Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: DS 3 E-Tense (156 PS, 54 kWh)

Ελλάδα 10:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: DS 3 E-Tense (156 PS, 54 kWh)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: DS 3 E-Tense (156 PS, 54 kWh)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δίχως το Crossback και λιγότερα λιπαρά το μικρότερο μοντέλο στην γκάμα της DS συνεχίζει και πάει μακρύτερα.

Advertisement
Advertisement

Το τελευταίο κρατήστε για το τέλος αφού η ηλεκτρική έκδοση E-Tense δεν είναι μόνο ανανεωμένη στα σημεία, αλλά και αναβαθμισμένη όσο αφορά το αποδοτικότερο ηλεκτρικό της σύστημα πρόωσης.

Το DS 3 είναι αυτό που λένε ξεχωριστό. Είναι ένα κόμπακτ SUV που συνδυάζει το πολύ ιδιαίτερο στιλ της γαλλικής μάρκας πασπαλισμένο με premium χαρακτήρα. Το οποίο στην ανανεωμένη του έκδοση αποκτά ένα πιο σύγχρονο look, χάρη στους επανασχεδιασμένους προφυλακτήρες και τα φωτιστικά σώματα με το πιο καθαρό ίχνος.

Advertisement
Advertisement

Το ισχυρό σημείο παραμένει η μάσκα που έχει αλλάξει ελαφρώς, καθώς και τα DS Wings με τα νέα κάθετα LED που δημιουργούν ένα εμφατικό φωτεινό αποτύπωμα στο σκοτάδι. Κατά τα υπόλοιπα υπάρχουν νέας σχεδίασης τροχοί, χρώματα και ότι άλλο προβλέπεται στο πλαίσιο μίας τυπικής ανανέωσης. Ένα στοιχείο εντυπωσιασμού που παραμένει είναι οι pop-up λαβές στις πόρτες, αλλά και το «νύχι», στις πίσω…

Όπως ξεχωριστή παραμένει και η καμπίνα με σήμα κατατεθέν το μοτίβο του ρόμβου. Ή του διαμαντιού, αν προτιμάτε, με το διάκοσμο να σφύζει από ποιοτικά μαλακά υλικά και το δέρμα να ντύνει ένα μεγάλο μέρος των επιφανειών. Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στο νέο σύστημα πολυμέσων IRIS με τη στάνταρ έγχρωμη οθόνη αφής των 10,3’’ και τα αναβαθμισμένα γραφικά.

Advertisement

Επίσης, νέα είναι τα γραφικά και του πίνακα οργάνων που στη στάνταρ έκδοση έχει διαγώνιο 7,0 ιντσών και στην πλουσιότερη της δοκιμής μας 10,0. Οι χώροι για τους επιβάτες είναι οι ίδιοι με τους εμπρός να κάθονται άνετα και τους πίσω να κάνουν παραχωρήσεις για τα γόνατά τους. Παρά το ψηλό κατώφλι φόρτωσης, βολικός είναι ο χώρος αποσκευών, ενώ αναγκαστικά θα πρέπει να συνηθίσεις τους διακόπτες για τα παράθυρα που συνάδουν με το πάλαι ποτέ γαλλικό πρότυπο.

Advertisement

Και πάμε στην πιο ουσιαστική βελτίωση, ειδικά για το ηλεκτρικό DS 3 της δοκιμής μας. Πρακτικά, μιλάμε για ένα αναβαθμισμένο σύστημα πρόωσης που είδαμε για πρώτη φορά στο Jeep Avenger και που στην πορεία θα περάσει σε όλα τα ηλεκτρικά της Stellantis. Η νέα διάταξη έχει έναν ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα 156 ίππων που συνδυάζεται με μία αποδοτικότερη μπαταρία με καθαρή χωρητικότητα στις 50,8 kWh, η οποία θεωρητικά προσφέρει αυτονομία πάνω από 400 χιλιόμετρα.

Τα ευχάριστα νέα είναι πως η θεωρία μπορεί να επιβεβαιωθεί και στον πραγματικό κόσμο. Πράγματι, η νέα διαχείριση του συστήματος με την στάνταρ αντλία θερμότητας είναι λιγότερο ενεργοβόρα και εύκολα μπορείς να έχεις μια μέση κατανάλωση στις 16-17 kWh.

Στο πρόγραμμα Eco και με συνετή οδήγηση πέφτει κάτω από τις 15 kWh, ενώ με άγριες διαθέσεις και στο Sport θα ξεπεράσει, όχι πολύ, τις 20 kWh. Η επιτάχυνση είναι άμεση σε κάθε περίπτωση, ενώ μπορεί να γίνει πιο έντονη όταν πατήσεις τέρμα το kick-down του γκαζιού. Υπάρχει και λειτουργία Brake που προσομοιώνει ήπια αυτή του one-pedal.

Advertisement

Το ηλεκτρικό DS 3 είναι ένα ιδιαίτερα ευκολοδήγητο και ευχάριστο αυτοκίνητο. Έχει μία καλοκουρδισμένη ανάρτηση που προσφέρει υψηλά επίπεδα άνεσης και ποιότητας κύλισης. Είναι εξαιρετικά ήσυχο, ταυτόχρονα διατηρεί ξεκούραστους τους επιβαίνοντες στα αναπαυτικά του καθίσματα, ενώ χάρη στον πλούσιο τεχνολογικό εξοπλισμό απαλλάσσει τον οδηγό από περιττό στρες. Και όπως είπαμε στην αρχή, το DS 3 E-Tense είναι μια ξεχωριστή περίπτωση που συγκινεί όποιον έχει να εκταμιεύσει περίπου 40 χιλιάρικα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – DS 3 E-TENSE
Ισχύς, Ροπή ηλεκτροκινητήρα: 156 PS / 260 Nm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 1 σχέσης
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8,7 sec
Τελική ταχύτητα: 150 km/h
Χωρητικότητα μπαταρίας: 54 kWh (ωφέλιμο 50,8)
On board φορτιστής: 11 kW
Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή / δοκιμής: 15,6 / 16,8 kWh/100 km
Αυτονομία εργοστασιακή/ δοκιμής: Έως 402 / 380 km
Βάρος: 1.625 kg
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ): 4.118×1.791×1.534 mm
Μεταξόνιο: 2.558 mm
Χώρος αποσκευών: 350-1.050 lt (+52 μπροστά)
Τιμή: 47.800 € (με έκπτωση και επιδότηση 38.800 €)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Ford Puma ST-Line X Vivid Ruby
Δοκιμή: Renault Austral E-Tech Full Hybrid 200
Δοκιμή: DS 7 E-TENSE 4×4 300