Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Formula E: Αποκαλυπτήρια για τα μονοθέσια 3ης γενιάς

Ελλάδα 0:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Formula E: Αποκαλυπτήρια για τα μονοθέσια 3ης γενιάς

ΑΓΩΝΕΣ

Formula E: Αποκαλυπτήρια για τα μονοθέσια 3ης γενιάς

ΑΓΩΝΕΣ

Η FIA αποκάλυψε τα μονοθέσια 3ης γενιάς τα οποία θα χρησιμοποιούν οι ομάδες από την 9η σεζόν της Formula E. Θεωρητικά, πρόκειται για ελαφρύτερα, ισχυρότερα και πιο αποδοτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

Advertisement
Advertisement

Πολλές είναι οι καινοτομίες που θα εφαρμοστούν στα νέα μονοθέσια Gen 3 (τρίτης γενιάς δηλαδή) της Formula E. Η FIA ευελπιστεί πώς ενώ οι αλλαγές αυτές θα κάνουν τα ηλεκτρικά μονοθέσια ακόμη πιο φιλικά προς το περιβάλλον, δεν θα τους στερήσουν τις εντυπωσιακές τους επιδόσεις. Ας δούμε, λοιπόν, τι θα αλλάξει στα νέα μονοθέσια.

Αρχικά, ο νέος ηλεκτροκινητήρας θα παράγει 469 ίππους (350kW), με 95% απόδοση. Θα εξασφαλίζει στα μονοθέσια τελική ταχύτητα 322 χιλιομέτρων/ώρα, την υψηλότερη που είχαν ποτέ στην κατηγορία της Formula E. Το 4ο% της ισχύος αυτής θα ανακτάται από την λειτουργία του φρεναρίσματος.

Advertisement
Advertisement

Σε αυτό θα συμβάλει και ένας δεύτερος ηλεκτροκινητήρας τοποθετημένος στο εμπρός μέρος. Αυτός θα παράγει επιπλέον ισχύ 335 ίππων (250 kW) διπλασιάζοντας ουσιαστικά την ικανότητα των νέων αυτοκινήτων να ανακτούν ενέργεια από το φρενάρισμα σε σχέση με τα τωρινά. Τα νέα μονοθέσια θα είναι τετρακίνητα λόγω αυτού του χαρακτηριστικού.

Η άλλη μεγάλη αλλαγή αφορά στην κατάργηση των υδραυλικών πίσω φρένων. Αυτά θα διατηρηθούν στους εμπρός τροχούς κυρίως για λόγους ασφαλείας. Οι αναβαθμίσεις των αυτοκινήτων θα μπορούν να γίνονται με updates στο software του επίσης καινούργιου λειτουργικού συστήματος τους.

Advertisement

Το αποτύπωμα άνθρακα των νέων αυτοκινήτων θα είναι χαμηλότερο από ποτέ. Τα πάντα επάνω στο μονοθέσιο θα μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Σασί, μπαταρίες και ελαστικά θα προέρχονται στην πλειοψηφία τους από ανακυκλωμένα υλικά των παρόντων μονοθέσιων της σειράς.

Το πρωτάθλημα της Formula E συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο με τον διπλό αγώνα του Βερολίνου.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Formula E: Η Nissan αγοράζει την e.dams!
Super GT: Μηδενικές εκπομπές CO2 από το 2023!
Formula E: Ο Vandoorne κατακτά το Μονακό!