Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Οι Ρώσοι κόλλησαν με κινέζικα λάστιχα… (+video)

Ελλάδα 21:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Ρώσοι κόλλησαν με κινέζικα λάστιχα… (+video)

MIRROR

Οι Ρώσοι κόλλησαν με κινέζικα λάστιχα… (+video)

MIRROR

Οι φωτογραφίες από τους δορυφόρους και οι δυτικοί αναλυτές προσπαθούν να δώσουν μία λογική απάντηση για το ακίνητο κονβόι των Ρώσων στην Ουκρανία. Όμως η εξήγηση είναι μάλλον πιο απλή.

Advertisement
Advertisement

Μία πραγματική σπαζοκεφαλιά έχει εξελιχθεί για τους δυτικούς αναλυτές το τεράστιο κονβόι των 64 και πλέον χιλιομέτρων από ρωσικά οχήματα τα οποία παραμένουν ακινητοποιημένα λίγο έξω από το Κίεβο από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι εξηγήσεις που κυκλοφορούν ανάμεσα σε ειδικούς και λιγότερο “ειδικούς” στρατιωτικούς αναλυτές είναι πολλές. Όμως μία ανάρτηση στο διαδίκτυο έρχεται να φέρει στην επιφάνεια μία πιο απλή εξήγηση: τα ακατάλληλα λάστιχα των οχημάτων.

Την ανάρτηση αυτή την έκανε ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο με το όνομα Karl Muth, ο οποίος έχει εξειδίκευση στα ελαστικά. Και όπως υποστηρίζει, για την ακινησία των ρωσικών οχημάτων το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχουν τα φθηνά κινέζικα λάστιχα που φορούν.

Advertisement
Advertisement

Όπως λέει στην ανάρτησή του και έχοντας ως βάση μία εικόνα που κυκλοφορεί από τους Ρώσους με ένα όχημα που έχει κολλήσει στην λάσπη, τα ελαστικά του δεν είναι τα κλασικά Σοβιετικού τύπου λάστιχα, αλλά είναι κινέζικα στρατιωτικά ελαστικά, ενός πολύ συγκεκριμένου μάλιστα τύπου, τα Yellow Sea YS20.

Tα ελαστικά αυτά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Σομαλία και στο Σουδάν και είναι πολύ κακές αντιγραφές των Κινέζων στα εξαιρετικά Michelin XZL.

Το πρόβλημα με τα φθηνά στρατιωτικά ελαστικά είναι ότι αν τα αφήσεις ακίνητα για μήνες σε ένα μέρος, τα πλαϊνά τους “ξεραίνονται” και γίνονται εύθραυστα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν ή να κλατάρουν όταν χρειαστεί να κινηθούν με χαμηλές πιέσεις, όπως συμβαίνει στις πολεμικές επιχειρήσεις σε εδάφη με χαμηλή πρόσφυση και σαθρές επιφάνειες.

Advertisement


Σύμφωνα με την δημοσίευση υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς δεν είχε γίνει η απαραίτητη πρόβλεψη για το έδαφος της κεντρικής Ουκρανίας.

Τα ελαστικά αυτά μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην Κριμαία και στη Νότια Ουκρανία, όπου τα εδάφη είναι πιο σταθερά, όμως στην περιοχή γύρω από το Κίεβο αυτή την εποχή υπάρχει μόνο λάσπη, που δυσκολεύει σημαντικά την κίνησή των οχημάτων.

Αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα για τις δυνάμεις που έχουν εγκλωβιστεί στο τεράστιο κονβόι, και θα παραμείνει έτσι τουλάχιστον για 4 έως και 6 εβδομάδες ακόμα, μέχρι να λιώσουν τα χιόνια και να στεγνώσει το έδαφος.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια άρματα βλέπουμε στον πόλεμο της Ουκρανίας; (+video)
Η εισβολή στην Ουκρανία ενδέχεται να προκαλέσει νέες ελλείψεις
Ουκρανία: Η μάχη των πινακίδων κυκλοφορίας