Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Hyundai i20 1.2 84 PS

Ελλάδα 19:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Hyundai i20 1.2 84 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Hyundai i20 1.2 84 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Μετά το i10 ήρθε η ώρα για να γίνει και το Hyundai i20 πιο επίκαιρο και πιο σύγχρονο. Τα στοιχεία που άλλαξαν, αφορούν την εμφάνιση, το εσωτερικό και τις ηλεκτρονικές εφαρμογές/ευκολίες. Οι βελτιώσεις αυτές, επηρεάζουν την τιμή του; Ή μήπως χάνει την παραδοσιακή σχέση τιμής/απόδοσης;

Advertisement
Advertisement

Κάτω από το μότο: «Safety Ready. Technology Ready. Human Ready» ξεκινά την πορεία του στην αγορά το νέο Hyundai i20.

H κατηγορία «Β» των μικρών αυτοκινήτων πρέπει να τα έχει όλα. Είναι αυτή του πρώτου αυτοκινήτου, για νέους ανθρώπους, ή του πρώτου καινούργιου αυτοκινήτου για μία μικρή οικογένεια. Ακόμη και αν αυτό είναι το δεύτερο αυτοκίνητο (αν υπάρχει ήδη μεγαλύτερο), οι απαιτήσεις των αγοραστών είναι πολλές. Ζητούν compact διαστάσεις, maxi χώρους, ασφάλεια, ευκολία στην μετακίνηση, όλα τα… καλά της τεχνολογίας και φυσικά χαμηλές τιμές.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα μεταφράζοντας ελεύθερα το σύνθημα της κυκλοφορίας του i20: «Safety Ready. Technology Ready. Human Ready» (Εφοδιασμένο με ασφάλεια, τεχνολογία και με κέντρο τον άνθρωπο) επιβεβαιώνονται σε μεγάλο βαθμό, τα παραπάνω. Προσθέστε και την τάση να μεγαλώνουν οι διαστάσεις τους και θα έχετε την εικόνα της κατηγορίας στην αγορά. Όλες οι τελευταίες προτάσεις έρχονται με πολλές και μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, με μοντέρνα χαρακτηριστικά και περισσότερη τεχνολογία. Το νέο, 3ης γενιάς Hyundai i20, πλησιάζει τα μικρομεσαία μοντέλα, τόσο σε τεχνολογικό και χωροταξικό επίπεδο όσο και οδηγικά. Ευτυχώς η χαμηλή τιμή του (από 12.990 ευρώ στην έκδοση της δοκιμής μας με 1200σάρι κινητήρα 84 ίππων) έμεινε στην μικρή κατηγορία και δεν πέρασε στην μικρομεσαία.

Sensuous Sportiness ή αισθησιακός δυναμισμός

Κυρίες και κύριοι, αφήστε τα επιφωνήματα απορίας και ντροπής: «Δεν είναι αυτό που νομίζετε». Η μετάφραση είναι ακριβής, αλλά εκφράζει και αφορά κάτι άλλο: Τη νέα σχεδιαστική «αντίληψη» της Hyundai, την οποία ξεκίνησε και θα ακολουθήσει στο μέλλον με το όνομα «Sensuous Sportiness». Σύμφωνα με τον κατασκευαστή: Υπάρχει μια αρμονία μεταξύ της αρχιτεκτονικής, του δυναμισμού του στυλ και της τεχνολογίας που εκφράζεται και σε αισθητικό επίπεδο. Κοιτώντας εμπρός (στα ¾), το νέο Hyundai i20 είναι ένα ξεχωριστό σχεδιαστικά αυτοκίνητο. Δεν μοιάζει με το προκάτοχό του, ή με τα άλλα Hyundai αλλά ταυτόχρονα έχει την ταυτότητα της μάρκας. Οι ιθύνοντες λένε πως πολλά από τα χαρακτηριστικά του i20 θα τα δούμε και στο νέο Hyundai Tucson, το οποίο αναμένεται να κορυφώνει την σχεδιαστική φιλοσοφία με τη σχεδίασή του.

Advertisement

Το νέο i20 κάνει την υπέρβαση στο σχήμα προσαρμόζοντας τα χαρακτηριστικά και τα μοντέρνα στοιχεία στις αναλογίες του. Η οροφή είναι κατά 24 χιλιοστά χαμηλότερη σε σχέση με τον προκάτοχό του, αλλά το πλάτος έχει αυξηθεί κατά 30 χιλιοστά και το μήκος κατά 5 χιλιοστά, με αποτέλεσμα να δείχνει πιο δυναμικό. Σε αυτό συμβάλει η σχεδίαση των προφυλακτήρων και της «μάσκας» με τη μεγαλύτερη και ενιαία γρίλια, όπως επίσης και τα πιο λεπτά φώτα. Αντίστοιχα και πίσω τα νέα φωτιστικά σώματα είναι πιο εντυπωσιακά, με την LED φωτιζόμενη γραμμής που τα συνδέει να έχει τον πρώτο ρόλο και να δημιουργεί ένα όμορφο μοτίβο. Στα πλάγια είναι οι έντονες ακμές που διατρέχουν το αμάξωμα κατά μήκος και ενισχύουν την εικόνα.

