Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLVO 2021

Volvo S60 Recharge Plug-in: Ισχυρό και φιλικό προς το περιβάλλον

Ελλάδα 17:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Volvo S60 Recharge Plug-in: Ισχυρό και φιλικό προς το περιβάλλον

VOLVO 2021

Volvo S60 Recharge Plug-in: Ισχυρό και φιλικό προς το περιβάλλον

VOLVO 2021

Με 392 ίππους και μοναδικές επιδόσεις το Volvo S60 Recharge Plug-in δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι ένα σύγχρονο πολυτελές sedan μπορεί να συνδυάζει τον σπορ χαρακτήρα και την οδηγική απόλαυση με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση και το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα.

Advertisement
Advertisement

Έχοντας πίσω της μία μεγάλη παράδοση δημιουργίας εξαιρετικών σπορ σεντάν επιδόσεων, η Volvo συνεχίζει να δημιουργεί μοναδικά αυτοκίνητα και στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Το S60 Recharge Plug-in είναι μία νέα εμπειρία πολυτέλειας όπου η υψηλή ιπποδύναμη και οι καταιγιστικές επιδόσεις συνδυάζονται με χαμηλές εκπομπές ρύπων και απίστευτη οικονομία σε καύσιμο. Και όλα αυτά σε ένα όμορφο αυτοκίνητο που προσφέρει τεχνολογία, design και βιώσιμα υλικά, δημιουργώντας ένα πολύ ξεχωριστό σύνολο που φέρνει νέα δεδομένα σε όσα μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα premium οικογενειακό μοντέλο.

Η 3η γενιά του S60 βασίζεται στην πλατφόρμα SPA της Volvo και στην χώρα μας διατίθεται στην κορυφαία έκδοση T8 με το plug-in υβριδικό σύστημα και την τετρακίνητη διάταξη. Ο εξελιγμένος βενζινοκινητήρας των δύο λίτρων με υπερσυμπιεστή και turbo είναι και εδώ η “καρδιά” του συστήματος, με την απόδοσή του να φθάνει στους 303 ίππους και την ροπή στα 400 Nm. Στον πίσω άξονα είναι τοποθετημένος ο ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος προσθέτει άλλους 88 ίππους και 240 Nm με την κίνηση να μεταδίδεται μέσω ενός σύγχρονου αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων.

Advertisement
Advertisement

Η συνδυαστική απόδοση και των δύο φτάνει στους 392 ίππους και τα 640 Nm ροπής. Τα κορυφαία αυτά χαρακτηριστικά απόδοσης εξασφαλίζουν μοναδικές επιδόσεις στο S60 Recharge Plug-in Hybrid, με το 0-100 km/h να επιτυγχάνεται σε μόλις 4,6 sec, τιμή που ανταποκρίνεται στα δεδομένα ενός καθαρόαιμου σπορ μοντέλου. Την ίδια στιγμή η μέση κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 1,7 και 2,0 lt/100 km και οι εκπομπές ρύπων από 37 έως 46 gr/km (με βάση το πρότυπο WLTP), κάτι που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Η μπαταρία που χρησιμοποιείται για το υβριδικό σύστημα είναι μία ιόντων-λιθίου των 11,6 kWh, η οποία παρέχει αυτονομία σε καθαρή ηλεκτρική κίνηση στα 59 χιλιόμετρα. Η φόρτισή της μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, με τον χρόνο που απαιτείται για μία πλήρη φόρτιση να είναι κοντά στις 5 ώρες σε μία απλή οικιακή πρίζα ή περίπου 3 ώρες σε ένα wallbox.

Advertisement

Στο S60 Recharge Plug-in Hybrid διατίθενται και πέντε προγράμματα οδήγησης τα οποία καθορίζουν και τις προτεραιότητες του οδηγού, είτε στην οικονομία είτε στην απόλαυση της σπορ οδήγησης. Το πρόγραμμα Pure αφορά την καθαρά ηλεκτρική λειτουργία, το πρόγραμμα Hybrid (που είναι και η default λειτουργία) την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των δύο κινητήρων για ισορροπημένη απόδοση μεταξύ οικονομίας και επιδόσεων, το πρόγραμμα ΑWD για μόνιμη εμπλοκή του ηλεκτροκινητήρα σε δύσκολες οδικές συνθήκες ώστε να υπάρχει μόνιμη τετρακίνηση, το πρόγραμμα Polestar Engineered για δυναμική οδήγηση και το πρόγραμμα Individual όπου ο οδηγός μπορεί να κάνει τους δικούς του συνδυασμούς από όλα τα παραπάνω.

