Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

To Concept Recharge και το ηλεκτρικό μέλλον της Volvo

Ελλάδα 8:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

To Concept Recharge και το ηλεκτρικό μέλλον της Volvo

Mobility

To Concept Recharge και το ηλεκτρικό μέλλον της Volvo

Mobility

Η Volvo Cars ανάλυσε το μελλοντικό τεχνολογικό σχέδιο δράσης της, στη διάρκεια του Volvo Cars Tech Moment. Παράλληλα παρουσίασε και το Concept Recharge δείχνοντας την εικόνα των μελλοντικών αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων της.

Advertisement
Advertisement

Στο online τεχνολογικό event αναλύθηκε πώς η Volvo Cars θα μετασχηματιστεί σε μία εταιρεία αποκλειστικά ηλεκτρικών premium αυτοκινήτων έως το 2030.

Για τη Volvo, η ηλεκτροκίνηση σημαίνει πολύ περισσότερα από μία απλή αλλαγή στο είδος των κινητήρων που χρησιμοποιεί. Αντιπροσωπεύει ένα νέο παράδειγμα στη σχεδίαση των αυτοκινήτων. Το Volvo Concept Recharge εκφράζει αυτό το παράδειγμα: είναι ένα μανιφέστο για την επόμενη γενιά των αμιγώς ηλεκτρικών Volvo.

Πιστό στην κληρονομιά του σκανδιναβικού design, το Concept Recharge φέρει στον πυρήνα του την αρχή «λιτό αλλά καλύτερο». Για παράδειγμα, απαλλαγμένοι από την πολυπλοκότητα του κινητήρα εσωτερικής καύσης, οι σχεδιαστές είχαν τη δυνατότητα να εξελίξουν τις αναλογίες του αυτοκινήτου έτσι ώστε να αυξηθεί ο εσωτερικός χώρος, βελτιώνοντας παράλληλα την αεροδυναμική. Το αποτέλεσμα είναι ένα έξυπνο αυτοκίνητο που προσφέρει καλύτερες λύσεις, υποστηρίζοντας μία βιώσιμη οικογενειακή ζωή.

Η πρώτη γενιά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Volvo μοιράζεται το ίδιο δάπεδο με τα μοντέλα της που εφοδιάζονται με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αυτό υπαγορεύει την εξεύρεση ισορροπίας στις αναλογίες και τους χώρους, ώστε να είναι δυνατή η τοποθέτηση τόσο της μπαταρίας όσο και του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η επόμενη γενιά των αμιγώς ηλεκτρικών Volvo – στην οποία συμπεριλαμβάνεται το πρώτο SUV της εταιρείας που βασίζεται σε νέα αμιγώς ηλεκτρική τεχνολογία – θα διαθέτει επίπεδο δάπεδο, όπως αυτό που χρησιμοποιείται στο Concept Recharge.

Αφαιρώντας τον κινητήρα και τοποθετώντας μία μεγάλη μπαταρία κάτω από το επίπεδο δάπεδο, οι σχεδιαστές επέκτειναν το μεταξόνιο και το μέγεθος των τροχών του αυτοκινήτου. Το αποτέλεσμα είναι μικρότεροι πρόβολοι, καθώς και πολύ μεγαλύτεροι εσωτερικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αποθηκευτικού χώρου ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα.

Τα συγκεκριμένα επιτεύγματα επέτρεψαν στους σχεδιαστές του Concept Recharge να αναδιατάξουν τα καθίσματα, να τελειοποιήσουν το προφίλ της οροφής και να χαμηλώσουν το καπό του αυτοκινήτου, διατηρώντας συγχρόνως την υψηλή θέση οδήγησης που εκτιμούν ιδιαίτερα οι οδηγοί μοντέλων όπως τα Volvo XC40, XC60 και XC90. Αυτή η προσέγγιση αποφέρει επίσης αεροδυναμικά οφέλη σε σχέση με ένα τυπικό SUV, βελτιώνοντας περαιτέρω την αυτονομία. Το πρωτότυπο λανσάρει επίσης τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της Volvo.