Advertisement

Εσωτερικό με ψηφιακές εφαρμογές

Ευτυχώς η έμπνευση των σχεδιαστών δεν… εξαντλήθηκε στο σχήμα του αμαξώματος. Το εσωτερικό του i20 είναι σύγχρονο τόσο σε σχεδίαση όσο και εξοπλισμό. Αυτό που βλέπουμε είναι η εικόνα ποιοτικών πλαστικών που… δείχνουν μαλακά, αλλά δεν είναι. Είναι καλοσχεδιασμένα αλλά σκληρά στην αφή. Το σχήμα θυμίζει τους εξωτερικούς αεραγωγούς της Ferrari Testarossa και ενισχύει την αίσθηση ευρυχωρίας στο εσωτερικό. Όμως είναι μία μαύρη… θάλασσα πλαστικού. Ίσως μία λεπτομέρεια μετάλλου ή χρώματος να «έσπαγε» την μονοτονία και να ανέβαζε το επίπεδο του κατά τα άλλα ποιοτικού εσωτερικού. Ο διάκοσμος είναι και αυτός σύγχρονος και από το δεύτερο επίπεδο εξοπλισμού, γίνεται ιδιαίτερα high-tech περιλαμβάνοντας έναν εντυπωσιακό και ευανάγνωστο ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών που προσφέρει 4 επιλογές διαρρύθμισης. Το σύστημα infotainment με οθόνη αφής 8 ιντσών, είναι ψηλά στο κέντρο του ταμπλό, που διαθέτει πληθώρα στοιχείων και δυνατότητες συνδεσιμότητας. Η ποιότητα κατασκευής/συναρμολόγησης είναι κορυφαία αλλά είναι η ποσότητα του πλαστικού που ρίχνει την διάθεση.

Advertisement

Από το νέο i20 δεν λείπουν τα προηγμένα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης (Hyundai SmartSense τα ονομάζουν) που συνδυάζουν πλήθος συστημάτων και εφαρμογών μεταξύ των οποίων το έξυπνο cruise control, το σύστημα διατήρησης λωρίδας, το σύστημα παρακολούθησης τυφλών σημείων και προειδοποίησης σύγκρουσης, το σύστημα αυτόνομης πέδησης με δυνατότητα ανίχνευσης πεζών και άλλα που το αναβαθμίζουν. Διασκεδαστική αλλά και χρήσιμη είναι η ένδειξη απομάκρυνσης του εμπρός οχήματος (σας πληροφορεί πως το αυτοκίνητο μπροστά σας ξεκίνησε) και είναι κάτι διαφορετικό. Μάλλον κάπου εδώ οι Κορεάτες παρασύρθηκαν από την τεχνολογία και ξέχασαν τα… φώτα του αυτοκινήτου. Ίσως πάλι να μην ήθελαν να ανεβάσουν το κόστος; Όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε πως όταν λιγότερο σημαντικά μοντέλα έχουν φωτισμό LED ή έστω Xenon ή ακόμη και πολυεδρικά η Hyundai να εξοπλίζει το i20 με λάμπες αλογόνου (τεχνολογία του 1990). Το βράδυ απαιτούν προσαρμογή (σε πολύ σκοτεινό επαρχιακό δρόμο) και κάνουν την λειτουργία της μεγάλης σκάλας επιβεβλημένη.

Επιστροφή στα θετικά και το νέο τιμόνι με 4 ακτίνες και την πολύ καλή θέση οδήγησης. Η τελευταία δίνει πολύ καλή ορατότητα, ενώ είναι αισθητή η αύξηση των εσωτερικών διαστάσεων και των χώρων, θυμίζοντας μοντέλο της μικρομεσαίας κατηγορίας.

Περισσότερος χώρος σε compact διαστάσεις

Η αύξηση των χώρων είναι μεγαλύτερη από τη συνολική αύξηση των διαστάσεων του νέου Hyundai i20 κάτι που σημαίνει πως οι μηχανικοί δούλεψαν την εκμετάλλευση χώρου. Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί των προδιαγραφών, με το νέο i20 να προσφέρει περισσότερο χώρο για τους πίσω επιβάτες (+30 χλστ. περισσότερος αέρας για τα γόνατα, +13 χλστ. για τα κεφάλια τους και +19 χλστ. μεγαλύτερο εσωτερικό πλάτος καθίσματος). Έτσι, το ήδη πολύ καλό στον τομέα i20 ενισχύει το πλεονέκτημά του και στη νέα (3η ) του γενιά. Ο χώρος αποσκευών του, έχει αυξηθεί από τα 326 λίτρα στα 352 λίτρα και έχει μεγάλο άνοιγμα αλλά και κανονικό σχήμα. Τα καθίσματα είναι άνετα, αν και λεπτά στο σχήμα, συγκρατούν το σώμα και δεν κουράζουν στις μεγάλες διαδρομές.

