Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Mercedes SL «Παγόδα»: Γοητεία ετών 59 (+video)

Ελλάδα 21:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mercedes SL «Παγόδα»: Γοητεία ετών 59 (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Mercedes SL «Παγόδα»: Γοητεία ετών 59 (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σχεδιασμένη με γνώμονα τις επιδόσεις, την πρακτικότητα και την ασφάλεια, η Mercedes-Benz W113 SL έφερε επανάσταση στην κατηγορία των ανοιχτών αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Έχουν περάσει 59 χρόνια μετά το ντεμπούτο της W113 SL (Παγόδα) όμως παραμένει ένα εμβληματικό ανοιχτό αυτοκίνητο

Τα μοντέλα SL (Sport-Leicht, ή Sport Light) της Mercedes παρουσιάστηκαν το 1954 στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης. ‘Hταν (τότε) η έκδοση για τον δρόμο του αγωνιστικού αυτοκινήτου W194 που κέρδισε το Le Mans.

Η διάσημη Gullwing

Advertisement
Advertisement

Με το όνομα 300 SL, το κουπέ με τις πόρτες, που άνοιγαν σαν φτερά γλάρου ήταν ένα από τα πρώτα καθαρόαιμα υπεραυτοκίνητα. Μέχρι σήμερα, παραμένει η πιο περιζήτητη Mercedes-Benz.

Η προσιτή 190 SL

Advertisement

Ένα χρόνο αργότερα, ήρθε μια έκδοση roadster που ονομαζόταν 190 SL. Κατασκευάστηκε σε 25.881 μονάδες σε αντίθεση με τις  3.258 της 300 SL και ήταν πιο προσιτή, αλλά λιγότερο ισχυρή. Την κίνηση φρόντιζε ένας τετρακύλινδρος κινητήρας που μετά βίας μπορούσε να βγάλει πάνω από 100 ίππους. Παρόλα αυτά, η 190 SL πούλησε καλά. Τόσο που ενθάρρυνε τη διοίκηση της Mercedes να ετοιμάσει τη διάδοχό της.

Advertisement

Το άτυχο project

Αρχικά, ο Τεχνικός Διευθυντής της Mercedes-Benz, Fritz Nallinger, και η ομάδα του δημιούργησαν  ένα αυτοκίνητο βασισμένο στην W127 με εξακύλινδρο κινητήρα 2,2-λίτρων (M127 inline-six) με injection, τον οποίο σχεδίασαν να το παράγουν μαζικά από το 1957 και μετά. Δυστυχώς γι’ αυτούς, τα τεχνικά προβλήματα συνέχιζαν να αναβάλλουν το ντεμπούτο της ολοκαίνουργιας 220 SL. Καθώς είχε περάσει μία πενταετία, ο Nallinger αποφάσισε να βάλει το project στο συρτάρι.

Advertisement

Η δημιουργία της «Παγόδα»

Ξεκινώντας με τη νέα τεχνολογία κατασκευής που χρησιμοποιήθηκε στην W112 S-Class και την πλατφόρμα της σεντάν W 111 «fin tail» (η οποία μειώθηκε κατά 30 εκατοστά), η ομάδα κατάφερε να αναπτύξει αναμφισβήτητα το πιο προηγμένο roadster που ήταν διαθέσιμο στην αγορά εκείνη την εποχή.

Την ονόμασαν 230 SL (και εσωτερικά W113) το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο του 1963. Η ανάρτηση ήταν ανεξάρτητη μπροστά και πίσω με διπλά ψαλίδια (εμπρός) μονό πίσω και αμορτισέρ/ελατήρια, ενώ το σύστημα φρένων διπλού κυκλώματος είχε μπροστινά δισκόφρενα και ηλεκτρικά υποβοηθούμενα πίσω ταμπούρα.

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η κίνηση προερχόταν από έναν κινητήρα 2,3 λίτρων (M180 εξακύλινδρος σε σειρά), με την κωδική ονομασία M127 II. Συνδυαζόταν είτε με χειροκίνητο κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων, είτε (προαιρετικά) με αυτόματο υδραυλικό με τον ίδιο αριθμό ταχυτήτων. Η απόδοσή του ήταν 148 ίπποι. Αυτό δεν ήταν μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τον τετρακύλινδρο της 190 SL, ειδικά αφού το νέο roadster ήταν περίπου 100 κιλά βαρύτερο. Όμως σε συνδυασμό με το κοντό πλαίσιο και την προηγμένη ανάρτηση , έκανε την 230 SL ένα πολύ καλό σπορ αυτοκίνητο.

Ο Αρχιμηχανικός Rudolf Uhlenhaut έδειξε πόσο καλό ήταν στη δύσκολη πίστα αγώνων Annemasse Vétraz-Monthoux όπου «έγραψε» χρόνο 47,5 δευτερολέπτων. Λίγο αργότερα, ο επαγγελματίας οδηγός Mike Parkes μπήκε με μία Ferrari 250 GT (V12) για ένα γύρο στην ίδια πίστα, κάνοντας χρόνο 47,3 δευτερολέπτων.

