Ηλεκτροκίνηση από μετάξι…

ΝΕΑ

H Lexus με το ολοκαίνουργιο και γεμάτο προσόντα RZ 450e παραδίδει πραγματικά μαθήματα για το πως πρέπει να είναι σήμερα ένα πολυτελές ολοκληρωμένο και αμιγώς ηλεκτρικό crossover.

Advertisement
Advertisement

Τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του άκρατου πολιτισμού και δεν διστάζει να το επιδεικνύει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Στη νέα ηλεκτρική εποχή την οποία διάγουμε, το νέο RZ 450e οδηγεί τα όρια της λεπτής διαγωγής ακόμη μακρύτερα.

Η Lexus ενσωμάτωσε έξυπνα τα συστατικά μιας πολυτελούς limo στο σωματότυπο ενός compact crossover, χωρίς μάλιστα να αγνοεί το πρόβλημα του πλανήτη. To νέο όπλο στη φαρέτρα της αποκαλείται RZ 450e και βασίζεται στη νέα πλατφόρμα e-TNGA. Αλήθεια είναι πως η πρώτη προσπάθεια της Lexus συνοδεύεται από μεγάλο σχεδιαστικό ενδιαφέρον και μπόλικη τεχνολογία, όπως ακριβώς αναμενόταν.

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Lexus με μεταξόνιο 2,850 μέτρα, μήκος 4,805 μέτρα, πλάτος 1,895 μέτρα και ύψος 1,635 μέτρα, υιοθετεί αιχμηρή σχεδίαση η οποία κυριολεκτικά μαγνητίζει το μάτι εξαρχής. Επιθετικό σχεδιαστικά προβάλλει έναν αθλητικό χαρακτήρα με το που το αντικρίσεις. Εμπρός εδρεύει μια επιβλητική ερμητικά κλειστή μάσκα, πλαισιωμένη από αιχμηρούς προβολείς τα οποία ενσωματώνουν τα λεπτά φώτα ημέρας. Το αποτέλεσμα κρίνεται επιτυχημένο.

Οι εντυπωσιακές κάθετες εισαγωγές αέρα ακροβολίζονται στο ρύγχος και συνδράμουν στην ψύξη των φρένων, και στο κάτω μέρος συναντάται μια προστατευτική ποδιά, η οποία υποδηλώνει εκτός των άλλων τον εκδρομικό χαρακτήρα του αποκλειστικά ηλεκτρικού Lexus.

Advertisement

Προχωρώντας πίσω, η οριζόντια κόκκινη LED γραμμή ξεκινά από το ένα φωτιστικό σώμα και καταλήγει στο άλλο, κάνοντας το 450e άκρως κομψό και σύγχρονο, με το εσωτερικό αντίστοιχα να δείχνει το ίδιο hi-tech, με το τιμόνι Yoke -σε κάποιες εκδόσεις εξοπλισμού- να παραπέμπει απευθείας σε F1.

Advertisement

Η Lexus έφτιαξε ένα αυτοκίνητο που δεν παρεκκλίνει από τις θεμελιώδεις αρχές της, που διέπονται από κορυφαία ποιότητα, συναρμογή και εξοπλισμό ασφάλειας και άνεσης. Η Lexus χρησιμοποίησε ακριβά υλικά και έξυπνες μεθόδους προκειμένου να μειώσει το βάρος του πλαισίου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της αυτονομίας χωρίς να διακυβεύεται η ακαμψία του αμαξώματος.

Δόθηκε προτεραιότητα στη μείωση της μάζας των εξαρτημάτων που βρίσκονται ψηλότερα στο όχημα, προκειμένου να διατηρηθεί το χαμηλό κέντρο βάρους και να καταστέλλεται η όποια μεταφορά βάρους του αμαξώματος στις στροφές.

Advertisement

Ο ελαφρύς χάλυβας 1470 MPa χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της οροφής όπως και της εμπρός αλλά και της κεντρικής κολόνας. Το καπό είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο ενώ οι θόλοι και το πλαίσιο της πίσω πόρτας είναι ελαφριά, χάρη στη χυτή ρητίνη που χρησιμοποιεί λιγότερο υλικό, αλλά διατηρεί τα χαμηλά επίπεδα βάρους και την υψηλή στιβαρότητα.

