Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα 5 πιο παράξενα αγαλματίδια πάνω σε αυτοκίνητα

Ελλάδα 4:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα 5 πιο παράξενα αγαλματίδια πάνω σε αυτοκίνητα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα 5 πιο παράξενα αγαλματίδια πάνω σε αυτοκίνητα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Επιλέξαμε τα πιο…ενδιαφέροντα αγαλματίδια από την διαδικτυακή δημοπρασία «March Fine Motoring Mascots» που έγινε από τον οίκο Bonhams.

Advertisement
Advertisement

Κάθε ένα από αυτά τα αγαλματίδια διατέθηκε μεμονωμένα με προσφορά που ξεκινούσε από τα 100 ευρώ και το μόνο που είχαν κοινό ήταν η ιδιαιτερότητα στο σχήμα και τα υλικά τους.

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα αγαλματίδια των αυτοκινήτων -ο αγγλικός όρος είναι μασκότ- ήταν ουσιαστικά διακοσμητικά καλύμματα για τις τάπες του ψυγείου νερού του κινητήρα, που είχαν πάνω τους οικόσημα, μορφές, αγαπημένα ζώα, γούρια ή σήματα. Κάποια από αυτά ήταν και χιουμοριστικά, ενω σταμάτησαν να υφίστανται γύρω στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα πιο διάσημο είναι φυσικά το «Spirit of Ecstasy» της Rolls-Royce, η ιστορία του οποίου είχε και Ελληνικό ενδιαφέρον. Σήμερα υπάρχει μια υγιής παγκόσμια κοινότητα συλλεκτών που αγοράζουν και πωλούν αυθεντικά αγαλματίδια. Οι τιμές τους έχουν τεράστιες διακυμάνσεις, καθώς στις δημοπρασίες ξεκινούν από τα 100 ευρώ (με την προμήθεια του οίκου αλλά και τους φόρους) και φτάνουν όσο αντέχετε. Είναι σημαντικό αν προέρχονται από κάποιο σχεδιαστή ή εταιρεία που ήταν διάσημη για τις δημιουργίες της. Για παράδειγμα ένα αντίγραφο της Αφροδίτης του Lalique (κρύσταλλο) πωλείται 320 ευρώ, ενώ ένα γνήσιο κομμάτι του ίδιου κατασκευαστή της δεκαετίας του 1920 φτάνει ακόμα και τις 30.000 ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Από την δημοπρασία μέσω ίντερνετ του οίκου Bonhams επιλέξαμε, ως πιο ενδιαφέροντα τα ακόλουθα αγαλματίδια:

Lucky Touch-Wud, Αγγλία, 1914 (πωλήθηκε 3.728 ευρώ)

Advertisement

Αυτή η φθαρμένη ξύλινη σφαίρα φτιάχτηκε για να δώσει τύχη στον προληπτικό ιδιοκτήτη της. Το άγγιγμα ξύλου θεωρείται (ακόμη) στην Βρετανία πως διώχνει το κακό. Περιγραφή: Μια ξύλινη σφαίρα με γυάλινα μάτια και επιχρυσωμένα χάλκινα χέρια και πόδια, ύψους 4 ιντσών.

Advertisement

 Σκιάχτρο, «Scarecrow Mascot», του E. Charles, Γαλλία, 1922 (πωλήθηκε 532 ευρώ)

Ο ασυνήθιστος, βραβευμένος σχεδιασμός δείχνει ένα σκιάχτρο, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι κινείται από τη ροή του αέρα που προκύπτει καθώς το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση. Περιγραφή: Υπογεγραμμένο, επινικελωμένο χάλκινο, ύψους 5 ίντσών, σε καπάκι καλοριφέρ από Βακελίτη. Κέρδισε βραβείο στο Concourse du Journal de L’Auto το 1922.

Advertisement

Le Tank, από τον Brunswick, άγνωστης χρονολογίας (πωλήθηκε 798 ευρώ)

Αυτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σχέδια της συλλογής. Απεικονίζει ένα κορίτσι που οδηγεί ένα σαλιγκάρι, ενώ τα μαλλιά της δίνουν την εντύπωση ότι κινείται γρήγορα. Περιγραφή: Υπογεγραμμένο από τον L. Brunswick, κράμα επινικελωμένο, ύψος 5,5 ίντσες (σχεδόν 14,0 εκατοστά).

Κλόουν, 1920 (πωλήθηκε 1.917 ευρώ)

Αυτός ο κλόουν που μοιάζει να διασκεδάζει, δεν έχει κάποια ιστορία πίσω του αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ. Περιγραφή: Έχει σβησμένο το σήμα του κατασκευαστή, είναι από νικέλιο με ύψος 7,0 ίντσες (σχεδόν 17,8 εκατοστά).

Κατσίκα από Peugeot, Γαλλία, 1920 (πωλήθηκε 4.793 ευρώ)

Πολλοί ιδιοκτήτες Peugeot την δεκαετία του ’20 προτιμούσαν αντί για το λιοντάρι την… κατσίκα ως σύμβολο του αυτοκινήτου τους. Μάλιστα ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η κατσίκα που καπνίζει πούρο. Περιγραφή: Το σήμα φέρει σκαλισμένα τα ονόματα «Jean Bari» και «Cirages Roubaix» στο μπροστινό μέρος και την επιγραφή «Banquet de Massais» (μάλλον όνομα γνωστού εστιατορίου/ bar της εποχής) στο πίσω μέρος. Πρόκειται για μια επινικελωμένη, χάλκινη προτομή μιας κομψά ντυμένης κατσίκας που καπνίζει πούρο, ύψους 6 ίντσών (15,25 εκατοστά).

Διαβάστε επίσης:

Δημοπρασία για μια χάλκινη Shelby Cobra

Οι… τρεις αγαπημένες του Jamiroquai

Teaser για νέα Rolls Royce