Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

9+1 αυτοκίνητα με γυναικεία ονόματα

Ελλάδα 14:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

9+1 αυτοκίνητα με γυναικεία ονόματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

9+1 αυτοκίνητα με γυναικεία ονόματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Από τα classy και διεθνή: Σίλβια, Μίρα, Μερσέντες στα Ελληνικά: Μαρίνα, Κλειώ, Θάλεια, τα ονόματα γυναικών έχουν τη δική τους θέση στην αυτοκίνηση.

Advertisement
Advertisement

Με την Mercedes δεν έχουμε να κάνουμε με την… βάφτιση μοντέλου, αλλά ολόκληρης εταιρίας. Το όνομα «Mercedes» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα αυτοκίνητα των Daimler-Benz το 1901, λίγο μετά τον θάνατο του Gottlieb Daimler.

Ο Emil Jellinek, ένας γερμανικής καταγωγής λάτρης των αγώνων και επιχειρηματίας, βοήθησε στην εμπορία των αυτοκινήτων Daimler στους πλουσιότερους κύκλους.

Το 1899, ο Jellinek οδήγησε σε έναν αγώνα στη Νίκαια της Γαλλίας με το όνομα «Monsieur Mercedes». Mercedes ήταν το όνομα της κόρης του, της οποίας το ισπανικό χριστιανικό όνομα μεταφράζεται σε «έλεος».

Advertisement
Advertisement

Λίγο αργότερα (το 1901), η εταιρία πήρε το εμπορικό σήμα «Mercedes» και ο Jellinek άρχισε να εμπορεύεται το νέο όχημα στο εξωτερικό σε οικογένειες υψηλού προφίλ όπως οι Rockefellers, οι Astors και οι Morgans.


Nissan Silvia

Όλα ξεκίνησαν από το σπορ κουπέ περιορισμένης έκδοσης τη δεκαετία του ’60. Το μοντέλο δημιουργήθηκε από την Datsun ως… άσκηση για τη κατασκευή ενός οχήματος με γνώμονα την κορυφαία ποιότητα. Κατασκευάστηκαν μόνο 554 μονάδες, όμως το όνομα θα γίνει ένα από τα ποιο αναγνωρίσιμα της Nissan/Datsun. Στην Ελλάδα χειροκροτήσαμε, την Silvia στην έκδοση S12, στις ειδικές διαδρομές του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλι με οδηγό τον Στρατή Χατζηπαναγιώτου. Σήμερα το αυτοκίνητο είναι ένας θρύλος στο πρωτάθλημα Drift.


Toyota Carina

Advertisement

Μοιράστηκε το ίδιο πλαίσιο με την Celica TA22 (η πρώτη Celica) αλλά είχε τέσσερις πόρτες. Για όσους αμφιβάλλουν για το όνομα, η Carina είναι στην πραγματικότητα ένας αστερισμός. Αυτό το sedan έγινε γνωστό για τις επιδόσεις και την αξιοπιστία του. Το μοντέλο αργότερα θα μετονομαστεί σε Toyota Corona και επέστρεψε ως όνομα το 1992 για να μείνει ως το 1998.


Prince Gloria

Advertisement

Μετά τη συγχώνευση της Nissan με την Prince Motor Company, τα δύο πρώτα μοντέλα που γεννήθηκαν από την ένωση ήταν το Skyline και το Gloria. Το Gloria ήταν ένα εντυπωσιακό τετράθυρο sedan. Το 1959 ο τότε μελλοντικός Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, οδηγούσε ένα. Το μοντέλο έμεινε στην παραγωγή για 11 γενιές.


Alfa Romeo Giulia

Advertisement

Giulia είναι το όνομα δύο μοντέλων που σχετίζονται άμεσα με την ιστορία της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Alfa Romeo. Η πρώτη εμφάνιση του ονόματος ήταν σε μια σειρά από σπορ τετράθυρα compact αυτοκίνητα (Type 105) που παράχθηκαν από το 1962 έως το 1978 και η δεύτερη είναι σε ένα σπορ sedan (Type 952) που αποκαλύφθηκε το 2015.


Renault Clio / Thalia

Το όνομα Clio (Κλειώ) προήλθε από την μούσα της Ελληνικής μυθολογίας και δόθηκε στο σουπερμίνι αυτοκίνητο της Renault. Η πρώτη γενιά του μοντέλου παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 1990 και σήμερα βρίσκεται στην πέμπτη. Το Clio είναι το ένα από τα 3 μόλις αυτοκίνητα που έχουν κερδίσει 2 φορές το τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς, καθώς κατέκτησε το βραβείο το 1991 και το 2006 (τα άλλα δύο μοντέλα είναι το Volkswagen Golf και το Opel Astra). Στην Ιαπωνία, το Clio πωλείται ως Lutecia, επειδή η το δικαίωμα χρήσης του ονόματος Clio στην Ιαπωνία το είχε κατοχυρώσει νωρίτερα η… Honda. Οι Γάλλοι συνέχισαν να… εκμεταλλεύονται την Ελληνική μυθολογία και τις μούσες με την Thalia το τετράθυρο Clio.


Morris Marina

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η Marina συγκαταλέγεται στα χειρότερα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ. Κατασκευάστηκε από το τμήμα Austin-Morris της British Leyland από το 1971 έως το 1980. Παρά τις άσχημε κριτικές που δέχθηκε ήταν ένα δημοφιλές μοντέλο στη Βρετανία, ξεπερνώντας το Ford Escort. Οι εξαγωγές της έφτασαν ως την Βόρεια Αμερική, και συναρμολογήθηκε στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική και τη Μαλαισία. Συνολικά κατασκευάστηκαν 1,2 εκατομμύρια κομμάτια.  Το 1974, η… Marina ταξίδευσε στην Κορέα και έγινε η βάση για το Hyundai Pony. Μετά το τέλος της παραγωγής της «έζησε» σε πολλά αυτοκίνητα, όπως Land Rover Discovery, Lotus Esprit και… Lamborghini Diablo.


Daihatsu Mira

Αυτό το kei car από τη δεκαετία του ’80 υπάρχει ακόμα και σήμερα. Σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως και στην χώρα μας αυτό το αυτοκίνητο είναι γνωστό ως Charade.


Mazda Carol

Γνωρίζουμε αυτό το αυτοκίνητο ως Suzuki Alto. Αλλά το όνομα Carol χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60. Τα αυτοκίνητα της κατηγορία «Kei» έχουν συνήθως θηλυκά ονόματα και αυτό μάλλον τους ταιριάζει.


Nissan Violet

Άλλο ένα αυτοκίνητο από τη Nissan. Η Violet είχε μεγάλη επιτυχία στη ράλι. Στην πραγματικότητα, αυτό το αυτοκίνητο ήταν το πιο επιτυχημένο αυτοκίνητο της Nissan στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Κυριάρχησε στο Safari Rally από το 1979 έως το 1982. Εμείς το θαυμάσαμε στις ειδικές διαδρομές του Ράλι Ακρόπολις με οδηγό τον Γιώργο Μοσχού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Vive la France: Τα 11 καλύτερα γαλλικά μοντέλα
Ξεχασμένα supercars που έγραψαν ιστορία
Janis Joplin: Η ιστορία πίσω από την Porsche 356