Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τhe Spirit of Ecstasy. Η ιστορία του εμβλήματος της Rolls Royce (+video)

Ελλάδα 11:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τhe Spirit of Ecstasy. Η ιστορία του εμβλήματος της Rolls Royce (+video)

ΝΕΑ

Τhe Spirit of Ecstasy. Η ιστορία του εμβλήματος της Rolls Royce (+video)

ΝΕΑ

Μία παράνομη σχέση και ένας έρωτας με τραγική κατάληξη λίγο έξω από την Κρήτη 105 χρόνια πριν σαν σήμερα, έμεινε στην ιστορία ως το έμβλημα των πιο γνωστών πολυτελών αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

 

Στο τέλος Δεκεμβρίου του 1915 (30 ή 31 Δεκεμβρίου) σύμφωνα με το βιβλίο Rolls Royce Chronicle η Eleanor Velasco Thornton, πνίγηκε κατά τον τορπιλισμό και την βύθιση του «SS Persia» από το γερμανικό υποβρύχιο U-38 στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η Εleanor συνόδευε τον Λόρδο Montagu ο οποίος είχε διοριστεί πρέσβης στην Ινδία.

Advertisement
Advertisement

Η Eleanor μπορεί να έχασε την ζωή της στο ναυάγιο αλλά συνέχισε να «ζει» πάνω σε κάθε μοντέλο της Rolls Royce αφού ήταν το μοντέλο του γλύπτη Charles Skyes για το έμβλημα «Spirit of Ecstasy». Πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την επίσημη ιστορία του βιβλίου. Λένε πως η Eleanor δεν πνίγηκε στο ναυάγιο αλλά επέζησε. Άφησε προσωπικά της αντικείμενα σε μία άλλη πνιγμένη γυναίκα, πιάστηκε σε μία λέμβο βγήκε στην Κρήτη. Εκεί ξεκίνησε μία νέα ζωή αφήνοντας πίσω έναν ανεκπλήρωτο έρωτα και ένα χαμένο παιδί…

Η «Spirit of Ecstasy» και ο παράνομος δεσμός

Advertisement

Στα 22 της η Eleanor Velasco Thornton ήταν γραμματέας του John Edward Scott-Montagu, ο οποίος έγινε ο δεύτερος Baron Montagu του Beaulieu το 1905. Έγινε η ερωμένη του και απέκτησαν εκτός γάμου μια κόρη, την Joan Eleanor Thornton που εγκατέλειψαν και έδωσαν για υιοθεσία. Η σχέση τους ήταν γνωστή στον κύκλο των φίλων τους, για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο λόγος ήταν η φτωχή κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Eleanor, που αποτελούσε εμπόδιο για τον δεσμό της με τον λόρδο. Από την άλλη πλευρά, ο Montagu είχε παντρευτεί την Lady Cecil Victoria Constance Kerr από το 1889.

Χωρίς υβριδικά η Rolls Royce

Advertisement

To Spirit of Ecstasy (Πνεύµα της Έκστασης) δημιουργήθηκε το 1911. Το αγαλματίδιο, που κοσμεί το ψυγείο της Rolls-Royce αρχικά έγινε αιτία διφωνίας ανάμεσα στους ιδρυτές της μάρκας (Charles Rolls και Henry Royce). Ο Royce, δεν το ήθελε καθώς έλεγε ότι κατέστρεφε την καθαρή γραµµή του καπό. Το αγαλµατίδιο αυτό τοποθετήθηκε για να αποτρέψει τους κατόχους των πολυτελών αυτών αυτοκινήτων να τοποθετούν διάφορα δικά τους διακοσμητικά, όπως… µαύρες γάτες, αστυνοµικούς, ελέφαντες, ακόμη και… διαβόλους.

