Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

WRC 2022 Ράλι Σουηδίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ελλάδα 3:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

WRC 2022 Ράλι Σουηδίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΑΓΩΝΕΣ

WRC 2022 Ράλι Σουηδίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΑΓΩΝΕΣ

Το ράλι Σουηδίας επιστρέφει μετρά από δυο χρόνια απουσίας. Οι Ειδικές διαδρομές, οι συμμετοχές. Δυστυχώς χωρίς Ελληνική συμμετοχή, που περιμέναμε.

Advertisement
Advertisement

Όταν για τους περισσότερους οδηγούς το χιόνι στο δρόμο τους μειώνει το ρυθμό, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι ο ρυθμός αυξάνεται.

 

Το Ράλι Σουηδίας είναι ένα από τα πιο γρήγορα και συναρπαστικά events στην παγκόσμια περιοδεία του Πρωταθλήματος Ράλι και επιστρέφει αυτή την εβδομάδα μετά από δύο χρόνια απουσίας. Είναι ο πρώτος αγώνας σε γλιστερή επιφάνεια για τα νέα υβριδικά αυτοκίνητα Rally1 και το πρώτο Ράλι Σουηδίας, που θα διεξαχθεί στην πόλη Umea. Έτσι υπάρχουν πολλά νέα στοιχεία για τα πληρώματα αυτή την εβδομάδα.

Advertisement
Advertisement

Συμμετοχές

  • Σύνολο 48 πληρώματα
  • 10 Πληρώματα Κατηγορίας 1
  • 23 Πληρώματα Κατηγορίας 2 (WRC2)
  • 8 Πληρώματα Κατηγορίας 3 (WRC3)

Η κατηγορία Ράλι 1

Advertisement

Η απουσίες τόσο του Sebastien Loeb όσο και του Sebastien Ogier (οι δύο πρώτοι του πρωταθλήματος αυτή τη στιγμή) είναι οι μεγάλες αλλαγές αυτό το Σαββατοκύριακο σε σχέση με τον πρώτο αγώνα στο Μονακό.

Το Toyota GR Yaris Rally1 του Ogier θα οδηγεί ο Esapekka Lappi, ο οποίος επιστρέφει στην Toyota για πρώτη φορά από το 2018. Ο Lappi θα αγωνίζεται στις διοργανώσεις, που δεν θα συμμετέχει ο Ogier. Τρία αντί για τέσσερα Puma Rally1 θα έχει η M-Sport Ford στον αγώνα. Ο Lorenzo Bertelli ήταν ο τέταρτος, αλλά έπρεπε να αποχωρήσει λόγω εργασιακών υποχρεώσεων.

Advertisement

Η Hyundai θα δώσει στον Oliver Solberg (με το τρίτο της i20 N Rally1),την πρώτη του ευκαιρία να αγωνιστεί στη χώρα του με αυτοκίνητο πρώτης γραμμής. Την πρώτη ημέρα του αγώνα θα είναι ο Kalle Rovanpera, που θα ανοίγει  τις ειδικές διαδρομές, παρά το γεγονός ότι είναι τρίτος στο πρωτάθλημα.

Νο Οδηγός Συνοδηγός Αυτοκίνητο
69 Kalle Rovanpera Jonne Halttunen Toyota GR Yaris Rally1
42 Craig Breen Paul Nagle Ford Puma Rally1
11 Thierry Neuville Martijn Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1
44 Gus Greensmith Jonas Andersson Ford Puma Rally1
18 Takamoto Katsuta Aaron Johnston Toyota GR Yaris Rally1
33 Elfyn Evans Scott Martin Toyota GR Yaris Rally1
8 Ott Tanak Martin Jarveoja Hyundai i20 N Rally1
16 Adrien Fourmaux Renaud Jamoul Ford Puma Rally1
4 Esapekka Lappi Janne Ferm Toyota GR Yaris Rally1
2 Oliver Solberg Elliott Edmondson Hyundai i20 N Rally1

WRC2

Advertisement

Μία μαμούθ λίστα 23 αυτοκινήτων θα αγωνιστούν στην κατηγορία WRC2 αυτό το Σαββατοκύριακο, με τον πρωταθλητή και πρώτο στο πρωτάθλημα (ως τώρα) Andreas Mikkelsen. Πίσω από την Toksport Skoda του Mikkelsen στη σειρά εκκίνησης βρίσκονται αρκετοί οδηγοί που κάνουν το ντεμπούτο τους φέτος.

Ο Jari Huttunen και ο Mattias Adielsson οδηγούν τα δύο Fiesta Rally2 της M-Sport, ενώ ο Ole Christian Veiby, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο WRC από τότε που αποκλείστηκε για έξι μήνες λόγω παραβίασης των κανόνων του COVID-19. Ο Emil Lindholm επέστρεψε μετά από μία δυνατή σεζόν στο WRC3 πέρυσι, ενώ ο Josh McErlean κάνει την πρώτη του εκκίνηση στο WRC2 μετά τους τερματισμούς στο podium της κατηγορίας WRC3 το 2021. Μετά από εννέα χρόνια επιστρέφει στο WRC και ο Per-Gunnar Andersson.