Η παραδοσιακή μάσκα αντικαταστάθηκε με μία δομή που θυμίζει ασπίδα και συνοδεύεται από μία νέα εκδοχή του σφυριού του Θωρ που αποτελεί την «υπογραφή» της Volvo Cars στη σχεδίαση των προβολέων. Οι προβολείς χρησιμοποιούν την πιο πρόσφατη HD τεχνολογία γραφικών που ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας αποκαλύπτοντας τις μονάδες των βασικών φώτων.

Η χαρακτηριστική σχεδίαση των κάθετων πίσω φώτων συνδέεται με την ισχυρή σχεδιαστική κληρονομιά της μάρκας, αλλά επαναπροσδιορίζεται με ένα σετ από φτερά που αναπτύσσονται στις υψηλότερες ταχύτητες βελτιώνοντας τη συνολική αεροδυναμική. «Το Concept Recharge αντιπροσωπεύει ένα μανιφέστο για το πλήρως ηλεκτρικό μέλλον της Volvo Cars, καθώς και έναν νέο τύπο οχήματος», δήλωσε ο Robin Page (Ρόμπιν Πέιτζ), επικεφαλής σχεδίασης της Volvo Cars. «Επιδεικνύει νέες σύγχρονες αναλογίες που πηγαίνουν χέρι χέρι με την αυξημένη χρηστικότητα και δείχνουν τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία σε σχεδιαστικό επίπεδο».

Μία μεγάλη οθόνη 15 ιντσών βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας βελτιωμένης εμπειρίας χρήστη με το διασυνδεδεμένο σύστημα infotainment επόμενης γενιάς της εταιρείας. Σχεδιασμένη να είναι διαισθητική και εύχρηστη, προσδίδει μια γαλήνια και ήρεμη εμπειρία. «Μέσα στο Concept Recharge δημιουργούμε μία πραγματική αίσθηση σκανδιναβικού καθιστικού», δήλωσε ο Robin Page.

Το Concept Recharge αντανακλά επίσης τις φιλοδοξίες της Volvo για την ασφάλεια στα χρόνια που έρχονται. Ένας αισθητήρας LiDAR, ουσιώδες τμήμα του σχεδίου της Volvo για την επερχόμενη τεχνολογία ασφαλούς αυτόνομης οδήγησης, φτιαγμένος από την εταιρεία τεχνολογίας Luminar, είναι τοποθετημένος σε βέλτιστο σημείο της οροφής για να συλλέγει δεδομένα από το περιβάλλον γύρω από το αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

Κατά τη διάρκεια του live event από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, η εταιρεία έδωσε στο κοινό μια πρώτη άποψη των τεχνολογιών στις οποίες βασίζεται το μέλλον της, με όλες τις επόμενες γενιές Volvo να είναι αμιγώς ηλεκτρικές. Για αυτό το θέμα τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των Google, Luminar, Northvolt και NVIDIA θα συνεισφέρουν στο event.

Στο Volvo Cars Tech Moment περιλάμβανε μία σειρά από παρουσιάσεις και διαδραστικές Q&A συνεδρίες που αποκάλυψαν συναρπαστικές νέες πληροφορίες σε πεδία όπως η πορεία της εταιρείας προς την αποκλειστική ηλεκτροκίνηση, η φιλοδοξία της να αυξήσει την in-house ανάπτυξη λογισμικού, η κεντρική διαχείριση των υπολογιστών στο αυτοκίνητο, τα σχέδιά της για το επόμενο επίπεδο της τεχνολογίας ασφαλείας και το πλάνο της για την εφαρμογή της ασφαλούς αυτόνομης οδήγησης.

Advertisement

«Καθώς μετασχηματιζόμαστε σε μία εταιρεία αποκλειστικά ηλεκτρικών premium αυτοκινήτων έως το 2030, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε τα καλύτερα αυτοκίνητα στην ιστορία των 94 ετών μας», δήλωσε ο Håkan Samuelsson, CEO του Volvo Car Group και πρόσθεσε: «Ζούμε σε μία συναρπαστική εποχή για την εξέλιξή μας. Θα ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση των πελατών για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που προσφέρουν απρόσκοπτη συνδεσιμότητα, κορυφαία στάνταρ ασφαλείας για τον κλάδο και προηγμένη αυτόνομη οδήγηση».

