Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Janis Joplin: Η ιστορία πίσω από την Porsche 356

Ελλάδα 7:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Janis Joplin: Η ιστορία πίσω από την Porsche 356

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Janis Joplin: Η ιστορία πίσω από την Porsche 356

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Λίγο πριν το τέλος του Γενάρη (19 Ιανουαρίου του 1943, κάπου στο Port Arthur του Texas), έρχεται στη ζωή το κορίτσι που θα έμενε στην ιστορία ως η «Βασίλισσα της ψυχεδέλειας». Το όνομά της Janis Lyn Joplin.

Advertisement
Advertisement

Από την ακατέργαστη και ηλεκτρισμένη φωνή της, τον αντισυμβατικό τρόπο ζωής της, μέχρι την ψυχεδελική της Porsche 356, η Janis Joplin ήταν ξεχωριστή.

Στο τραγούδι «Mercedes Benz» , που χλευάζει τον καταναλωτισμό (εκτέλεση a cappella χωρίς μουσική) η τραγουδίστρια Janis Joplin απαγγέλει στοίχους του Michael McClure και του Bob Neuwirth. Στο τραγούδι η Joplin ζητά από τον Θεό να της αποδείξει την αγάπη του προσφέροντάς της μία Mercedes-Benz, μία έγχρωμη τηλεόραση (για να κερδίσει χρήματα από ένα τηλεπαιχνίδι) και μία «νυχτερινή έξοδο».

Advertisement
Advertisement

Όμως η Joplin οδήγησε μία Porsche 356 με ψυχεδελικά σχέδια κάθε μέρα. Πού βρίσκεται το αυτοκίνητο τώρα;

Η ιστορία πίσω από την 356 μοντέλο του 1963 είναι τόσο ιδιαίτερη όσο και η μουσική της ή ακόμη και ο τρόπος που ντυνόταν. Σε μια εποχή που οι αστέρες της ροκ ξόδευαν τεράστια ποσά για να ξεχωρίζουν στον δρόμο με τα αυτοκίνητά τους, η Joplin έδωσε μόλις 3.500 δολάρια για την Porsche 356 C Cabriolet στον έμπορο Estes-Zipper στο Beverly Hills. Όταν αγόρασε το αυτοκίνητο, το χρώμα του ήταν ένα θαμπό γκρι, (Dolphin grey) ένα από τα εννέα διαθέσιμα χρώματα για την 356.

Advertisement

Αμέσως ένα μέλος του group και φίλος της ο Dave Richards, για 500 δολάρια μετέτρεψε το αυτοκίνητο σε καμβά και από προφυλακτήρα σε προφυλακτήρα ζωγράφισε πάνω του την δική του «Ιστορία του Σύμπαντος». Με τον ψυχεδελικό τρόπο της εποχής, ο Richards ζωγράφισε τον Big Brother, το Μάτι του Θεού, το ζώδιο της Janis (Αιγόκερως), κρανία για να συμβολίσει τον θάνατο, μανιτάρια (αγαπημένο φυσικό ναρκωτικό της εποχής) πεταλούδες και πολλά άλλα. Πάνω τους πέρασε πολλαπλά στρώματα διαφανές βερνίκι που αργότερα θα αποδειχθεί μια σοφή κίνηση.

Advertisement

Η Janis οδηγούσε την αγαπημένη της Porsche κάθε μέρα. Ήταν τόσο αναγνωρίσιμο αυτοκίνητο που οι οπαδοί της συχνά της άφηναν σημειώματα κάτω από τους υαλοκαθαριστήρες. Κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας το 1969 στην αίθουσα Winterland, έκλεψαν την Porsche της Joplin. Αναγνωρίζοντας την λάθος επιλογή αυτοκινήτου και για να παραπλανήσει τις αρχές ο κλέφτης ζωγράφισε με σπρέι πάνω στα ήδη υπάρχοντα σχέδια. Το συνέλαβαν γρήγορα και το αυτοκίνητο καθαρίστηκε εύκολα από το σπρέι χωρίς να καταστραφεί το αρχικό μοτίβο.

