Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Hyundai Ioniq 5: Τι μπορείτε να φορτίσετε με την μπαταρία του

Ελλάδα 6:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Hyundai Ioniq 5: Τι μπορείτε να φορτίσετε με την μπαταρία του

Mobility

Hyundai Ioniq 5: Τι μπορείτε να φορτίσετε με την μπαταρία του

Mobility

Χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα φόρτισης 800 Volt και την ικανότητα ανάκτησης ενέργειας, το Hyundai Ioniq 5 δεν καταναλώνει απλά ηλεκτρική ενέργεια με μονόδρομο τρόπο.

Advertisement
Advertisement

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της  Ioniq 5 μπορεί να πάρει την ενέργεια της μπαταρίας του για να δουλέψει ένα μικρό ψυγείο ανακοινώνει η Hyundai και αυτό μας έβαλε σε σκέψεις.

Η Hyundai είναι πολύ περήφανη, που το μοντέλο της μπορεί να δώσει ενέργεια για αρκετούς πρακτικούς αλλά και ιδιαίτερους σκοπούς. Μάλιστα η ίδια έδωσε το παράδειγμα, των συσκευών κάμπινγκ. Εμείς διαβάσαμε τις προδιαγραφές της μπαταρίας και της φόρτισής της και πήγαμε λίγο πιο μακριά. Έτσι να ανακαλύψαμε πως το Ioniq 5, μπορεί να φορτίσει: Τηλεόραση, ψυγείο ακόμη και… αυτοκίνητο. Ας τα δούμε αναλυτικά

Ψυγείο για κάμπινγκ: Δύο εβδομάδες

Advertisement
Advertisement

Έχουμε το Ioniq 5 στη διάθεσή μας, με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία 77kWh. Από αυτά, τα 73kWh χαρακτηρίζονται ως «χρησιμοποιήσιμη χωρητικότητα μπαταρίας». 1kWh είναι η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία μιας συσκευής 1kW για (το μαντέψατε) 60 λεπτά.

Ένας μέσο μικρό ψυγείο μπύρας θέλει ισχύ 220 Watt, που σημαίνει ότι  1 kWh θα το τροφοδοτούσε για 4,5 ώρες. Έτσι, ένα πλήρως φορτισμένο Ioniq θα μπορούσε να διατηρήσει τις μπύρες σας παγωμένες για 331 ώρες ή δύο εβδομάδες. Μετά θα πρέπει να γυρίσετε στο σπίτι με τα πόδια. Αλλά παγωμένες μπύρες θα έχετε.

Advertisement

Τηλεόραση: 60 ημέρες

Μια μέτρια τηλεόραση LED 32 ιντσών χρειάζεται περίπου 50 Watt ή 20 ώρες για καταναλώσει ένα ολόκληρο kWh. Ως αποτέλεσμα, με την μπαταρία του Ioniq θα βλέπετε τηλεόραση μόνο για δύο μήνες.

Advertisement

Smartphone: Φόρτιση για πάνω από δώδεκα χρόνια

Η φόρτιση, για παράδειγμα, ενός σύγχρονου smartphone διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Η μπαταρία του είναι μόλις 15 Wh. Η μπαταρία των 71.000 Wh της Hyundai θα μπορούσε να το φορτίσει 4.733 φορές, οπότε με μία φόρτιση την ημέρα θα συνεχίσει να λειτουργεί για σχεδόν 13 χρόνια.

Τοστιέρα (δύο φέτες): 3.660 φέτες

Advertisement

Η μέση φρυγανιέρα είναι ένα… κουτάκι που θέλει ενέργεια, καθώς ψήνει το ψωμί σας, «τρώγοντας» 1.200 Watt για ένα ή δύο λεπτά, ανάλογα με το πόσο τραγανό θέλετε το ψωμί σας. Υποθέτοντας ότι η φρυγανιέρα σας μπορεί να…  ψήσει 30 φορές, φτιάχνουμε 1.830 φέτες.

Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα: 243 χρόνια

Με κατανάλωση μόλις 0,3 kWh στη χρήση ενός έτους, ένα Ioniq θα διατηρήσει τα δόντια σας λευκά για πολύ περισσότερο από όλη τη ζωή σας.

Honda e: 320 χιλιόμετρα

Έχετε μια κακή μέρα. Το Honda e σας έχει μείνει από ρεύμα. Τα καλά νέα είναι πως είναι σταματημένο ακριβώς δίπλα σας ένα Hyundai Ioniq ενός φιλικού γείτονα. Το άγχος σας τελειώνει εδώ.

Στα χαρτιά, η μπαταρία των 35 kWh της Honda είναι σχεδόν η μισή της Hyundai, οπότε θα περιμένατε να λάβετε δύο πλήρεις φορτίσεις, αλλά δεν είναι τόσο απλό: Οι απώλειες σημαίνουν ότι πιθανότατα θα λάβετε 1& ½. Είναι καλό για να πάτε μέχρι το σπίτι σας ή κάποιο σημείο φόρτισης. Βέβαια ο γείτονας θα έχει ένα… νεκρό Ioniq. Οπότε μάλλον μόνο θεωρητικά μπορεί να γίνει.

Δημιουργία Bitcoin: Ένα νανοδευτερόλεπτο;

Επίκαιρο όσο ποτέ και τρομακτικό ως ιδέα. Όπως έχουμε μάθει, μια κιλοβατώρα είναι ένα μέτρο του πόσο ενέργεια καταναλώνει μια συσκευή σε μια ώρα. Το terawatt (1TWh) είναι ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη τιμή από μια κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Cambridge, για την παγκόσμια δημιουργία/απόκτηση Bitcoin καταναλώνονται περίπου 121,36 terawatt-ώρες ηλεκτρικής ενέργειας σε υπολογιστές ανά έτος. Η ενέργεια αυτή  είναι κάτι περισσότερο από την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της Αργεντινής. Οπότε μάλλον πρέπει να βρείτε άλλο τρόπο να φορτίσετε τον υπολογιστή σας για να αποκτήσετε τα πολύτιμα κρυπτονομίσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ατλέτικο Μαδρίτης και Τσέλσι γνωρίζουν το νέο Hyundai Ioniq 5 (videos)
Teaser για το εσωτερικό του Hyundai Ioniq 5 (VIDEO)
Με 310 ίππους το ηλεκτρικό Ioniq 5 της Hyundai