Advertisement

Η Volvo Cars αφοσιώνεται στην αποκλειστική ηλεκτροκίνηση και έχει φιλόδοξα σχέδια για την επόμενη γενιά των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων της. Στόχος της είναι να δημιουργήσει αυτοκίνητα που θα παρέχουν υπερδιπλάσια πραγματική αυτονομία σε σχέση με τα τρέχοντα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της, θα διαθέτουν μπαταρία που θα μπορεί να φορτιστεί πολύ πιο σύντομα και θα προσφέρουν χαμηλότερα κόστη ιδιοκτησίας και φόρτισης. Έως τα μέσα αυτής δεκαετίας, η εταιρεία έχει στόχο να πουλά 1,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα παγκοσμίως, με τουλάχιστον τα μισά να είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

Σε οικονομικό επίπεδο, η Volvo Cars στοχεύει σε ετήσιο λειτουργικό περιθώριο της τάξης του 8-10% έως τα μέσα της δεκαετίας, χάρη στην ώθηση από την αύξηση των πωλήσεων και των εσόδων και στις τρεις παγκόσμιες περιοχές πωλήσεων, σε πιο αποτελεσματικές πωλήσεις και κανάλια διανομής, σε συνέργειες και σε μία ευρύτερη γκάμα αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η κερδοφορία αναμένεται να ενισχυθεί κι άλλο με την ισοδύναμη κατανομή του μικτού περιθωρίου κέρδους ανάμεσα στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητά της και σε όσα εφοδιάζονται με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως τα μέσα της δεκαετίας.

Advertisement

Μαζί με τη στροφή σε έναν κεντρικό υπολογιστή μέσα στα αυτοκίνητα της με τη χρήση της ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας NVIDIA, η Volvo Cars θα μεταφέρει επίσης την ανάπτυξη λογισμικού in-house και θα εστιάσει σε πιο μικρούς κύκλους εξέλιξης που αντανακλούν τον όλο και πιο σημαντικό ρόλο του λογισμικού ως παράγοντα κερδοφόρου ανάπτυξης και στοιχείο που κάνει τη διαφορά για το αυτοκίνητο του μέλλοντος.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρα διαφορετική αντίληψη σε σχέση με τον στατικό τρόπο ανάπτυξης που κυριαρχούσε στην αυτοκινητοβιομηχανία για πολύ μεγάλο διάστημα. Η συγκεκριμένη προσέγγιση θα επιτρέψει στη Volvo Cars να βελτιώσει την ευελιξία, να επιταχύνει τους χρόνους ανάπτυξης και τις παρουσιάσεις νέων υπηρεσιών, τεχνολογιών και λογισμικού με ασύρματες (Over The Air) ενημερώσεις.

Αντανακλώντας την ηγετική θέση της Volvo Cars στην ασφάλεια, η επόμενη γενιά των μοντέλων Volvo θα θέτει νέα πρότυπα στον τομέα. Τα μελλοντικά Volvo θα εξοπλίζονται με hardware έτοιμο για αυτόνομη οδήγηση, περιλαμβάνοντας αισθητήρες LiDAR από την Luminar στον βασικό τους εξοπλισμό. Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να αξιοποιήσει τη δύναμη των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, συνεχίζοντας να βελτιώνει την ασφάλεια στα μελλοντικά της αυτοκίνητα.

Η Volvo Cars θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Google, αναβαθμίζοντας κι άλλο την κορυφαία για τον κλάδο προσέγγισή της στα συστήματα infotainment και τη συνδεσιμότητα. Ένα νέο σύστημα infotainment θα προσφέρει απλή, ήρεμη και ασφαλή εμπειρία χρήσης, ενσωματώνοντας απρόσκοπτα τα οικοσυστήματα της Volvo Cars και της Google.

Στο πλαίσιο του event, η εταιρεία αποκάλυψε επίσης τη μελλοντική της προσέγγιση στα συστήματα infotainment κι ένα concept car που οπτικοποιεί το τεχνολογικό σχέδιο δράσης της και δίνει μία ιδέα για το μέλλον τής σχεδίασης στην αμιγώς ηλεκτρική εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Volvo Cars ενισχύει τη συνεργασία της με την Nvidia
Volvo Cars & Volvo Trucks: Συνεργασία με στόχο την ασφάλεια
Volvo Cars: Αύξηση πωλήσεων κατά 40,8%