Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια άρματα βλέπουμε στον πόλεμο της Ουκρανίας; (+video)

Ελλάδα 3:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια άρματα βλέπουμε στον πόλεμο της Ουκρανίας; (+video)

ΝΕΑ

Ποια άρματα βλέπουμε στον πόλεμο της Ουκρανίας; (+video)

ΝΕΑ

Το Newsauto καταγράφει τη συντριπτική πλειοψηφία των τεθωρακισμένων που μάχονται στην Ουκρανία. Πώς ονομάζονται; Γιατί είναι τόσο ευάλωτα στα βλήματα; Ποια είναι τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά; Πόσο κοστίζουν; Όλα όσα χρειάζονται για να ξέρεις ακόμα και αν δεν είσαι γνώστης…

Advertisement
Advertisement

Στον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλά τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία εφοδιάζονται, άλλα με ερπύστριες άλλα με τροχούς. Εικόνες που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αλλά το κάνουμε καθώς όλα τα ειδησεογραφικά και όχι μόνο Μέσα, μεταδίδουν φωτογραφίες και video από τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Σε έναν σύγχρονο στρατό υπάρχουν διάφοροι τύποι τεθωρακισμένων που τα ξεχωρίζουμε σε κατηγορίες. Για παράδειγμα, σε αυτά που μεταφέρουν προσωπικό, σε αυτοκινούμενα με πυροβόλα κ.ά. Να σημειώσουμε επίσης πως ο όρος «τανκ» θυμίζει κάτι από τον όρο «τζιπ», αλλά στην πραγματικότητα η σωστή ορολογία είναι άρμα μάχης.

Τανκ ονομάζουν το άρμα μάχης οι Βρετανοί και είναι μια λέξη που έγινε ευρέως γνωστή στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο διότι το άρμα μάχης εκείνης της εποχής έμοιαζε με δεξαμενή.

Advertisement
Advertisement

Γιατί κολλάνε τα άρματα στη λάσπη;

Ένα άρμα μάχης χαρακτηρίζεται από της ισχύ πυρός, την ευκινησία αλλά και την προστασία που παρέχει. Τα άρματα που βλέπουμε στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι τα περισσότερα προηγούμενων γενεών τα οποία φέρουν έξτρα θωράκιση για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα εχθρικά βλήματα.

Παρ’ όλα αυτά διαπιστώνουμε πως μεγάλο μέρος αυτών καταστρέφεται σε σημεία ευάλωτα όπως είναι για παράδειγμα ο πυργίσκος.

Advertisement

Τα νέα της πιάτσας, 326…

Advertisement

Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άρματα είναι το έδαφος. Σε αυτές τις περιοχές με βαρύ χειμώνα και εδάφη κορεσμένα από νερό, δεν επιτρέπεται η εύκολη κίνηση βαρέων οχημάτων. Για αυτό βλέπουμε συχνά άρματα, μόλις βγουν από το οδικό δίκτυο να κολλάμε στη λάσπη. Αυτό το φαινόμενο στη ρωσική διάλεκτο λέγεται «Ρασπόβιτσα».

Είδη αρμάτων μάχης

Από όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα και στην περίπτωση των Ρώσων, έχουν αναπτυχθεί οι παλαιότεροι τύπου αρμάτων όπως T-72 (σε διάφορες εκδόσεις), Τ-80 και ελάχιστα Τ-90 ( η νέα γενιά του Τ-72).

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί έχουν κυρίως άρματα βασισμένα στο Τ-64 (ο πρόγονος του Τ-80) το οποίο κατασκευαζόταν στο Χάρκοβο όπως και λίγα Τ-80.

Advertisement

Τεχνικά χαρακτηριστικά αρμάτων

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, ένα Τ72 (υπάρχει σε πολλές εκδόσεις) για παράδειγμα, εφοδιάζεται με κινητήρα diesel V12, με την ισχύ να αγγίζει έως τους 1.110 ίππους.

Να σημειώσουμε πως η αυτονομία των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης κυμαίνεται μεταξύ 450 – 700 χλμ. ενώ το βάρος ξεπερνά τους 40 τόνους.

Πόσο κοστίζει ένα άρμα;

Για όσους έχουν την απορία για το πόσο μπορεί να κοστίζει ένα άρμα, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με ακρίβεια, καθώς παίζουν ρόλο διάφορες παράμετροι.

Όσοι παρακολουθούν τη συγκεκριμένη αγορά και για μία τάξη μεγέθους, ένα Τ-72 (ως μεταχειρισμένο καθώς δεν κατασκευάζεται πλέον) κυμαίνεται μεταξύ 1-2 εκατ. ευρώ.  Ένα T-90 στα 4-5 εκατ. ευρώ ενώ το υπερσύγχρονο T-14 Armata (που δεν έχουμε δει ακόμα στην Ουκρανία –έχουν παραχθεί σχεδόν 100), εκτιμάται πως κοστίζει μεταξύ 8-10 εκατ. ευρώ.

 

Παρακολουθήστε το σχετικό video για να ξέρετε τι… βλέπετε!

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια εταιρεία πετρελαιοειδών αγοράζει τελικά ρωσικό πετρέλαιο;
«Απόρθητο κάστρο» η αυτοκινητοβιομηχανία: Οι νικητές του 2021
Τι έδειξε ο… Μυστικός Επιβάτης για τις υπηρεσίες στον ΟΑΣΘ