Μάθετε τα πάντα για το νέο Lexus RZ 450e εδώ!

Την κίνηση του αμιγώς ηλεκτρικού Lexus RZ 450e, αναλαμβάνει το πολύ αποδοτικό αυτόματο σύστημα τετρακίνησης DIRECT4 με την έξυπνη διαχείριση της ροπής ανάμεσα στους δυο άξονες ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Δύο ηλεκτροκινητήρες με ισχύ 150 kW εμπρός και 80 kW πίσω (ένας σε κάθε άξονα) υπόσχονται εξαιρετική οδική συμπεριφορά και δυνατότητες εκτός δρόμου, με συνδυαστική απόδοση 312 ίππων και 435 Nm ροπής.

Μεγάλη ισχύς η οποία είναι ικανή προκειμένου τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε μόλις 5,6 δευτερόλεπτα δημιουργώντας έντονες συγκινήσεις σε οδηγό και επιβάτες. Το RZ 450e με μπαταρία χωρητικότητας 71,4 kWh προσφέρει αυτονομία της τάξης των 406 χιλιομέτρων, με την τελική του ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 χλμ./ώρα.

Η κατανάλωση για το ολοκαίνουριο SUV της Lexus είναι ιδιαίτερα χαμηλή, αφού προσδιορίζεται μόλις από 16,8 έως 18,7 kWh/100 χλμ, σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα μέτρησης του WLTP. Η συστοιχία μπαταριών είναι τοποθετημένη εξ ολοκλήρου κάτω από το δάπεδο της καμπίνας και αποτελεί δομικό μέρος του πλαισίου. Αυτό συμβάλλει στην ακαμψία του οχήματος και στο χαμηλό κέντρο βάρους, ενώ το λεπτό προφίλ της μονάδας σημαίνει επίσης πως δεν κλέβει πολύτιμο χώρο από την καμπίνα ή τον χώρο αποσκευών.

Η μπαταρία εμπεριέχεται σε μια σφραγισμένη ενισχυμένη κατασκευή για την προστασία της σε περίπτωση επαφής με το οδόστρωμα ή σύγκρουσης. Η ανθεκτικότητα και η αξιοπιστία της αντικατοπτρίζονται στο γεγονός πως η Lexus εγγυάται ότι η μπαταρία θα διατηρήσει τουλάχιστον το 70% της χωρητικότητας της μετά από 10 έτη. Ωστόσο, η Lexus είναι πεπεισμένη, δεδομένης της μακρόχρονης εμπειρίας της στις τεχνολογίες μπαταριών, ότι η πραγματική χωρητικότητας της θα προσεγγίζει τουλάχιστον το 90%.

Επιπρόσθετα τώρα, το νέο Lexus RZ 450e είναι εξοπλισμένο με έναν συμπαγή και ελαφρύ φορτιστή 11 kW. Η επαναφόρτιση της μπαταρίας όταν συνδέεται σε τριφασικό τροφοδοτικό διαρκεί σχεδόν 6,5 ώρες. Σε σύστημα ταχείας φόρτισης DC, μπορεί να επιτευχθεί επαναφόρτιση του 80% σε περίπου 30 λεπτά της ώρας.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Lexus Link, οι ιδιοκτήτες μπορούν να ορίσουν έναν χρόνο φόρτισης εκ των προτέρων για να κάνουν χρήση της ενέργειας εκτός αιχμής και μπορούν να προγραμματίσουν ένα επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα φόρτισης για μεγαλύτερη ευκολία.

Είναι αλήθεια πως η μεγάλη πείρα και η απέραντη τεχνογνωσία της Lexus στην υβριδική τεχνολογία δημιούργησε τώρα ένα από τα καλύτερα ηλεκτρικά crossover της σύγχρονης εποχής. Ε, δεν περιμέναμε σίγουρα κάτι λιγότερο από την Lexus…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε το νέο Lexus RZ 450e στη Γαλλία
H τιμή πώλησης του Lexus RZ 450e στην Ελλάδα
Επίσημο: Το RZ 450e είναι το νέο ηλεκτρικό Lexus