Advertisement

Μαζί με όλα αυτά υπάρχει και η δυνατότητα για διατήρηση της φόρτισης της μπαταρίας σε ένα ορισμένο στάδιο που θα επιλέξει ο οδηγός με το πρόγραμμα Hold ή και η παροχή ενέργειας από τον βενζινοκινητήρα προς την μπαταρία για φόρτισή της εν κινήσει στο πρόγραμμα Charge. Για ακόμα καλύτερη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της αυτονομίας παρέχεται και ένα πολύ εξελιγμένο και ιδιαίτερα αποδοτικό σύστημα ανάκτησης της ενέργειας μέσω της πέδησης. Μάλιστα το σύστημα αυτό φροντίζει ώστε η μπαταρία να μην αδειάσει ποτέ τελείως, έτσι ώστε να υπάρχει ρεύμα για την ενεργοποίηση του ηλετροκινητήρα στον πίσω άξονα, όποτε και αν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες οδήγησης.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Αν και το εντυπωσιακό από κάθε άποψη υβριδικό υπόβαθρο είναι το απόλυτο highlight του S60 Recharge Plug-in Hybrid, η Volvo έχει φροντίσει να δημιουργήσει και ένα ιδιαίτερα κομψό όσο και δυναμικό αμάξωμα που να τονίζει στο έπακρο τον σπορ χαρακτήρα του και τις μοναδικές του επιδόσεις. Ακολουθώντας την σκανδιναβική αντίληψη για το design, χαρακτηρίζεται από μία ρέουσα απλότητα στις γραμμές του, χωρίς όμως να λείπουν στοιχεία που τονίζουν τον δυναμισμό του όπως για παράδειγμα τα εντυπωσιακά φώτα εμπρός με την χαρακτηριστική LED λωρίδα “σφυρί του Θορ” η το τύπου κουπέ τελείωμα του αμαξώματος στο πίσω μέρος.

Advertisement

Η πολυτέλεια και ο ήρεμος δυναμισμός είναι αυτό που χαρακτηρίζει και το σαλόνι με το διακριτικό design της Volvo να αναδεικνύει και πάλι την κορυφαία ποιότητα των υλικών και το εξαιρετικό φινίρισμα. Η προσοχή στην λεπτομέρεια παραμένει το σήμα κατατεθέν ενός Volvo, με τις δύο εκδόσεις Inscription και R-Design να διαφοροποιούνται σε επιμέρους στοιχεία, προσθέτοντας η κάθε μία την αύρα του exlusive στις επιλογές του αγοραστή. Η τεχνολογία κάνει έντονη την παρουσία της παντού μέσα στο σαλόνι του S60, είτε σε εμφανή σημεία (όπως για παράδειγμα στον ψηφιακό πίνακα οργάνων και το πληθωρικό σύστημα infotainment Sensus τελευταίας γενιάς), είτε στα δεκάδες συστήματα για την υποβοήθηση και την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Έτσι πέρα από τα υψηλότερα επίπεδα παθητικής ασφάλειας που εξασφαλίζει το κορυφαίας ακαμψίας πλαίσιο υπάρχουν στην διάθεση του οδηγού συστήματα όπως το City Safety με αυτόματο φρενάρισμα για την περίπτωση αποφυγής σύγκρουσης με πεζό, ποδηλάτες ή ζώα, το Pilot Assist με δυνατότητα ημιαυτόνομης οδήγησης (κρατά το αυτοκίνητο στην λωρίδα του υποστηρίζοντας τις κινήσεις του τιμονιού, επιταχύνει και φρενάρει ανάλογα με την κίνηση), το Cross Trafic Alert, το σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων (BLiS) για υποβοήθηση στις αλλαγές λωρίδας, καθώς και την εξελιγμένη τεχνολογία Connected Safety για “επικοινωνία” και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αυτοκινήτων για κινδύνους που εντοπίζονται στην διάρκεια της διαδρομής.

Σε κάθε περίπτωση το S60 Recharge Plug-In Hybrid αποτελεί την επιτομή όλων όσων πρεσβεύει η Volvo, με ένα αυτοκίνητο που ικανοποιεί στον μέγιστο βαθμό τόσο εκείνον που θέλει να μετακινεί με πολυτέλεια και ασφάλεια την οικογένειά του, όσο και εκείνον που θέλει ένα σπορ σεντάν υψηλών επιδόσεων. Και όλα αυτά με μία εξαιρετική οικονομία σε καύσιμο και το ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα τα οποία θα ήταν αδιανόητα πριν λίγο καιρό για ένα τόσο δυνατό αυτοκίνητο. Μία μοναδική περίπτωση σύγχρονου οχήματος και μία ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Volvo αξιοποιεί την ηλεκτροκίνηση όχι ως αναγκαίο κακό αλλά ως μέσο υπέρβασης και μετάβασης σε μία πιο ενδιαφέρουσα και πολύ πιο εθιστική εποχή για την αυτοκίνηση.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όλες οι εκδόσεις του Volvo S60
Το νέο Volvo S60 σε plug-in έκδοση
Δοκιμή: Νέο Volvo S60 T8 TwinEngine