Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ουκρανία: Η μάχη των πινακίδων κυκλοφορίας

Ελλάδα 7:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ουκρανία: Η μάχη των πινακίδων κυκλοφορίας

ΝΕΑ

Ουκρανία: Η μάχη των πινακίδων κυκλοφορίας

ΝΕΑ

Η τακτική της αφαίρεσης ή της παραποίησης σημάτων κυκλοφορίας που θα μπορούσε να μπερδέψει τις δυνάμεις εισβολής χρονολογείται τουλάχιστον από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Advertisement
Advertisement

Οι Ουκρανοί παραποιούν τα οδικά σήματα για να μπερδέψουν τους Ρώσους εισβολείς

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στην Ουκρανία, η αρχή συγκοινωνιών της χώρας δίνει οδηγίες στους πολίτες και τις τοπικές αρχές για το πως να αφαιρέσουν ή και να παραποιήσουν τα οδικά σήματα, σε μια προσπάθεια να μπερδέψουν ή να καθυστερήσουν τους εισβολείς.

Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επίσης μια σειρά από πινακίδες σε όλη την Ουκρανία, που έχουν αλλοιωθεί ή αναγράφουν άσεμνα μηνύματα που απευθύνονται στα ρωσικά στρατεύματα.

Advertisement
Advertisement

Μαζί με την αρχή συγκοινωνιών και το Υπουργείο Άμυνας ενθάρρυνε τους πολίτες να «μπερδέψουν και να αποπροσανατολίσουν τον εχθρό που κινείται παράνομα στην Ουκρανία» αφαιρώντας πινακίδες με τα ονόματα πόλεων και χωριών.

Η κρατική αρχή μεταφορών της Ουκρανίας Ukravtodor δημοσίευσε πολλά μηνύματα, που έδειχναν οδικά συνεργεία να τοποθετούν πινακίδες με το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα σε ένα απαγορευτικό σύμβολο ή κομμένο κύκλο. Μια άλλη ανάρτηση του Ukravtodor απεικονίζει αυτό που φαίνεται να είναι μια πινακίδα με photoshop που περιέχει τρία μηνύματα προς Ρώσους στρατιώτες που δείχνουν προς «διαφορετικές» υβριστικές  κατευθύνσεις.

Advertisement

Η λεζάντα που συνοδεύει την ανάρτηση καλεί τις τοπικές αρχές σε όλη την Ουκρανία να καταργήσουν τις πινακίδες των δρόμων και της πόλης και στη συνέχεια να τις παραδώσουν στις τοπικές αρχές. «Ο εχθρός έχει κακές επικοινωνίες, δεν μπορεί να κινηθεί στο έδαφός μας», αναφέρει η ανάρτηση. «Ας τους βοηθήσουμε να πάνε κατευθείαν στην κόλαση». Άλλες εικόνες δείχνουν ηλεκτρονικές οδικές πινακίδες πάνω από τους αυτοκινητόδρομους της Ουκρανίας με το μήνυμα, που έδωσε  Ουκρανικό πλοιάριο σε Ρωσικό πολεμικό πλοίο.

Advertisement

Η τακτική της αφαίρεσης ή της αλλαγής οδικών πινακίδων για να μπερδέψει τους εισβολείς έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις σύγχρονες συγκρούσεις. Τα βρετανικά στρατεύματα αφαίρεσαν πινακίδες από δρόμους και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στο Κουβέιτ αφαίρεσαν ή έβαψαν με σπρέι οδικές πινακίδες κατά την Ιρακινή εισβολή το 1990.

Σύμφωνα με την κρατική αρχή μεταφορών της Ουκρανίας έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για ρωσικές νηοπομπές ανεφοδιασμού που χάθηκαν ή κόλλησαν σε ανώμαλο έδαφος εντός της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα πολλές να εγκαταλειφθούν ή να λεηλατηθούν. Καθώς οι μάχες συνεχίζονται σε ολόκληρη την Ουκρανία, στις αστικές περιοχές, είναι πιθανό να δούμε να αφαιρούνται περισσότερα οδικά σήματα ως πολιτική άμυνας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε πως θα οδηγήσετε άρμα μεταφοράς προσωπικού (+video)
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βόμβα για την αυτοκινητοβιομηχανία
VW: Σταματούν εργοστάσια λόγω της Ουκρανίας