Rolls Royce Turban Challenge: Η απίστευτη ιστορία του Reuben Singh

Η μασκότ αυτή, που απεικονίζει µία καλλονή, της οποίας το φόρεμα ανεμίζει στον αέρα, κρύβει µία τρυφερή και ρομαντική ιστορία, έναν παράνομο δεσμό. Η πρώτη επιλογή για το σήμα αυτό ήταν η Νίκη της Σαµοθράκης, όµως ο γλύπτης Charles Robinson Sykes ήθελε κάτι πιο σύγχρονο και πιο θηλυκό. Για τον λόγο αυτό επέλεξε τη συγκεκριμένη πόζα/εικόνα εμπνευσμένος από την Eleanor Thornton, γραµµατέα και συνάµα ερωµένη του αφεντικού του, του λόρδου John Montagu. Η νέα µασκότ τοποθετήθηκε πάνω από τα δύο κόκκινα «R» (αργότερα έγιναν µαύρα όχι ως ένδειξη πένθους για το θάνατο του Royce, αλλά για να υπάρχει αρµονία µε τα άλλα χρώµατα του αυτοκινήτου) τα αρχικά των δύο ιδρυτών.

Rolls Royce Phantom: Last but not least

Advertisement

Ο Charles Robinson Sykes, εργάστηκε στο Λονδίνο για να δημιουργήσει μια προσωπική μασκότ για το καπό της Rolls-Royce Silver Ghost του 1910 για τον Montagu. Δημιούργησε αρχικά ένα μικρό άγαλμα με ελαφρά ρούχα τα οποία έπαιρνε ο άνεμος και με τον δείκτη στα χείλη της (για να συμβολίσει το μυστικό του παράνομου έρωτα). Το έμβλημα ονομάστηκε «The Whisper» και εκτίθεται στο National Motor Museum στο Beaulieu μαζί με άλλα Spirit of Ecstasy.

Μόνο τρία ή τέσσερα δημιουργήθηκαν πιστεύεται ότι έχουν σωθεί μόνο δύο. Το Φεβρουάριο του 1911 ο Sykes παρουσίασε στην Rolls-Royce το «Spirit of Ecstasy», το οποίο αναγνωρίστηκε εύκολα ως μια παραλλαγή στο θέμα του «The Whisper». Η ομοιότητα δεν ήταν τυχαία διότι το μοντέλο και για τα δύο εμβλήματα ήταν η Thornton.

Τροποποιήσεις …

Ο Royce ήθελε το αγαλματίδιο να ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό, αλλά στην πράξη τοποθετήθηκε σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα από το 1911 και μετά και έγινε στάνταρ στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Ήταν επιχρυσωμένο από το 1911 μέχρι το 1914. Τότε η μασκότ κατασκευάστηκε από νίκελ ή κράμα χρωμίου για να αποτραπούν οι κλοπές. Ο σχεδιασμός της μασκότ είχε έντεκα κύριες παραλλαγές στη ζωή του. Το μειωμένο ύψος του αμαξώματος οδήγησε σε μείωση στο μέγεθος της μασκότ.

Στον Sykes ανατέθηκε για άλλη μια φορά από τη Rolls-Royce στη δεκαετία του 1930 να κάνει μια χαμηλότερη έκδοση της μασκότ για να ταιριάζει στις ανάγκες των νέων sportive μοντέλων. Η… γονατιστή κυρία αποκαλύφθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1934 και ήταν μία παραλλαγή του πρώτου σήματος. Αυτή η έκδοση, ωστόσο, σταμάτησε μετά τα μοντέλα Silver Dawn , Phantom IV και Silver Wraith ,για μία μικρότερη εκδοχή, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα.

Από το 2003 ως σήμερα

Το σημερινό Spirit of Ecstasy χρονολογείτε, από το μοντέλο Phantom του 2003, έχει ύψος 7,62 εκατοστά και για λόγους ασφαλείας, είναι τοποθετημένο σε μηχανισμό με ελατήριο που έχει σχεδιαστεί για να βυθίζεται στη βάση της αμέσως εάν ακουμπήσει κάπου. Μπορεί να κατασκευαστεί από γυαλισμένο ανοξείδωτο ατσάλι ή με χρυσή επένδυση 24 καρατίων, ή από φωτισμένο ματ κρύσταλλο.