Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα πιο σημαντικά σύγχρονα πρωτότυπα της Volvo

Ελλάδα 11:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιο σημαντικά σύγχρονα πρωτότυπα της Volvo

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα πιο σημαντικά σύγχρονα πρωτότυπα της Volvo

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Volvo έχει εδραιωθεί στην παγκόσμια αυτοκινητική συνείδηση ως η μάρκα-συνώνυμο της ασφάλειας. Ποιοι είναι όμως οι αφανείς ήρωες που θυσιάστηκαν προκειμένου να μετατρέψουν τη σουηδική εταιρεία σε αυτό που είναι σήμερα;

Advertisement
Advertisement

Η Volvo δεν αποτελεί απλά το «καμάρι» της Σουηδίας και έναν από τους βασικούς πυλώνες του «σουηδικού θαύματος», αλλά και μια αυτοκινητοβιομηχανία που έχει κερδίσει τον παγκόσμιο σεβασμό. Με θεμελιώδη αρχή της τη θωράκιση των επιβατών και τη μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους, η εταιρεία έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε συνώνυμο της ασφάλειας. Χωρίς να υπονομεύεται η άνεση και η πολυτέλεια.

Για να το επιτύχει, όμως, αυτό χρειάστηκε να αφιερωθούν ατελείωτες εργατοώρες, να ζυμωθούν ιδέες κορυφαίων «μυαλών», να διανυθούν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα σε αβίωτα περιβάλλοντα και να γίνουν εξαντλητικά τεστ που λίγοι τόλμησαν να διεξάγουν. Στο μικροσκόπιο της Volvo έχουν τοποθετηθεί δεκάδες μοντέλα της.

Και δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στα ευρέως γνωστά. Αλλά στους «αφανείς ήρωες», κάποια πρωτότυπα που μολονότι δεν πέρασαν τη γραμμή συναρμολόγησης, αποτέλεσαν το πρόπλασμα των σύγχρονων αυτοκινήτων της.

Advertisement
Advertisement

Αυτό είναι το προδιαγεγραμμένο μέλλον και του Volvo Concept Recharge που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες, για να λειτουργήσει ως η πυξίδα εξέλιξης των μελλοντικών ηλεκτρικών μοντέλων των Σουηδών.

Ας γνωριστούμε, λοιπόν, με 10 σύγχρονα πρωτότυπα της Volvo που όσο άγνωστα και αν είναι, υπήρξαν βασικά γρανάζια. Που χωρίς αυτά η σουηδική μηχανή θα ξεχαρβαλωνόταν.

Volvo SCC

Advertisement

Η ονομασία του μοντέλου μαρτυρά την έμφαση της μάρκας στον τομέα της ασφάλειας. Το Volvo Safety Concept Car συνέβαλε τα μέγιστα στην εφεύρεση 15 συστημάτων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων, οι ενεργοί προβολείς προσαρμοζόμενης δέσμης, το σύστημα ανίχνευσης πεζών και τα φώτα απότομου φρεναρίσματος EBL σε περίπτωση φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης. Αποτέλεσε την πρωτότυπη εκδοχή του Volvo C30.

Volvo ACC

Advertisement

Πρόκειται για τον σημαιοφόρο της μάρκας στην κατηγορία των SUV. Το Adventure Concept Car (ACC) δημιουργήθηκε το 2000 για να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις του κοινού. Το δείγμα ήταν θετικό, με τη μάρκα να λανσάρει δύο χρόνια αργότερα το δημοφιλές XC90.

Volvo PCC2

«Το Performance Concept Car 2 δεν είναι μόνο για διαδρομές μέχρι το τοπικό μανάβικο», είχε αναφέρει η Volvo κατά την παρουσίασή του ισχυρού station wagon. Παρουσιάστηκε το 2001 στη Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, αρματωμένο με 300 άλογα, τετρακίνηση, αλλά και το προηγμένο πλαίσιο “Continuously controlled adjustable chassis”. Αισθητήρες συλλέγουν πληροφορίες για τη μορφολογία του εδάφους, προσαρμόζοντας ανάλογα τη σκληρότητα των αμορτισέρ.