Στις 4 Οκτωβρίου του 1970, η Joplin δεν εμφανίστηκε για μια ηχογράφηση στο Studio Sunset Sound. Ανησυχώντας για την απουσία της, ο μάνατζερ υπεύθυνος για τις συναυλίες, John Cooke, πήγε στο Landmark Motor Hotel στο Hollywood, όπου έμενε η Janis.Είδε την Porsche στον χώρο στάθμευσης. Όταν μπήκε στο δωμάτιό της, ο Cooke βρήκε τη Joplin, νεκρή από υπερβολική δόση ηρωίνης στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι της. Ήταν μόλις 27 χρονών.

Advertisement

Μετά το θάνατο της Joplin ο μάνατζερ της, Albert Grossman, πήρε στην κατοχή του την Porsche. Για πάνω από δύο χρόνια την χρησιμοποίησε για να μετακινείται στο ράντσο του. Τελικά το 1975 το έδωσε στους συγγενείς της Joplin. Τα αδέλφια της Janis Joplin, η Laura και ο Michael, πήραν το αυτοκίνητο από τον Grossman και ο Michael το χρησιμοποιούσε καθημερινά.

Ζώντας στο Οχάιο, ο Michael Joplin ανακατασκεύασε τον κινητήρα, αλλά τα επόμενα χρόνια υπήρξε φθορά στη βαφή. Το Porsche 356 C έγινε ένα πολύ περιζήτητο όχημα, ο Michael σκέφτηκε να το πουλήσει και ξεκίνησε την αποκατάσταση του, βάφοντάς το στου αρχικό χρώμα Dolphin Grey. Στη δεκαετία του 1990 τα αδέλφια της Joplin αποφάσισαν να επιστρέψουν τη Porsche στην ψυχεδελική της μορφή.

Ανάθεσαν στους καλλιτέχνες Jana Mitchell και Amber Owen να αναπαράγουν την εικόνα της Ιστορίας του Σύμπαντος. Οι δύο καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν δεκάδες φωτογραφίες περιοδικών και δημιούργησαν ξανά το πρωτότυπο έργο. Μετά την αναπαλαίωση της, η Porsche της Janis Joplin, εκτέθηκε σε πολλά μουσεία. Η μεγαλύτερη χρονική περίοδος ήταν τα είκοσι χρόνια που πέρασε στο Rock and Roll Hall of Fame and Museum στο Cleveland του Ohio.

Το 2015, οι συγγενείς της Joplin πήραν για άλλη μια φορά το διάσημο Cabriolet, και το έβγαλαν σε δημοπρασία. Η οικογένεια είχε σχέδια να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να υποστηρίξει τα φιλανθρωπικά προγράμματα με το όνομα της αδελφής τους. Πωλήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2015 στην «Driven By Breakup» της RM Sotheby στη Νέα Υόρκη.

Η αρχική εκτίμηση ήταν πως η τιμή του αυτοκινήτου θα ήταν 400.000 και 600.000 δολαρίων, η νικήτρια προσφορά έφτασε στα 1.528.664 ευρώ (ή 1.760.000 εκατομμύρια δολάρια) και έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ για την πώληση οποιασδήποτε Porsche 356 που πωλήθηκε σε δημόσιο πλειστηριασμό.

Ως συνήθως, η Sotheby’s δεν αποκάλυψε το όνομα του αγοραστή. Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Tim Collins του ραδιοφώνου WBCK ανέφερε ότι ο νέος ιδιοκτήτης ήταν γυναίκα που αγόρασε το αυτοκίνητο ως δώρο των 60 χρόνων της. Η είδηση ανέφερε επίσης ότι η ιδιοκτήτρια βρίσκεται στην περιοχή Kalamazoo / Battle Creek στο Michigan. Η Porsche της Joplin έκανε και κάποιες εμφανίσεις στο Μουσείο αυτοκινήτων του Gilmore στο Hickory Corners του Michigan τον Οκτώβριο του 2016 και, πιο πρόσφατα, τον Μάιο του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο πωλήθηκε η προσωπική Porsche της Janis Joplin;
Electrogenic Porsche 356: Ηλεκτρική με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων (+video)
Σε δημοπρασία μια σπάνια Porsche 356 Speedster