Πως πήρε το όνομά της

Σχεδιασμένο από τη Mercedes-Benz και τους θρύλους Friedrich Geiger, Bela Barenyi και Paul Bracq, η W113 ήταν το πρώτο σπορ αυτοκίνητο με αμάξωμα ασφαλείας. Είχε εμπρός και πίσω ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης με τμήματα απορρόφησης κραδασμών  και  μία άκαμπτη καμπίνα επιβατών.

Επιπλέον, ήταν διαθέσιμη με αφαιρούμενη σκληρή οροφή, που αύξησε την ασφάλεια και την προστασία των επιβατών σε περίπτωση ανατροπής. Το σχήμα, αυτής της όμορφα σχεδιασμένης κατασκευής έμοιαζε με τα κτίσματα της Ανατολικής Ασίας, τα οποία ενέπνευσαν το εμβληματικό παρατσούκλι «Παγόδα» του αυτοκινήτου.

Εκτός από την ασφάλεια και τις επιδόσεις, η W113 ήταν ένα σπάνιο παράδειγμα πρακτικότητας για ανοιχτό αυτοκίνητο. Χάρη στη σχεδίαση της αναδιπλούμενης μαλακής οροφής της, οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να αποθηκεύσουν μερικές βαλίτσες πλήρους μεγέθους πίσω από κάθε κάθισμα ενώ ο χώρος του πορτμπαγκάζ ήταν παρόμοιος με αυτόν ενός σεντάν μεσαίου μεγέθους.

Επιπλέον, με την προαιρετική σκληρή οροφή «παγόδα», το roadster μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε κουπέ, πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσε να οδηγηθεί καθημερινά ανεξάρτητα από τον καιρό. Η 230 SL ήταν μία άμεση επιτυχία. Κατασκευάστηκε από το 1963 έως το 1967 σε 19.831 μονάδες.

Η σπάνια

Το 1968, αντικαταστάθηκε από μια βελτιωμένη έκδοση που ονομάστηκε 250 SL. Το μυστικό εδώ ήταν ο κινητήρας (M129.II) 2,5 λίτρων. Επίσης είχε σκληρότερα ελατήρια, ρεζερβουάρ καυσίμου μεγαλύτερης χωρητικότητας, δισκόφρενα (εμπρός και πίσω) και προαιρετικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Η παραγωγή της κράτησε μόνο 3 χρόνια (5.196 αυτοκίνητα), γεγονός που την κάνει το πιο σπάνιο μέλος της οικογένειας W113.

Και η τελευταία

Η τελευταία έκδοση της εμβληματικής «παγόδα» ήταν η 280 SL του 1967. Εκτός από μια σειρά βελτιώσεων στην ασφάλεια , αυτή η έκδοση είχε με την τελική εξέλιξη του εξακύλινδρου σε σειρά κινητήρα (M130) με κυβισμό 2.800 κ.εκ. Είχε ισχύ 168 ίππων που έκαναν την W113 ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Η παραγωγή τελείωσε το 1971 με 23.885 μονάδες να έχουν εγκαταλείψει το εργοστάσιο από το 1967 έως το 1971 όταν το μοντέλο σταμάτησε, πράγμα που σημαίνει ότι η 280 SL ήταν η πιο δημοφιλής παραλλαγή στις W113.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι από τις συνολικά 48.912 W113, σχεδόν 20.000 πωλήθηκαν στις ΗΠΑ όπου έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της εταιρείας.

Όμορφη λειτουργική και σπορ

Είτε πρόκειται για τους χώρους, την άνεση και την ασφάλεια, τα ανοιχτά αυτοκίνητα απαιτούσαν κάποιου είδους συμβιβασμούς. Ωστόσο, η πανέμορφη «παγόδα» έδειξε ότι είναι εφικτό να φτιαχτεί ένα convertible, μοντέλο, που μπορεί να οδηγηθεί καθημερινά, χωρίς συμβιβασμούς, και το κατάφερε σχεδόν πριν από έξι δεκαετίες.

Αγωνιστικές περγαμηνές

Ο Eugen Bohringer οδήγησε την «Pagoda» στη νίκη του μαραθώνιου ράλι Spa–Sofia–Liege το 1963, αυτή ήταν πρώτη νίκη της SL και η δεύτερη νίκη της Mercedes-Benz στον αγώνα των 90 ωρών.

Τι είναι σήμερα η «παγόδα» SL;

Σήμερα, το πρωτοποριακό ανοιχτό αυτοκίνητο της Mercedes είναι ένα από τα πιο συλλεκτικά κλασικά μοντέλα της. Ένα μοντέλο σε άψογη κατάσταση πλησιάζει τα 100.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mercedes SL: Η ιστορία ενός θρύλου
Μια πρόγευση από τη νέα Mercedes-AMG GT
Mercedes-AMG: Στην Ελλάδα η νέα SL (+τιμές)