Στους δρόμους της πόλης και της εξοχής

Το νέο Hyundai i20 πατάει πάνω σε μια ολοκαίνουρια πλατφόρμα η οποία, εκτός από πιο ενισχυμένη και ελαφριά, υπόσχεται περισσότερες εκδόσεις (υβριδικές ή και ηλεκτρικές) ενώ είναι και η βάση για όλα τα νέα συστήματα άνεσης και ασφάλειας που το εξοπλίζουν. Αντίθετα με την πλατφόρμα οι Κορεάτες για να κάνουν οικονομία και να δελεάσουν το κοινό με μία entry level έκδοση κράτησαν στην γκάμα τον τετρακύλινδρο κινητήρα των 1200 κ.εκ. και 84 ίππων. Στα «χαρτιά» ακούγεται πολύ καλός αλλά στην πράξη δείχνει την ηλικία του και δεν είναι η τιμή της απόδοσης, η οποία την προδίδει. Αν και τετρακύλινδρος έχει κραδασμούς και τραχύ ήχο ο οποίος περνά στην καμπίνα και μάλιστα όταν οι στροφές ανέβουν, μεταδίδει τους κραδασμούς στο τιμόνι. Το κιβώτιο ταχυτήτων σώζει την κατάσταση με την ακρίβεια στις αλλαγές ακόμη και σε συνθήκες… dragster (από φανάρι σε φανάρι). Βέβαια ή κλιμάκωσή του είναι μακριά για οικονομία κάτι που δεν ενοχλεί στις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη. Όταν όμως χρειαστεί να ταξιδεύσετε, οι συχνές αλλαγές επιβάλλονται για να διατηρήσετε ταχύτητα ταξιδιού και τότε η κατανάλωση ανεβαίνει στα 7,5 ως 8 λτ./100 χλμ. Ένας ακόμη τομέας, που οι Κορεάτες κράτησαν το κόστος χαμηλά είναι στην ανάρτηση: Γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτος άξονας πίσω.

Έτσι στο δρόμο, το νέο i20 δίνει μία σφιχτή αίσθηση, η οποία ωστόσο δεν επηρεάζει σημαντικά την άνεση του αυτοκινήτου αφού φιλτράρει  ικανοποιητικά τις όποιες ανωμαλίες. Εδώ έχουν ρόλο και οι 16ιντσών τροχοί. Οι τελευταίοι μαζί με την απουσία υποπλαίσιου στην ανάρτηση (και εδώ για να μην εκτοξευτεί το κόστος) ευθύνονται για τον σχετικά αυξημένο θόρυβο κύλισης. Μειώνοντας την ταχύτητα μειώνονται και οι θόρυβοι και μπορείτε να ασχοληθείτε με την εκτός πόλης διαδρομή. Στους επαρχιακούς δρόμους η ανάρτηση διατηρεί την άνεση και με το set up της περιορίζει τις κλίσεις του αμαξώματος σε δρόμο με στροφές, προσφέροντας αίσθηση ασφάλειας, με την οδική συμπεριφορά να παραμένει ουδέτερη. Το σύστημα διεύθυνσης είναι αρκετά ελαφρύ και δεν εμπνέει για παιχνίδι, θυμίζοντας πως προτεραιότητα της Hyundai για το i20 είναι η ευελιξία και η ευκολία οδήγησης στην πόλη, κάτι που πετυχαίνει εύκολα.

Τελικά;

Με τιμή που ξεκινά από τα 12.990 ευρώ το i20 συνεχίζει την παράδοση στην σχέση τιμής/απόδοσης. Δίνει πολλά και ζητά λίγα, με όλες τις τεχνολογικές εφαρμογές, με μοντέρνο σχήμα και άνεση στο καλοφτιαγμένο εσωτερικό του. Οι χώροι είναι πολύ καλοί για την κατηγορία και ο 1200σάρης κινητήρας είναι οικονομικός στην πόλη και σε χαλαρή οδήγηση.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Hyundai i20 1.2 84ps

Κινητήρας: Τετρακύλινδρος ατμοσφαιρικός 1.197 cc

Ισχύς: 84 PS στις 6000 rpm

Ροπή: 12 kgm στις 4.000 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων

Επιτάχυνση 0-100km/h: 13,1 sec

Τελική ταχύτητα: 173 km/h

Μέση κατανάλωση (5,2 /100 km)

Εκπομπές CO2: 120 gr

Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.040 x 1.775 x 1.450 mm

Μετατρόχιο: 2580 mm

Βάρος: 1123 kg

Χώρος αποσκευών:352 lt

Τιμή: Από €12.990

Διαβάστε επίσης:

Τα highlights του ολοκαίνουριου Hyundai i20 (+video)

Μέσα στο 2021 το αγωνιστικό Hyundai i20 N Rally 2

Αποκάλυψη για το Hyundai i20 N με 204 PS