Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Ξεκινάει στην Ιαπωνία η διάθεση του Yamaha E01 (+video)

Ελλάδα 3:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ξεκινάει στην Ιαπωνία η διάθεση του Yamaha E01 (+video)

NEWSMOTO

Ξεκινάει στην Ιαπωνία η διάθεση του Yamaha E01 (+video)

NEWSMOTO

Η Yamaha ξεκινάει μέσω υπηρεσίες leasing τη διάθεση του ηλεκτρικού της scooter E01 σε πειραματικό στάδιο.

Advertisement
Advertisement

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την παρουσίαση του προγράμματος Switch της Yamaha με το οποίο αποκάλυπτε τα σχέδιά της για εξηλεκτρισμό τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα στα μοντέλα τα οποία παρουσιάστηκαν εκείνη την περίοδο ήταν και το E01, ένα ολοκληρωμένο scooter με επιδόσεις 125αριού, το οποίο όμως ήταν σε πρωτότυπη μορφή.

Η Yamaha είχε τονίσει εκείνη την περίοδο ότι το E01 δεν θα γίνει διαθέσιμο στην αγορά άμεσα. Το σχέδιο ήταν πρώτα να δοθεί πιλοτικά σε εταιρείες μίσθωσης προκειμένου να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και έπειτα θα έπαιρνε το δρόμο της μαζικής παραγωγής. Ο καιρός πέρασε λοιπόν και η Yamaha είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει στην πιλοτική διάθεση του E01.

Advertisement
Advertisement

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη χρήση του ηλεκτρικού scooter από εταιρείες leasing στην Ιαπωνία. Το Ε01 θα συμπεριληφθεί στην γκάμα των μοντέλων που μπορεί να μισθώσει κάποιος για να κινηθεί στην πόλη. Στόχος της Yamaha μέσω αυτής της τακτικής, είναι να συλλέξει δεδομένα και να ελέγξει συστήματα του scooter σε πραγματικές συνθήκες. Εκτός από το οδηγικό κομμάτι, θα αξιολογηθούν τα συστήματα φόρτισης, συνδεσιμότητας και αξιοπιστίας.

Το Yamaha E01 έχει όλες τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει στις αγορές της Ευρώπης. Ο ηλεκτροκινητήρας έχει απόδοση 8,1 kW (12 ίππους) με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 80 χλμ/ώρα. Είναι εξοπλισμένο με τρεις επιλογές οδήγησης και σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης, ενώ διαθέτει και ένα πολύ προηγμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας μέσω των φρένων και του ηλεκτροκινητήρα.

Advertisement

Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω ιμάντα και η αυτονομία ξεπερνάει τα 100 χιλιόμετρα. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι το E01 διαθέτει φορητό ταχυφορτιστή για γρήγορη φόρτιση είτε σε οικιακή πρίζα, είτε σε εξωτερικό σημείο φόρτισης.

Advertisement

Βίντεο του Yamaha E01.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EICMA 2022: Δύο heritage και ένα τρίτροχο η Yamaha στο Μιλάνο
Έτοιμη για track day η νέα Yamaha R125 (+video)
Πρόσω ολοταχώς για τη νέα Yamaha R9

Advertisement