Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Πατίνι ετών… 100!

Ελλάδα 14:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πατίνι ετών… 100!

NEWSMOTO

Πατίνι ετών… 100!

NEWSMOTO

Αν νομίζατε ότι τα μηχανικά/ηλεκτρικά πατίνια είναι καινούρια μόδα, τότε πλανάστε πλάνην οικτράν.

Advertisement
Advertisement

Η καινούρια τάση της μικρομετακίνησης είναι τα ηλεκτρικά πατίνια τα οποία έχουν κατακλύσει τους δρόμους των αστικών πόλεων. Η συγκεκριμένη μόδα ωστόσο δεν είναι κάτι καινούριο καθώς πατίνια με μηχανική υποβοήθηση ή ηλεκτρικά βρίσκουμε από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την πρώτη προσπάθεια κατασκευής μηχανοκίνητου πατινιού, ωστόσο σίγουρα έχουμε μια ολοκληρωμένη περίπτωση από την Barningham Brothers Kingsbury Engineering Co Ltd. Το 1919, μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο η εταιρία αποφάσισε να ακολουθήσει τη μόδα εκείνης της εποχής και να κατασκευάσει ένα μηχανοκίνητο πατίνι.

Advertisement
Advertisement

Το σχέδιό του είναι πολύ γνώριμο και πλησιάζει πολύ τα σημαντικά ηλεκτρικά πατίνια. Το πλαίσιο ήταν ατσάλινο με ξύλινο πάτωμα και ο κινητήρας ήταν δίχρονος με απόδοση 2 ίππους. Ήταν τοποθετημένος στο εμπρός μέρος του πλαισίου και από πάνω του ήταν ένα μικρό ρεζερβουάρ καυσίμου. Η ισχύς μεταφερόταν στον πίσω τροχό μέσω αλυσίδας, ενώ οι τροχοί ήταν κλειστού τύπου.

Ανάρτηση υπήρχε μόνο στον εμπρός τροχό ενώ τα φρένα ήταν τοποθετημένα μόνο στον πίσω τροχό. Αργότερα, η εταιρεία έβγαλε και μια έκδοση με σέλα για να κάθεται ο αναβάτης η οποία μάλιστα είχε και σύστημα ανάρτησης. Το πατίνι της Kingsbury κατασκευάστηκε το 1920 και μόλις το 1994 βρέθηκε σε μια δημοπρασία στη Μεγάλη Βρετανία όπου βρήκε το δρόμο προς έναν συλλέκτη. Σήμερα το πατίνι εκτιμάτε ότι κοστίζει κοντά στις 6.000 ευρώ και μάλιστα την 1η Φεβρουαρίου του 2023 έχει δρομολογηθεί να βγει ξανά σε δημοπρασία μέσω της Bonhams.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mobility 2022: Seat MO eScooter
Το ηλεκτρικό Seat MO eScooter 125 στην Αστυπάλαια
Δοκιμή: Benelli Leoncino 500

Advertisement