Volvo 3CC

Advertisement

Συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό το 2005 στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, ως ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο με εκτιμώμενη αυτονομία 290 χλμ., τελική άνω των 135 χλμ./ώρα και δυνατότητα ολοκλήρωσης του σπριντ 0-100 χλμ./ώρα σε 10 δλ. Πρόκειται για ένα τριθέσιο όχημα που πρόσφερε άρτια περιμετρική ορατότητα σε όλους τους επιβάτες και ενσωμάτωνε πόρτες «αλά φτερά γλάρου».

Volvo YCC

Είδε για πρώτη φορά το φως του ηλίου το 2004, συγκεντρώνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό διότι ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που εξελίχθηκε αποκλειστικά από γυναίκες για γυναίκες. Και όπως είναι φυσικό, ικανοποιούσε τις ανάγκες τους: Καλή ορατότητα, πολλοί έξυπνοι χώροι αποθήκευσης, ευκολία στη στάθμευση και την επιβίβαση/αποβίβαση, και αφθονία επιλογών εξατομίκευσης.

Volvo C30 Polestar Performance Concept

Το αθλητικό μοντέλο επωφελείτο από την τεχνογνωσία της Polestar, ξεχωρίζοντας για την αεροδυναμική του απόδοση, τη δυναμική του εμφάνιση και τις ισχυρές του επιδόσεις. Ενσωμάτωνε έναν 5κύλινδρο 2,5 λτ. που παρήγαγε πάνω από 400 άλογα που επέτρεπε την επιτάχυνση στα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε 4,6 δλ.

Volvo Concept Universe

Παρουσιάστηκε το 2011 στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης, ενσαρκώνοντας το όραμα της μάρκας για εξέλιξη ενός πολυτελούς μοντέλου τόσο για την Κίνα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Προανήγγειλε την άφιξη των S60 και S90, αν και τα τελευταία έχουν πιο θελκτική εμφάνιση.

Volvo Concept XC Coupe

Το είδαμε για πρώτη φορά το 2014 στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ, προσφέροντάς μας μια γεύση για το τελευταίο XC90. Όπως και το μεσαίο SUV της μάρκας, το συγκεκριμένο πρωτότυπο είχε εκφραστικό στιλ με άφθονη λειτουργικότητα. Σημειωτέον ότι αποτελούσε μόλις ένα από τα τρία πρωτότυπα της Volvo που αντιπροσώπευαν τις νέες γενιές μοντέλων Volvo. Τα άλλα δύο ήταν το Concept Coupe και Concept Estate.

Volvo 360C

Συστήθηκε με τον αυτοκινητικό κόσμο το 2019 ως ένα αυτόνομο όχημα που θα εκτόπιζε τα επιβατικά αεροπλάνα κάλυψης μικρών αποστάσεων. Εφοδιασμένο με σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 5 θα καθιστούσε περιττή την παρουσία οδηγού. Είχε φουτουριστική εμφάνιση, με πελώρια τζάμια που δημιουργούσαν μια ευήλια καμπίνα.

Volvo S90 Ambiente

Η Volvo το περιέγραψε ως «ένα αυτοκίνητο που συνδέεται με τις αισθήσεις σας. Το πρώτο πλήρως διαισθητικό μοντέλο που συγχρονίζει την ακοή με την όραση και την αφή, για να απογειώσει την πολυτέλεια εντός της καμπίνας». Βασιζόταν στο 3θέσιο πολυτελές S90 Excellence και προοριζόταν για VIP μετακινήσεις, παρουσία σοφέρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Volvo S60 Recharge Plug-in: Ισχυρό και φιλικό προς το περιβάλλον
Μέχρι το 2023 η Volvo θα έχει και μικρό ηλεκτρικό SUV
To Concept Recharge και το ηλεκτρικό μέλλον της Volvo