WRC3/Junior WRC

Η νέα εποχή του Junior WRC ξεκινά στους πάγους της Σουηδίας, με Ελληνικό ενδιαφέρον και παρόλο που αρκετοί από τους πρωταγωνιστές παραμένουν ίδιοι, άλλαξε το μέσο διεκδίκησης της νίκης καθώς το τετρακίνητο Fiesta Rally4 αντικατέστησε το Rally3. Από την προηγούμενη σεζόν ο πρωταθλητής Sami Pajari, ο δεύτερος του 2021 Jon Armstrong, ο Lauri Joona, ο Robert Virves και ο William Creighton επιστρέφουν, αλλά υπάρχει και το νέο αίμα με τα ονόματα των Jean-Baptise Franceschi και McRae Kimahti.

Δυστυχώς ο Παναγιώτης Ρουστέμης δεν θα πάρει εκκίνηση, λόγω Covid-19. Ο ίδιος έγραψε στα social media: «Είμαι στην δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω πως δεν θα συμμετέχω στο Ράλι Σουηδίας στον πρώτο γύρο του Fia Junior Wrc  επειδή διαγνώστηκα με Covid. Είμαστε όλοι πολύ απογοητευμένοι ήταν όνειρο μου να αγωνιστώ σε χιονισμένη επιφάνεια και με “έτοιμες τις βαλίτσες”  δημιουργήθηκε αυτή η ατυχία. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον συνοδηγό μου  για όλη την προετοιμασία που κάναμε για τον αγώνα. Όλους τους χορηγούς που είναι δίπλα μας σε αυτό το παγκόσμιο εγχείρημα και θα κάνουμε τα πάντα για να μην τους απογοητεύσουμε».

Η διαδρομή

Η μετακίνηση του Ράλι Σουηδίας (24 – 27 Φεβρουαρίου) βόρεια προς τον Αρκτικό Κύκλο σημαίνει, πως κανείς δεν ξέρει πως θα είναι οι ειδικές διαδρομές. Ποτέ το WRC δεν έχει ταξιδέψει τόσο βόρεια στη Σουηδία. Εκεί οι δρόμοι είναι καλυμμένοι με χιόνι και πάγο και μόνο οι διεκδικητές του εθνικού πρωταθλήματος, γνωρίζουν τα μυστικά τους. Η πόλη Umea βρίσκεται 600+ χιλιόμετρα πάνω από την ανατολική ακτή και την πρωτεύουσα Στοκχόλμη. Οι δρόμοι στα παγωμένα και απομακρυσμένα δάση της περιοχής Vasterbotten, σύμφωνα με τους οδηγούς του Πρωταθλήματος Σουηδίας, είναι εξαιρετικά γρήγοροι.

Μετά την τελετή έναρξης το βράδυ της Πέμπτης στην Umea, το σκέλος της Παρασκευής ταξιδεύει βόρεια για δύο διαδρομές sprint. Πρώτη διαδρομή η Kroksjo (14,98 χλμ.). Ακολουθεί η Kamsjon (27,81 χλμ), στο πιο βόρειο σημείο του ράλι, και τέλος η Savar (17,28 χλμ), το δεύτερο πέρασμα της οποίας θα γίνει στο σκοτάδι. Η μέρα κλείνει με το Umea Sprint (5,53 χλμ.), το οποίο καταλήγει στο στάδιο Red Barn Arena χωρητικότητας 30.000 ατόμων σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Η αρένα μήκους 1,5 χιλιομέτρου έχει μία διαδρομή, η οποία περιλαμβάνει άλματα και φουρκέτες. Σε αυτήν θα παρευρεθεί, ο πρίγκιπας Κάρολος-Φίλιππος. Οι επτά ειδικές διαδρομές (συνολικού μήκους 125,67 χλμ.) κάνουν την Παρασκευή την μεγαλύτερη ημέρα της διοργάνωσης.

Το πρωί του Σαββάτου οι ειδικές διασχίζουν το Brattby (10,49 χλμ) και το Langed (19,49 χλμ), στα δυτικά της πόλης. Η ημέρα τελειώνει με την διαδρομή Umea (11,17 χλμ), μια μακρύτερη εκδοχή της ειδικής από την προηγούμενη ημέρα, που τελειώνει και πάλι στο στάδιο Red Barn Arena. Οι ειδικές επαναλαμβάνονται το απόγευμα μετά το service, ανεβάζοντας την χιλιομετρική απόσταση της ημέρας στα 82,30 χλμ.

Τέσσερις ειδικές διαδρομές στα βορειοδυτικά της Umea σχηματίζουν την εικόνα της Κυριακής. Οι διαδρομές Vindeln (14,19 χλμ) και Sarsjoliden (14,23 χλμ) θα γίνουν από δύο φορές, με τελευταία την Wolf Power Stage με πόντους μπόνους. Το άθροισμα τους φτάνει τα 56,84 χλμ. Οι 17 ειδικές διαδρομές έχουν σύνολο 264,81 χλμ σε συνολική διαδρομή 1223,22 χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιο είναι το απίστευτο εμπόδιο που φρενάρει το Ράλι Σουηδίας;
WRC: Από τους πάγους στο Catwalk;
Δύο Έλληνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι